Poliisi-TV Extra: Poliisit huumeita vapauttamassa

Pohjois-Amerikasta kuuluu kummia. 10 000 entistä poliisia, syyttäjää, tuomaria ja vankilaviranomaista haluaa laillistaa kovatkin huumeet. Syynä tähän on yhä kalliimmaksi käyvä sota huumeita vastaan. Yhdysvaltain kiistanalaisin presidentti Richard Nixon julisti tämän sodan 1971.

40-vuotisen sodan tuloksena Yhdysvalloissa ei ole koskaan käytetty huumeita niin paljon kuin nyt ja vankilat ovat pullollaan huumeidenkäyttäjiä ja diilereitä. Meksikon huumesodissa on tapettu viimeisen neljän vuoden aikana pitkälti yli 30 000 ihmistä.

Meksikon huumekartellit kuitenkin kiittävät Pohjois-Amerikan kieltolakeja. Nimittäin jos huumeet olisivat laillisia, niiden hinta tippuisi murto-osaan nykyisestä ja niin tippuisivat kartelleilta myös ansiot. Ehkä ihmisiäkään ei olisi pakko tappaa sellaisella tahdilla kuin nyt.

Poliisi-TV haastattelee Seattlen entistä poliisipäällikköä Norm Stamperia ja kahta muuta ex-poliisia, jotka haluaisivat muuttaa huumelakeja radikaalisti. Toinen heistä, nykyisin Washingtonin yliopiston sosiologian opiskelijoille muun muassa huumepolitiikasta luennoiva Jonathan Wender ei lkuitenkaan laillistaisi kaikkia huumeita.

Ylikonstaapelin oma huumesota

Vielä Mountlake Terracen poliisilaitoksen ylikonstaapelina työskennellessään Jonathan Wender vastusti äänekkäästi maansa huumepolitiikkaa, etenkin sotaa huumeita vastaan. Wender myös puhui mietojen huumeiden dekriminalisoinnin puolesta. Se oli liikaa laitoksen väelle ja Lynnwoodin kaupungille. Suorapuheisuus palkittiin potkuilla.

Jonathan Wender erotettiin poliisivirasta, mutta syytteen nostaminen poliisilaitosta ja kaupunkia vastaan palautti hänen virkansa, eläke-etunsa ja puheoikeutensa. Korvauksia napsahti tilille yli 800 000 dollaria. Oikeuteen asti kiista ei koskaan ehtinyt.
Erottamisensa aikoihin Jonathan Wender kuului vielä L.E.A.P. -nimiseen järjestöön, jonka pyrkimyksenä on laillistaa kaikki huumausaineet Pohjois-Amerikassa. Laillistaminen tarkoittaa myös aineiden saamista säätelyn piiriin, joten nuoriso ei saisi niitä enää niin helposti käsiinsä kuin tänä päivänä.

Korvaushoitoa Kanadassa

Kuvausryhmä kiertelee myös Kanadan Vancouverin narkomaanikortteleissa. Ääneen pääsevät huumeidenkäyttäjät ja kaupungin entinen pormestari Sam Sullivan, joka nykyään järjestelee rahoitusta pohjois-amerikkalaisittain poikkeuksellisiin korvaushoitotutkimuksiin.

Viisi vuotta sitten tutkittiin heroiinin ja metadonin vaikutuksia korvaushoidossa. Tulokset olivat samansuuntaisia kuin esimerkiksi Saksassa eli heroiini toimi paremmin ja elämänlaatu parani. Heroiinia saaneet huumeriippuvaiset syyllistyivät laittomuuksiin selvästi vähemmän kuin metadonia saaneet.

Nyt on meneillään tutkimushanke, jossa kokeillaan, miten heroiini ja hydromorfiini toimii yli 300:lla kovalla heroinistilla? Ensi vaiheessa näiden aineiden eroa testataan suonensisäisesti ja toisessa vaiheessa suun kautta nautittuna. Koe päättyy vuoden päästä.

Piikkipaikka InSite

Pääsimme tutustumaan ensimmäisenä suomalaisena kameraryhmänä Vancouverin InSiteen eli maailman suurimpaan lailliseen pistohuumeiden käyttöpaikkaan. 5000 kovien huumeiden käyttäjän kaupunginosassa (Down Town East Side) narkomaaneja riittää jonottamaan aamukymmenestä pikkutunneille asti.

InSiten osaava henkilökunta takaa sen, etteivät kovia huumeita suoniinsa pistävät käyttäjät kuole yliannostuksiin. Puhtaat välineet hidastavat HIV:n ja epidemioiden leviämistä kaupunginosassa, jossa tartuntaprosentit ovat läntisen maailman kärkeä. Piikkipaikkaan voi kävellä huoletta laittomat huumeet mukana: poliisi ei puutu asiaan InSiten naapurikortteleissa. Syy tähän on poikkeuslaissa, jonka InSite sai siellä tehtävän tutkimustyön takia.

Ohjelman lopussa mielipiteensä huumeiden laillistamisesta kertovat haastatteluhetkellä Helsingin poliisin huumetutkintaa vetänyt Petri Rainiala ja korvaushoidon pioneeri, lääkärioikeutensa menettänyt Pentti Karvonen. Rikosylikomisario Jari Aarnio palasi Helsingin poliisin huumejaoksen johtoon alkuvuodesta 2011.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä