Poliisikouluun!

Poliisikoulutus kiinnostaa monia, mutta mitä sinne pääseminen oikeasti vaatii? Poliisi-tv:n uudessa juttusarjassa seurataan kahden hakijan taivalta kohti poliisin uraa.

Ensimmäinen hakijoista on 35-vuotias Tanja Koski. Koski toimii lääninhallituksen valtuuttamana eläinsuojeluvalvojana Länsi-Suomen läänissä. Hän johtaa Eurassa eläinkotia, joten pihamaalla riittä vilskettä, etenkin koiria. Eläinsuojeluvalvoja on kiinnostunut erityisesti eläinsuojelurikollisuudesta ja sen torjumisesta.

- Olen aina halunnut poliisiksi. Olen kasvanut poliisiperheessä ja työni kautta poliisit ovat tulleet erityisen tutuiksi, Koski kertoo.

Toinen hakija on 21-vuotias Antti Mäenpää Vaasasta. Kainuun prikaatissa varusmiespalvelustaan suorittava upseerikokelas suuntaa poliisin uralle isoveljensä jalanjäljissä. Tosin ei tämän painostuksesta, vaan oman harkintansa seurauksena.

- Mietin omia vahvuuksiani ja sitä, millaisia uravaihtoehtoja minulla on. Poliisin työ tuntui mielekkäältä, urheilullinen mies kertoo.

Eritaustaisia hakijoita

Poliisikouluun, joka nykyään on yhdistynyt Poliisiammattikorkeakoulun kanssa, ei ole yläikärajaa. Hakea voi kuka tahansa hakuehdot täyttävä Suomen kansalainen. Hakijan on sovelluttava koulutustaustaltaan, henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydentilaltaan poliisin työhön. Lisää tietoja hakuvaatimuksista löydät täältä.

Tanja Koski ei ole ensimmäistä kertaa hakemassa poliiskoulutukseen. Vuonna 2004 hän oli valmistautunut hyvin, mutta aivoverenvuoto katkaisi hakemisen vain kahta viikkoa ennen pääsykoetta. Nyt motivaatio on korkealla ja kiireinen nainen suorittaa samalla turva-alan tutkintoa, aikomuksenaan työskennellä vartijana ennen poliisikoulutuksen aloittamista.

Antti Mäenpäällä on vielä hetken aikaa armeijaa jäljellä. Hän on koulutushaaransa on sotilaspoliisi. Kotiutumisen jälkeen Mäenpää aikoo keskittyä pääasiassa treenamiseen ja opiskelemaan pääsykoemateriaalia.

Haastattelu kotipaikkakunnalla

Hakuprosessi käynnistyy täyttämällä Poliisiammattikorkeakoulun sivuilta löytyvät hakulomakkeet. Niihin tulee hankkia liitteeksi esimerkiksi koulu- ja työtodistukset sekä kopio ajokortista ja riittävästä näkökyvystä.

Seuraavaksi varataan aika oman kotipaikkakunnan poliisiasemalle haastattelua varten. Käytäntö saattaa tosin vaihdella laitoskohtaisesti, toisilla pääsee haastatteluun suoraan, aikaa varaamatta.

Ennen haastattelua hakija täyttää hakulomakkeiden kolmannen sivun, johon kuuluu lyhyt kirjoitelma omasta menneisyydestä, sekä omien heikkouksien ja vahvuuksien arviointia. Samalla täytetään lomake, jolla annetaan suostumus perusmuotoisen turvallisuuselvityksen tekemiseen.

Haastatteleva komisario tekee ensimmäisen arvion siitä, sopiiko hakija kutsuttavaksi valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen. Haastattelussa karsitaan ääritapaukset. Valmistautumista ei voi suuremmin tehdä, mutta komisario Markku Mäntymaa Pohjanmaan poliisilaitokselta Vaasasta vinkkaa, että päivän sanomalehti kannattaa toki lukea. Ajankohtaisista keskustelunaiheista on syytä olla kartalla.

Haastattelun jälkeen hakija jää odottamaan kutsukirjettä Poliisiammattikorkeakoululta. Pääsykoekutsun lisäksi kirjeessä lähetetään pääsykoetta varten luettava materiaali, sekä ohjeet siitä, kuinka 42 euron pääsykoemaksu maksetaan.

Katso Poliisikouluun! osa 1

----------

FAKTALAATIKKO:

Näin haet poliisikoulutukseen

Tutustu hakuvaatimuksiin:
www.poliisiammattikorkeakoulu.fi -> haku oppilaitokseen -> haku perustutkintokoulutukseen -> hakuvaatimukset

Täytä hakulomakkeet ja hanki tarvittavat liiteet

Ota yhteys paikkakuntasi poliisiasemaan haastattelua varten

Käy haastattelussa ja jää osottamaan kutsua pääsykokeeseen

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä