yle.fi

Suomalainen novellielokuva: Sininen delfiini ma 31.8.09

Vaatelias vapaus 

Miksi paratiisi muuttuu yhtäkkiä painajaiseksi?

Kun kaksi vapauteen kasvanutta perustaan perheen, elämä saattaa yllättää. Ensin kaikki tuntuu paratiisilta, mutta arki läimäyttääkin päin kasvoja. Miten tämä voi olla näin vaikeaa?

Anna Maria Hutrin elokuva Sininen delfiini kertoo nuoresta naisesta ja miehestä, jotka ovat rakastuneet ilman vaatimuksia. On hankittu unelmatalo, perustettu perhe. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta silti mikään ei ole. 


Oi vapaus

”Sukupolveni on kasvanut siihen, että omasta elämästä voi päättää, ja elämäänsä voi muuttaa vapaasti. Perheen perustamisessa tapahtuu jotain shokeeraavaa ”, Hutri tuumaa.

Perhe-elämä edellyttää sopimuksia, joustamista, käytännöllisiä päätöksiä.

”On rakennettava kokonaan uusi elämäntapa. Perhe ei ole mikään vankila, mutta erilaisia rajoja on asetettava yhdessä, jotta mies ja nainen saavat kaipaamaansa vapautta.”

Rakkauden surma

Yksinäisyyden tunne ja uupuminen nakertavat Hutrin mielestä rakkautta parisuhteessa.

”Naisen tapa pitää huolta on olla läsnä. Mies huolehtii siitä, että perheellä on koti ja ruokaa. Ehkä hän tämän vuoksi joutuu lähtemään pitkäksikin aikaa pois kodista.”

Nainen saattaa jäädä pulmineen yksin, sillä auttavaa verkostoa ei ole ympärillä kuten ennen. Yhteydet sukulaisiin ovat olemattomat, jokainen kiirehtii omissa ympyröissään.

”Vertaisin ydinperheen perustamista sotatantereeseen. Kun perheeseen tulee lapsi, tunnelma on kuin eturintamassa. Silloin tarvitaan sekä miestä että naista”, Hutri heittää.
 
Miksei kukaan varoittanut?

Arjen arkkitehtuuri yllättää Hutrin mielestä sitä perusteellisemmin mitä vähemmän elämässään on ajatellut perheen perustamista.

”Itse olen tehnyt taidetta ja opiskellut, jotta pääsisin tekemään omaa elämäntyötäni. Lasten hoito, siivoaminen tai aikataulutettu ruoan laitto ei ole ollut tuttua. Tunsin itseni jotenkin huijatuksi, kun perhe-elämä ei ollutkaan sitä mitä kuvittelin”, Hutri naurahtaa.

”Mielestäni lastenkasvatus pitäisi ottaa peruskoulun opetusohjelmaan. Kyseessä on niin iso osa ihmisen elämää, että jotain valmiuksia olisi hyvä saada.”

Hutri sohaisee pilke silmäkulmassa ydinperheen ideaa.

”Miksei pari, kolme hyvää ystävää voisi jakaa keskenään miehen. Asiaa pitäisi ajatella käytännöllisesti, päästä irti omistamisen ja mustasukkaisuuden tunteista. Arjen taakkaa olisi jakamassa useampi ihminen.”

Kohti toimintaa

Hutri haaveilee pitkän elokuvan tekemisestä, mieluiten toimintaelokuvan.

”Yksi esikuvistani on Jean-Luc Besson ja hänen elokuvansa Nikita. Tykkään elokuvista, joissa päähenkilö on vahva nainen.”

Parhaillaan Hutri käsikirjoittaa muun muassa suomalaiseen urheilumaailmaan sijoittuvaa elokuvaa, jossa päähenkilönä on nainen.

”Naiset saavat elokuvamaailmassa yleensä mahdollisuuden, jos elokuva liittyy jotenkin perheympyröihin. Aika paljon harvinaisempaa olisi, jos miestuottaja tulisi minua pyytämään Mannerheim-elokuvan ohjaajaksi.”

Teksti: Päivi Suikkanen
Hutrin kuva: Kirsi-Marja Savola
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anna Maria Jóakimsdóttir Hutri

- opiskellut valokuvausta ja elokuvaohjausta

- aiempia töitä mm. lyhytelokuva Sam

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomalainen novellielokuva: Sininen delfiini

Novellielokuva eksyneestä pariskunnasta, jonka paratiisi yhtäkkiä muuttuu arjeksi ja painajaiseksi.

Mies ja nainen ovat rakastuneet ilman vaatimuksia, ostaneet unelmatalon ja perustaneet perheen. Yhtäkkiä arki muuttuu painajaiseksi. Kumpikaan ei uskalla sanoa ääneen mitä toivoo.

Työ ja perhe, vanhemmuus ja parisuhde, yhtälö käy yllättäen täysin ylivoimaiseksi ratkaista. Tunneilmaisu on epäsuoraa. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta mikään ei ole. Onko labyrintistä ulospääsyä?

Tekijät:
Käsikirjoitus ja ohjaus Anna Maria Jóakimsdottir Hutri
Kuvaaja Mark Stubbs
Leikkaaja Joona Louhivuori
Lavastaja Markku Pätilä
Tuottaja Aleksi Bardy/ Helsinki filmi Oy

Näyttelijät Jessica Grabowsky, Tuomas Rinta-Panttila ja Angelina Iikkanen

Elokuva on toteutettu osana Suomen elokuvasäätiön ja YLE TV1:n Suomalainen novellielokuva 2008 -hanketta.
> Lue lisää

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan