Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin vartijan matkassa

HUS:n vartijat Jukka Liukkonen ja Roger Bom toimivat isäntinä, kun kameraryhmämme rämä vieraili Meilahden-Haartmanin sairaala-alueella vappuaaton aattona. Vartijoiden piiriin kuuluvat edellämainittujen lisäksi Töölö, psykiatrinen keskus, kirurgiakeskus, kätilö-opisto ja Aurora. Vartijat saattavat vuoron aikana kiertää jopa 130 kilometriä mutta 70 prosenttia kaikista hälytystehtävistä tulee kuitenkin Meilahteen. Hoitajien koskemattomuus pyritään takaamaan tarkasti, sitä varten hoitajilla on pikahälytysyhteys vartijoihin. Väkivaltatapauksia tulee vuodessa n. 1400. HUS:ssa on kaikkiaan töissä suunnilleen 20 000 ihmistä, joten kyseessä on eräänlainen oma yhteiskuntansa varasähköntuottojärjestelmineen kaikkineen.

Ilta alkoi ruudinhajun haistelulla. Sitä oli syöpäklinikan hoitajien neniin jostain kulkeutunut ja vartijat paikansivat katkun läheiselle räjäytystyömaalle. Tuuli oli sopiva, joten kaikki hajut kantautuvat herkästi sairaalaan. Ei vakavampaa. Ei myöskään varashälytys, joka johtui vain tärähtäneestä ilmaisimesta.

Juoppohulluus iskee

Meilahden alla risteilee kolmen kilometrin verran huoltotunneleita, joita pitkin vartijat ja muu henkilökunta pyörällä tarvittaessa painelevat. Kävimme myös ovenavausharjoituksia ihmettelemässä purettavassa sairaalan siivessä, jossa saa hajottaa ja mellastaa mielin määrin. Esiteltiinpä kameroille myös turvapäävalvomo, jossa Mika Niemelä oli työvuorossa suurten generaattoreiden huristessa. Varavirta hädän sattuessa saadaan sieltä.

Punaisen kassin metsästäjät

Delirium-potilaat eivät etenkään vapun alla ole ollenkaan harvinaisia ja yksi sellainen mahtui nytkin mukaan Haartmannissa. Vartijat rauhoittelivat miestä, joka ei pitänyt sidotuksi tulemisesta laisin. Lopulta potilas tyytyi kohtaloonsa Liukkosen ja Bomin avittaessa hoitohenkilökuntaa. Illan pitkäkestoisin työtehtävä liittyi Haartmannnille jostain syystä toikkaroineeseen mieheen, joka peräsi kännykkäänsä ja punaista paperikassia. Paperikassin mies oli todistetusti repinyt roskikseen ja kännykästä ei vartijoilla ollut näköhavaintoja mutta tämä ei inttäjälle riittänyt. Lopulta Liukkonen joutui turvautumaan virkavallan apuun saadakseen miehen poistumaan sairaala-alueelta. Tämän jälkeen olikin vuoronvaihto, Bom siirtyi sisätiloihin ja Liukkosen kaveriksi kiertäväksi vartijaksi tuli Samuli Jänbäck. Oli aika rutiininomaisen sairaalakierroksen, jonka aikana ehdittiin käydä niin Kätilö-opistolla kuin Kirurgisessakin sairaalassa tarkistamassa, että kaikki oli hyvin. Ja kaikki oli. Vapun vietto saattoi alkaa rauhallisissa tunnelmissa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä