Narvan poliisin matkassa osa 1.

Poliisikonstaapelit Sergei Platonov ja Sergei Mets varmistautuvat Narvan ydinkeskustassa Vapaudenkaudulla sijaitsevassa poliisitukikohdassa 12 tuntia kestävään partiointiin. Kahden Sergein vastuualueena on Narvan kaupungin pohjoisosa. 12 –tunnin urakasta ja samoilta kulmilta juuri palannut partio varoittelee miehiä, että tulossa on hikinen yönselkä. Sen varran paljon humalaisia on ollut liikkeellä pitkin perjantaipäivää.

Viinavaras

Miehet starttaavat uudenkarhean poliisi-Skodansa. He kiertävät rauhallisesti juuri toimintansa lopettaneen Narvan suurimman työnantajan, Kreenholmin kangastehtaan seudun hämäriä katuja. Ensimmäinen hälytys tulee lähes lähtöruutuun. Narvassa on vielä menneistä neuvostoajoista muistuttavaia kellaripuoteja. Niistä yhden edustalla on partiota vastassa kaupan omistajanainen essuineen sekä miespuolinen avustajansa, joka pitää silmällä viinavarkauteen osallistumisesta epäiltyä miestä. Pitkänhuiskea mies kuitenkin kiistää osallistuneensa varkauteen.
-Tulin sattumalta puotiin, kun tuntematon tyyppi pyysi myyjältä viinapullon ja mehua ja lähti maksamatta livohkaan, hän selittää. Sergeit eivät oikein usko selitystä. He pyytävät kaupan omistajaa tekemään asiasta myöhemmin virallisen ilmoituksen. Kiinnijääneen henkilötiedot on pantu kirjaan.

Partio tekee aktiivista liikennetarkkailua ja pysäyttää samalla yksityistieltä päätielle syöksyneen henkilöauton. Sen takaikkunalla on tuoreesta ajokortinomistajasta kielivä vaahteranlehti. Kuski on myös nimeltään Sergei.
- Taisit ajaa liian rivakasti päätielle?. Kuski valittaa, että kytkin reistailee.
- Jos näin on, niin pitää mennä korjaamolle eikä rallata kaupungilla, ojentaa sinipukuinen kaimansa. Lopuksi hän pyytää ajelemaan varovaisemmin ja huikkaa lopuksi vielä hyvän matkan toivotukset.

Amfetamiinia, konstaapeli Platonov

Tummempi Sergei kertoo, että rattijuoppoja tavataan Narvan kaduilla suhteellisen paljon.
- Mutta suurempi ongelma ovat huumeiden vaikutuksen alaisena autoilevat. Heidän huumehourujaan ei pysty mittaamaan alkometrillä. Pitää mennä sairaalaan tekemään tutkimus.
Ja kuin tilauksesta kurvaa partioauto puolihämärän kaupan pihaan, jolle on parkkeerattu pari-kolme autoa. Sergeit valitsevat niistä yhden ja puhalluttavat kuljettajan. Viisari ei värähdä, mutta silti nuorehkossa miehessä on jotain outoa. Sairaalassa selviää, että hänen veressään oli amfetamiinia. Kuljettajaa odottavat rangaistukset laittoman huumeen käytöstä sekä autolla-ajosta huumeen vaikutuksen alaisena.

Partio mittaa illan ja yön aikana nopeuksia useassa eri paikssa – sekä selvästi nähtävänä että myös puolipiilossa. Vaikka sadat autot ohittavat tutkan illan ja yön aikana, ei niistä yksikään ylitä sallittua nopeusrajaa. Narvalaiset ovat oppineet, että poliisi on koko ajan liikkeellä - myös nopeuspistoolinsa kanssa

Puukotettu Venäjältä

Puoliltaöin tulee hälytys keskustan yhteisasuntolaan. Sen kolmannessa kerroksessa on verinen nuorimies. Häntä on käsitelty puukolla. Kaveri kertoo tulleensa juuri Narvajoen takaa Venäjältä ja käyneensä lähikaupassa, kun kaksi mustaan pukeutunutta miestä oli hyökännyt hänen kimppuunsa. Pikajuoksijan avuja omaava nuorukainen pääsi kuitenkin pakoon. Pieniä pintanaarmuja vakavampaa ei onneksi ehtinyt syntyä. Paikalla on myös ensiapuryhmä, joka sitoo syvimmät raapaisut.

Partion yöhön kuluvat pikkutuntien jälkeen mm. parin humalaisen kuljetus putkaan, perheriidan selvittäminen sekä julkisella paikalla juomisesta rankaisu. Aamun jo valjettua Sergeit parkkeeraavat Skodansa päämajan eteen ja lähtevät raporttien kirjoittamisen jälkeen nukkumaan.
- Onneksi ei ollut mikään poikkeuksellisen levoton työrupeama, huokaisee Sergeistä se tummempi.
--

NARVAN POLIISIN VIIKONLOPPU 06-07-08.03.2009:

Rattijuopumuksia........................8
Huumausainerikoksia………......5
Alkoholin käyttö julk. paikalla.... 17
Pereheriitoja...............................4
Tappoja......................................1
Varkauksia.................................2
Autovarkauksia..........................1

Partioilla hälytystehtäviä Narvan kaupungissa
yhteensä 144

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä