yle.fi

Tuhlaajapoika - Iiro Küttnerin haastattelu

 

Iiro Küttner


Väkivaltaa isältä pojalle

Nuori käsikirjoittaja Iiro Küttner tapasi ohjaaja Veikko Aaltosen legendaarisella Maurinkadun työhuoneella, jossa 1990-luvun alussa ilmapiiri oli dramaturgien ja käsikirjoittajien inspiraatiosta sakeana. Küttnerin käsikirjoitus Tuhlaajapoika oli voittanut toisen palkinnon elokuvakäsikirjoituskilpailussa, ja Aaltonen sai tekstin luettavaksi. 
Syntyi elokuva, ja Küttner sai käsikirjoituksesta Jussi-palkinnon. Menestykseen hän ei ota kantaa. - Tiedän vain että tehtiin hyvä elokuva, hän kertoo. 
Elokuvaa on kuvailtu tragikoomiseksi. Küttner jättää tyylilajin määrittelyn muille. - Mutta vakavan ja hauskan on saatava vuorotella, silloin syntyy vahvaa ja vaikuttavaa elokuvaa.

Tuhlaajapojassa hauskasta vastaavat Esan (Hannu Kivioja) pikkurikolliset ystävät Ade (Antti Raivio) sekä Makkonen (edesmennyt Markku Peltola), joka tekee mieleenpainuvan hörhön roolin. Komisario Salminen (Sulevi Peltola) on klassinen etsivähahmo, oikeuden edustaja joka lopussa kiihkottomasti ratkoo rikoksen.

Alistettu alistaja

Elokuva kuvaa ihmisten välistä hyväksikäyttöä ja väkivaltaa. Psykiatri Lindström (Esko Salminen) hakeutuu ex-vankilakundin Esan asiakkaaksi: hakattavaksi. Pikkuhiljaa otteet kovenevat sekä Lindströmillä että Esalla. Lindström kieltää Esalta muut asiakkaat ja tarjoutuu jopa adoptoimaan Esan. Fyysisestä alistajasta, Esasta, tulee henkisesti alistettu, kun hän kieltäytyy ryhtymästä psykiatri Lindströmin pojaksi.

Isien teot

Elokuvassa on kohtaus, jossa Lindström kertoo hyytävän kokemuksen nuoruudestaan. Kohtaus liittyy isään ja osittain selittää tämän kiehtovan, kieroutuneen hahmon luonnetta. Myös monet Esan haavat juontavat julmasta, välinpitämättömästä isästä.
Kokemuksistaan huolimatta Esassa on hyvyyttä ja halu puolustaa heikompaa, kun taas Lindström toimii pahuuden nimissä.

Pianojakkara

Elokuvan äänimaailma ja visuaalinen toteutus tukevat teemaa. Symbolit ovat mietittyjä: Esa saa Lauran (Leea Klemola) avulla konkreettisesti kyvyn nähdä kirkkaammin. Tapettuaan kärpäsiä saastaisesta asunnostaan Esa säästää yhden lemmikikseen, mutta vangittuna se kuolee. Elokuvan alussa Esa pelastaa jätelavalta pianojakkaran joka muistuttaa häntä lapsuuden haaveesta ja isän rakkaudettomuudesta. Pianojakkara kestää kaikki kauhut ja päätyy lopulta paikkaan johon kuuluu: pianon ääreen, soittajan istuimeksi. 

Lokakuussa Saunaan

Lokakuussa 2008 elokuvateattereissa nähdään Küttnerin käsikirjoittama kauhuelokuva Sauna, joka on kuvattu Suomessa ja Tsekissä. Elokuva sijoittuu 1500- ja 1600-luvun vaihteeseen ja päärooleissa kartattomalla alueella Ruotsin ja Venäjän rajalla kauhistuttavat mm. Ville Virtanen, Kari Ketonen ja Tommi Eronen. Ohjaajana AJ Annila.

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan