yle.fi

Suuri Performanssi - näyttelijät Mari Rantasila ja Kai Lehtinen: Elämä on taidetta

 

Kuka on muurari Jaakko Tolvanen?

Kai Lehtinen: ”Muurari Jaakko Tolvanen on Keski-Suomen poikii. Varmaankin saanut kunniallisen kasvatuksen isältänsä, joka myös oli muurari. Jaakko lähtee isänsä kuoleman jälkeen katsomaan etelään, minkälaista elämä täällä on, ja törmää muunlaisiin ihmisiin – taiteilijoihin.”

Kuka on Anastasia Ihalainen?

Mari Rantasila: ”Anastasia Ihalainen on näkövammainen nainen, valokuvataiteilija. Nainen, joka on aika herkkä eikä ehkä ihan vielä tiedä kuka on, epävarma itsestään ja tehostaa itseänsä kaiken näköisillä keinoilla.”
”Näkövammainen valokuvataitelija on ihan mahdollinen, sellaisia on aika paljon. Anastasia ei ole kokonaan sokea, hän näkee kyllä jotakin.”

Miten te olette valmistautuneet rooleihinne?

MR: ”Haastattelin näkövammaista naistaiteilijaa. Kävin hänen näyttelyssään ja tapasin siellä näkövammaisia ihmisiä. Iris-keskuksessa kokeilin simultaanilaseja, joilla saa tuntuman minkälaista on olla näkövammainen.”
KL: ”Minä olen vaan muurannut - harjoitellut muuraamaan.”

Nykytaide – humpuukia vai neroutta?

KL: ”Tämän kysymyksen ympärillä meidän elokuvakin pyörii, sen takia se minua naurattaa…Taidetta voi nykytaiteessa olla mikä hyvänsä.”
MR: ”Minua henkilökohtaisesti ärsyttää on se, että pitäisi saada asioita kauhean nopeasti ja helpolla. Etsiminen, pohtiminen ja miettiminen kuuluvat asiaan.”

Siivooja, lehdenjakaja, roskakuski. Kenestä heistä saa taiteilijan?

KL: ”Nykytaiteilija tulisi kenestä vaan.”
MR: ”Ei se ole siitä kiinni, mitä ihminen tekee muuksi ammatikseen. Voi olla siivooja, ja samalla harrastaa taidetta. Sitten alkaa tehdä enemmän ja enemmän ja kenties opiskelemaan alaa. Tärkeintä on miten taiteeseensa suhtautuu ja miten sitä tekee.”
”Se on ihan sama, kun sanotaan, ettei voi tehdä kahta tai kolmea ammattia – miksei voi? Joku voi rakastaa taidetta, ja satsata siihen valtavasti. Mutta koska se ei myy, eikä sillä elä, on siivoojana tai ravintolassa töissä.”

Mitä taide on?

MR: ”Taide on sitä varten, että ihminen oppisi olemaan enemmän ihminen. Mitäs sanot?”
KL: ”Oh-hoh. Taide on hyvin vaikea määritellä, jos sitä rupeaa sanoilla hakemaan niin kuin Jaakko Tolvasella on sanojen kanssa vähän vaikeata muutenkin. Taide on elämä.”

Teksti: Päivi Suikkanen
Kuva: Heli Sorjonen 

> Lue lisää
> käsikirjoittaja, ohjaaja Tapio Piirainen: Taide on henkistä ruokaa
> näyttelijä Esko Salminen: Taide auttaa näkemään totuuden

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan