Mustasaaren poliisin matkassa

MUSTASAARI 31.12.2008

Mustasaaren poliisin uudenvuodenaatto on historiallinen, sillä samana yönä koko kihlakunta lakkaa olemasta. Koko maan kattava kihlakuntauudistus astuu voimaan vuodenvaihteessa ja liittää Mustasaaren poliisin osaksi Pohjanmaan poliisilaitosta, jonka pääpoliisiasema sijaitsee Vaasassa.

Uudenvuodeyönä Mustasaaressa on liikkellä kaksi partiota. Poliisi-TV pääsee ylikonstaapeli Joonas Turtosen ja nuoremman konstaapelin Matti Mäenpään kyytiin. Turtonen on työskennellyt poliisina kymmenen vuotta, kun taas Mäenpää vasta suorittaa opintojaan loppuun poliisikoulun kenttäjaksolla. 

Alkuilta on rauhallinen, kun Vaasan partiot hoitavat keskustassa tapahtuvia järjestyshäiriöitä. Ilotulittamisen säännöt ovat kansalaisilta hukassa, kun hätäkeskukseen tulee puheluja tulittajista myös kello 18:00 jälkeen, jolloin räiskiminen on jo laillista. Partio ajelee Mustasaaressa, mutta kansa juhlistaa alkavaa vuotta rauhallisissa merkeissä.

Jungsundin nuorisoseurantalolla juhlii muutamakymmenpäinen joukko nuoria. Turtonen ja Mäenpää käyvät tervehtimässä nuoria, mutta meno näyttää melko rauhalliselta. Niinpä kaksikko ajelee Vaasan kalarantaan, jossa kaupunki järjestää ilotulituksen uuden vuoden vaihtumisen kunniaksi. Pian puolen yön jälkeen kaksikko suuntaa, uuden työnantajan palveluksessa, kohti hälytystehtävää. Muuan mies on juonut ryypiskellyt toista viikkoa putkeen iäkkään äitinsä nurkissa, ja täytyy poistaa. Mies lähtee aivan sovussa läheiselle asunnolleen.

Nuoret riehaantuvat 

Kesken partion evästauon hätäkeskuksesta ilmoitetaan, että Jungsundin nuorisoseurantalolla meno on yltynyt sen verran riehakkaaksi, että poliisin voi olla syytä puuttua asiaan. Koska paikalla oli alkuillasta kymmenittäin nuoria, paikalle lähtevät molemmat Mustasaaren partiot. Koska paikalla on useita päihtyneitä alaikäisiä, ja pihasta on ammuttu raketteja läheisten talojen pihaan, poliisit tekevät päätöksen tyhjentää talon häiriöiden minimoimiseksi.

Suurin osa väestä lähtee ulos aivan sovinnolla, mutta eräs päihtynyt 16-vuotias ei lakkaa soittamasta suutaan. Joka kerta, kun Turtonen saa hänet rauhoitettua, poika ryhtyy taas huutelemaan poliiseille. Niinpä nuorukainen istutetaan maijan takaosaan, ja viedään parin kilometrin päähän kotiinsa, äidin ja isän huomaan.

Loppuilta sujuukin törkeän rattijuopon metsästyksessä. Hätäkeskukseen tulleen ilmoituksen perusteella mies on lähtenyt kesämökiltä päihtyneenä kohti Vaasaa. Miehen tuttava on soittanut tälle taksin ja sen saapuessa erääseen risteykseen, myös partio yhyttää päihtyneen kuljettajan. 

Kuljettaja väittää kirkkain silmin, ettei ole autoa ajanut, vaan pois lähtenyt kaveri sen siihen on kuljettanut. Ylikonstaapeli Turtonen tekee jalanjälkivertailua miehen kengänjälkiin, ja toteaa, että lumessa ei ole autostapoistumisjälkiä muualla, kuin kuljettajan oven kohdalla. Mies puhaltaa 1.33 ja partio kiikuttaa hänet tarkkuusalkometriin Vaasan sairaalaan. Sen jälkeen epäiltyä odottaa yö poliisin pahnoilla, sillä tarkkuusalkometrissä on käytävä uudelleen neljän tunnin kuluttua. Uusi testi tehdään jälkinauttimisepäilyjen poissulkemiseksi, koska kuljettajaa ei ole saatu kiinni suoraan ajosta.

Tehtyään tarkasti rattijuopumukseen liittyvät paperityöt, partion kumpainenkin jäsen on kuumeisesti kahvia vailla. Vielä olisi jaksettava kolme tuntia valveilla.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä