Poliisin matkassa Levin hangilla

Ylikonstaapeli Jukka Salmi ja vanhempi konstaapeli Matias Kinnunen lähtivät hiihtolomalaisten rauhaa turvaamaan Kittilän poliisiasemalta. Alkuilta meni Levin ja Kittilän alueella liikenteenvalvontatehtävissä. Välillä ehdittiin käydä tarkastamassa tilannetta lentokentällä, jossa sesonki oli kovimmillaan ja turistia pyöri mustanaan. Ennen kymmentä oli kuitenkin lähdettävä yrittämään etsiä muutamaankin pahoinpitelyyn tekijäksi epäiltyä miestä 50 kilometrin päähän Tepastoon. Muonion partiokin tuli paikalle mutta miestä ei oletetusta osoitteesta löytynyt. Miehen etsintä jatkui Levin alueella mutta ainakaan saman yön nimiin epäiltyä rötöstelijää ei yhytetty.

Levi lätkän lumoissa

Pitkään Etelä-Suomessa liikkuvassa poliisissa työskennellyt Salmi tuli pohjoiseen rakkauden tuomana ja on viihtynyt mainiosti Kinnusen sanoin 'jääräpäisten Lapin ihmisten' parissa. Kuten näillä leveysasteilla aina, aiheuttaa oman piirteensä nytkin hurjat ajomatkat. Tuhatkaan kilometriä auton ajamista vuoron aikana ei ole harvinaisuus. Välimatkojen suuruus ja partioiden verrattain pieni määrä vaikuttaa tietysti myös asiakkaisiin, sillä poliisia ei välttämättä tavoita niin nopeasti kuin pitäisi. Usein esimerkiksi viikonloppuna rikoksen kohteeksi joutunut ei edes yritä soittaa samantien poliisia paikalle vaan tulee kiltisti maanantaina laitokselle tekemään rikosilmoituksen. Siksi maanantait usein ovatkin ruuhkaisia päiviä Kittilän poliisilaitoksella.

Iltaa hiljensi selvästi jääkiekon olympiafinaali, joten aikaa jäi pieneen korjausoperaatioon. Poliisimaijan kaukovalon sulake oli kärvähtänyt, joten se tuli vaihtaa ja Matias Kinnunen hommassa onnistuikin. Finaalin loputtua Sirkan koulun luona pidettyyn ratsiaan alkoi ajella autojakin mutta lähes kaikki olivat takseja. Erään taksikuskin kanssa tuli pientä erimielisyyttä siitä, oliko kuskilla voimassaolevaa taksilupaa vai ei mutta muuta merkittävää ei ratsiassa esille tullut. Konstaapelit päättivät loppuillaksi siirtyä Levin aluetta partioimaan.

Humalakompurointi vai ylilyönti?

Hullusta Porosta ilmoitettiin, että siellä eripura asiakkaan ja järjestysmiehen kanssa oli johtanut ensinmainitun jonkinlaiseen kaatumiseen. Sana vastaan sana: Portsari väitti kivenkovaan, että asiakkaaseen käsiksi ei ollut käyty vaan kompurointi oli humalatilan seurausta - asiakas taas pysyi päinvastaisessa kannassaan. Kaltoinkohdelluksi itsensä tuntenut miekkonen olisi halunnut tehdä asiasta rikosilmoituksen samantien eikä ollut hän uskoa, että ensin olisi nukuttava yön yli ja sitten aamulla tulla poliisilaitokselle kirjaamaan tapahtunut. Manaileva asiakas sai partiolta lopulta kyydin hotellille.

Ilta oli rauhallinen ja Jukka Salmella oli siihen oma teoriansa: Ihmiset ovat tulleet lomalle irrottautumaan työpaineiden ikeestä eivätkä tällöin jaksa stressata saati tapella. Ilmiö on kuulemma yllättävänkin yleisesti nähtävissä rinnekeskusten hiihtolomilla.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä