Puukkojunkkarit - 1800-luvun Helvetin enkelit

Harrikan sijaan kulkupelinä olivat omat ja varastetut hevoset, mutta yhtäkaikki: puukkojunkkarit eli häjyt olivat 1800-luvun Helvetin enkeleitä; rikollisporukka, jolla oli kontollaan useampi pahoinpitely, tappo ja murha. Väkivallan tekojen välissä junkkarit ryyppäsivät, ryöstivät ja terrorisoivat kotiseutuaan.

Vaikeimmissa puukkojunkkaripitäjissä henkirikoksia tapahtui kymmenkertainen määrä nyky-Suomeen verrattuna. Tekijöitä oli todella vaikea saada oikeuden eteen, koska vain harva uskalsi todistaa häjyjä vastaan.

Senaattori Snellman huolestui kaameista kuolonlukemista ja nimitti vuonna 1864 Kauhavan sekä Yli- ja Alahärmän nimismieheksi Adolf Hägglundin. Hägglund oli juurikin se kuuluisa Kauhavan ruma vallesmanni, joka tosin oli aikansa ihanteiden mukaan erittäin komea.

Hägglund tarttui työhönsä tiukasti. Hän joutui murhayrityksenkin kohteeksi, mutta sai lopulta pahamaineiset Isoo-joukko-puukkojunkkariporukkaa johtaneet Isotalon ja Rannanjärven oikeuden eteen.

Aivan puhdas pulmunen ei paljon hyvää aikaan saanut Kauhavan ruma vallesmanni ollut itsekään: hän joutui oikeuteen anniskelulupien myöntämisen väärinkäytöksistä, mutta selvisi aikansa suurensa julkkiksena pienellä sakkotuomiolla ja palasi töihinsä lainvalvojana.

Valokuva: Poliisimuseo

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä