yle.fi

Ma 13.4. Suden vuosi

 

 Seppo Sarkkinen/YLE

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila:

Vaikea kulkea omaa tietään

”Vain rohkea uskaltaa olla ulkopuolinen”, sanoo kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.

Suden vuosi on elokuva pelon voittamisesta ja epäsovinnaisesta rakkaudesta nuoren naisen ja tämän opettajan välillä. Olli Saarelan ohjaama elokuva pohjautuu Virpi Hämeen-Anttilan samannimiseen romaaniin.

Suden vuoden päähenkilö Sari on epilepsiaa sairastava, lahjakas nuori nainen. Ulospäin tyyni, hallittu ja itsevarma, mutta pelko uusista kohtauksista eristää hänet muusta maailmasta.

Yliopiston opettaja Mikko elää omissa monimutkaisissa ajatusmaailmoissaan, 1800-luvun runouden parissa. Hän ei osaa ajaa autoa, käyttää internetiä eikä hän täytä nykyajan kriteereitä menestyvästä miehestä.

Kaksi itsensä ulkomaailmasta pois sulkenutta ihmistä löytää toisensa. 

YLE
Minä – kulunki vain?

Ihmiset lajitellaan tänä päivänä hyödyllisiin ja hyödyttömiin. Virpi Hämeen-Anttilan mielestä yhteiskunnan arvot ovat koventuneet ja kaventuneet.

”Aikaisemmin kaikille ihmisille löytyi paikka. Työtäsi arvostettiin, jos teit sen hyvin ja perusteellisesti. Oli lupa kokea ammattiylpeyttä, ja työnsä tuloksiin sai olla tyytyväinen.”

”Nyt pelin henki on se, että entinen suoritus on aina ylitettävä. Koko ajan pitää todistaa, että tekee tulosta. Kaiken pitää muuttua rahaksi, ja mahdollisimman nopeasti.”

Ihminen on tänä päivänä ennen muuta kulunki.

”Kaikesta kysytään vain mitä se maksaa. Ihminen on pelkkä menoerä, olipa hän lapsi, työtätekevä tai vanhus. Hän ei saa vaatia palkkaa tai tukia mutta hänen pitää ostaa ja kuluttaa että pyörät pyörisivät. Aikamoista magiaa”, Hämeen-Anttila tuumaa.

Esivalta yli kaiken

Ulkopuolisuuden tunne on pelottavaa. Ihminen pelkää yksin jäämistä.

”Vaatii rohkeutta käydä vastarintaan vallitsevia arvoja vastaan. Suomessa konsensus on vahvaa, kunnioitamme esivaltaa yli kaiken. Me emme kyseenalaista ja vastusta, vaikka syitä löytyisi”, Hämeen-Anttila lataa.

Hämeen-Anttila nostaa esimerkeiksi toisenlaisia kansakuntia kuten ranskalaiset tai italialaiset.

”Näissä maissa politiikkaa on tehty kaduilla, kulttuuria on tehty kaduilla. Ei siellä jäädä odottamaan, mitä ylhäältä päin sanotaan.”

Hämeen-Anttila torjuu ajatuksen, että toisin kuin muualla Euroopassa, meiltä puuttuisi yhteiskuntaa kritisoiva älymystö.

”On meillä älymystö, sen mielipiteet eivät vain kiinnosta mediaa tai poliitikkoja. Eihän yliopistoihmisiä kuulla edes heidän omissa asioissaan. Nykyajan sankari ja menestyjä ei sitä paitsi ole filosofi, vaan urheilija, liikemies, malli tai popmuusikko.” 

YLE
Henkiset muskelit

Hyötyä innokkaasti mittaava nykyaika ylenkatsoo sivistystä ja hyvyyden tavoittelua. Kuka puolustaa viisautta, maltillisuutta, perusteellisuutta?

”Ympärillämme ovat vahvoja voimia, jotka kannustavat pinnalliseen elämään. Kaipuuta muutokseen on havaittavissa, mutta valitettavasti pinnallisuus on läpäissyt koko yhteiskunnan.”

Sivistyksellä on Hämeen-Anttilan mielestä suuri merkitys.

”Sivistys parantaa ajattelua ja henkisen elämän laatua. Jos on älyllisesti aktiivinen, ei ole koskaan tylsää. Monia vaivaa tarkoituksettomuus, mutta materiasta elämän tarkoitusta on vaikea löytää.”

”Jokainen luettu kirja lisää tietoa ja kokemusta, luetun kirjan jälkeen on vähän enemmän. Kirjat ovat kuin energiapatukoita, ne vahvistavat henkisiä muskeleita.”

Hämeen-Anttila muistuttaa, että sivistyneitä ihmisiä on pelätty läpi ihmiskunnan historian.

”Vallanpitäjille voi olla vaarallista, jos ihmiset alkavat kyseenalaistaa ja ajatella itse. Vaikka tällaista: miksi meidän pitää tukea liike-elämää ja antaa sen mallien ohjata koko yhteiskuntaa, vaikka se ajautuu kriisistä toiseen itsekkyyden, ahneuden ja epärealistisuuden takia? ”

Teksti: Päivi Suikkanen
Kuva: Seppo Sarkkinen

Kuka?

Virpi Hämeen-Anttila

Tutkija, kääntäjä, kuvittaja ja kirjailija.

Romaanit: Muistan sinut Amanda (2008), Sokkopeli (2007), Perijät (2006), Kolmastoista lapsi (2005), Alastonkuvia (2004), Suoden vuosi (2003).

Suomennoksia: mm. Lal, Vinay – Boris Von Loon: Hinduismi vasta-alkajille ja edistyville (2006), Mehta, Gita: Joen sutra (2005), Dalai-lama: Sydämeni neuvoja. Opas nykyihmiselle (2004), Stevenson, Robert Louis: Huomispäivän laulu. Satuja täysikasvuisille (2003).

________________________________

Suden vuosi

Näyttelijät: Sari (Krista Kosonen), Mikko Groman (Kari Heiskanen), Ilari (Kai Vaine), Mikon vaimo Mikaela (Johanna af Schulten), Mikaelan uusi mies Leif (Ville Virtanen)

Ohjaus Olli Saarela
Käsikirjoitus Mika Ripatti
Alkuperäisteos Virpi Hämeen-Anttila
Kuvaus Robert Nordström
Äänisuunnittelu Kyösti Väntänen
Leikkaus Benjamin Mercer
Musiikki Tuomas Kantelinen
Lavastus Päivi Kettunen
Pukusuunnittelu Anne-Maria Ylitapio
Tuotanto MRP Matila Röhr Productions Oy 2007

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan