Juvan poliisin matkassa

JUVA 24.10.2008

Juvan tihkusateinen ilta oli poliisien kannalta melkoisen tapahtumaköyhä. Ja sehän tietysti on vain hyvä asia. Vanhempi konstaapeli Minna Päykkönen ja kollegansa Mikko Summanen aloittivat partioimalla Juvan keskustassa. Muutama autojen rutiinipysäytys sujui ilman, että mistään tarvitsi huomauttaa. Puoli yhdeksän aikoihin ABC:n pihassa ajelleella virolaisella miehellä sen sijaan oli Volkkarissaan pahviset, itse tehdyt rekisterikilvet. Konstaapelit kehottivat laittaa kunnon kilvet autoon mitä pikimmiten. Mies lupasi toimia.


Viimeistä viedään

Juvan kihlakuntaan kuuluu vielä tällä hetkellä viisi kuntaa, Juva, Joroinen, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava. Vuodenvaihteessa tilanne muuttuu, kun koko kihlakunta liittyy Mikkelin kanssa yhteen ja kokonaisuuden nimeksi tulee etelä-Savon kihlakunta. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, että poliisien näkyvyys heikkenee maakunnissa entisestään ja toiminnasta tulee kaupunkikeskeisempää. Juva sijaitsee kolmen kaupungin muodostaman kolmion sisällä ja kihlakunnassa vallitsee tästä johtuen erikoinen lähimmän putkan periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että riippuen siitä mistä päin asiakas otetaan kyytiin, hänet kuljetetaan tyrmään joko Savonlinnaan, Mikkeliin tahi Varkauteen.

Illan ensimmäinen hälytys tuli Joroisille klo 21.10. Siellä soittaja oli huolissaan pienistä pojista, jotka örveltävät keskustassa alkoholia nautiskellen. Partion ennettyä paikalle oli kylä tyhjä lukuunottamatta S-marketin edustalla päivystäneitä mopopoikia. Nämä pojat olivat kuitenkin fiksuja ja selväpäisiä. Mitään havaintoa häiriköistä ei ollut. Eräässä liikenneympyrässä sen sijaan oli havainto keskellä tietä törröttävästä liikennetötteröstä. Sen kävi Päykkönen siirtämässä oikeaan paikkaan.

Kadonneen Mazdan arvoitus

Kahvitauolla tuli ilmoitus, että 20 kilometrin päässä Juvan keskustasta oli joku sininen Mazda lähtenyt vauhdilla ravintolan pihasta ja siinä samassa kolahtanut liikenneympyrään. Oliko kyseessä epäilty rattijuoppo vai ei, sitä ei partiomme koskaan saanut tietää. Ensinnäkin nimittäin silminnäkijän ilmoittama rekisterinumero oli väärä ja toisekseen Mazda oli valtatieltä 5 kääntynyt johonkin tuntemattomaan paikkaan. Näin ollen valtatiellä autoa kyttäilleet Summanen ja Päykkönen joutuivat luovuttamaan. Auton etsintä olisi tässä tapauksessa hakuammuntaa.

Kesä on Juvalla paljon vilkkaampaa aikaa kuin syksy tai talvi. Ja niinhän se taitaa olla muillakin paikkakunnilla. Juvan alueella järjestetään kesällä peräti kolme suurta festivaalia eli Puustock, Sulkavan soudut ja Puumalan Siltakemmakat. Ne työllistävät poliisiakin jonkin verran. Muuten tehtävät painottuvat liikenteen, häiriökäyttäytymisen ja kaikenlaisen alkoholin aiheuttaman mekkaloinnin ympärille. Mikko Summasella on jo tätä luettaessa kuviot vaihtuneet aavistuksen isompaan: Hän nimittäin aloitti kuvausta seuraavalla viikolla työt Imatran poliisilaitoksella. TJ-vuorot siis oli miehellä käsillä...

Sade on paras poliisi

Loppuilta kului ilman merkittäviä mainintoja. Sulkavan raitti oli autio ja pimeä yhtä Sierraa lukuunottamatta. Nuorisoporukan kruisailu oli rauhallista ja kaikki oli autossa hyvin. Juvalla partio pysäytti auton, joka oli molemmille konstaapeleille täysin tuntematon. Oli tarkistettava, mikä kumma ajopeli kylillä liikuskeli. Auto ja kuski olivat muuten moitteettomassa kunnossa mutta pienen huomautuksen Summanen joutui antamaan autossa roikuskelevista Wunderbaumeista ja karvanopista, joita oli melkoisen runsaasti. Ravintoloiden valomerkin aikaan kaikki sujui mainiosti. Näin oli aika lopetella työvuoro ja todeta, että kuvausryhmä sattui Juvalle aivan poikkeuksellisen hiljaisena iltana.

Juvan poliisin viikonloppu:

juopuneita 2
kotihälytyksiä 8
rattijuopumuksia 1
omaisuusrikoksia 3
vahingontekoja 1

tehtäväilmoituksia yhteensä 48

Raportti nähtiin Poliisi-tv:ssä 6.11.2008

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä