Poliisin mukana maalla ja järvellä

Kesäpäivä Näsijärvellä alkoi konstaapelikolmikon Tapani Saarinen-Pauli Piirtola-Hannu Leppänen osalta venepartioinnilla. Saarinen ja Piirtola olivat poliisi-Lipossa ja Leppänen kaahaili vesijetillä, joka on näppärä peli pysäytysten ja puhallutusten tekemisiin. Viisari värähtikin melkein joka veneessä, jonka partio pysäytettäväksi poimi mutta ei ruorijuopumusrajan eli yhden promillen yli. Poliisit pohtivatkin, että olisikohan promillerajaa syytä hilata alaspäin…Toinen selkeä puute näkyi sammuttimissa. Veneessä ne tulisi huoltaa vuosittain mutta kaikki ’Nässyllä’ tuolloin liikkuneet olivat moisen velvollisuuden unohtaneet. Siitä selviää huomautuksella mutta pelastusliivittömyydestä ei. Niinpä eräskin ’ihan vaan lähelle mökille’ matkalla ollut poikatrio sai sakot – liivit kun eivät hoida tehtäväänsä jos ne nököttävät saunan eteisessä eivätkä ole päällä veneessä.

Mustalahden satamaan palattuaan partio lähti tien päälle, tarkemmin valtatie 9:lle Oriveden ja Kangasalan rajalle pitämään tutkaratsiaa. Liikenne oli sen verran vilkasta, että mukaan tarvittiin lisäjoukkoja, mm. moottoripyöräpoliisi niin sanotuksi etupysäyttäjäksi. Tunnin ratsian aikana kirjoittivat konstaapelit sakon 12 autoilijalle ja yhdeltä naiskuskilta joutuivat nappaamaan peräti ajokortinkin parempaan talteen, reippaasti yli 140 km/h satasen alueella huristeltuaan.

Tauko Orituvalla ja kohti uusia seikkailuja

Seuraava nopeudenvalvonta suoritettiin Oriveden keskustan tuntumassa, edelleen 9-tiellä. Tällä kertaa ei pahoja rikkomuksia esiintynyt, muutamalle nuorelle kuskille annettiin huomautus auton puutteista ja eräs lähistöllä kaahaillut Twingo-kuski sai moottoripyöräpoliisin peräänsä. Nollat puhalsi hänkin mutta sakot ylinopeudesta oli otettava vastaan. Matkalla kohti Kangasalan keskustaa tuli Mäyränkylän kohdalla vastaan useampiakin kuskeja, joille nopeusrajoitus oli pelkkää paperia. Yhdeltä puuttuivat teknisen vian takia valotkin, mikä oli pimentyvässä illassa jo melko vaarallista. Muuten ylinopeudet pysyivät sakkojen rajoissa.

Ei hommia selvinpäin tehdä

Sen sijaan Kangasalan Sarsasta tavoitettu kuljettaja puhalsi sen verran huimat rattijuopumuslukemat, että mies oli talutettava poliisimaijaan ja siitä edelleen tarkkuusalkometrikokeeseen. Mikä pahinta, 1,6 promillen lukemat puhkunut mies oli matkalla töihinsä pyöräkuormaajaa ajamaan. Näin Kangasalla…Täysin yhteistyöhalukas ja leppoisa mies tunnusti mokanneensa ja tuli auliisti auttamaan, kun hänen autonsa poliisilaitokselle ajanut Tapani Saarinen ei saanut auton ovia hälytyksen vuoksi millään lukkoon.

Illan viimeinen keikka tuli Ruutanaan. Paikalle lähtivät Saarinen ja Leppänen Piirtolan jäädessä selvittämään edellisen pyöräkuormurikuskin tapausta. Ruutanassa oli jonkinlainen nuorisoporukoiden välinen kärhämä menossa. Paikalle tultuamme huomasimme paikalla yhden yksinäisen mopopojan, joka ei tiennyt asiasta mitään. Lähistön asunnosta löytyi kuitenkin bileväkeä enemmänkin. Tapahtumien kulkukin alkoi selvitä – kyseessä oli omenasota. Saarinen kehotti nuoria tyhjentämään kämpän. Talon isäntä laitettiin vastaamaan, että kukaan ei lähde kaljapöhnässä mopoilemaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä