Ratsupoliisit Vantaan Ankkarockissa

Vanhemmat konstaapelit Satu Jore ja Julia Toivio sekä hevosensa Portselaw ja Maxwell lähtivät työvuoroon Helsingin Ruskeasuon hevostalleilta, missä sijaitsee Maxin ja Poken koti. Valmistautuminen poikkeaa hieman normaalin järjestypoliisin työvuoroon lähtemisestä, sillä hevoset pitää suitsia, satuloida ja ruokkia ynnä pakata autoon. Poke ja Max ovat rauhallisia veikkoja ja hyvin tottuneita poliisityöhön, joten heillä on jo rutiini siitä miten hommat etenevät. Mutta Jorelle ja Toiviolle tilanne on siinä mielessä uusi, että hevosten kanssa he eivät aiemmin ole Ankkarockissa olleet.

Illan aikana ei varsinaisia hälytystehtäviä osu eteen mutta näyttäytymistä ja ennaltaestävää poliisityötä sitäkin enemmän. Suurin ongelma, kuten aina hevosten kanssa massatapahtumissa liikuttaessa, ovat lähelle näpelöimään haluavat heppahullut tai humalaiset uskalikot. Vaikka Maxia ja Pokea ei varsinaisesti lähentely ja taputtelu provosoikaan, on silti työturvallisuuden ja reiluuden nimissä linja selvä siitä, että hevosia ei töissä kosketella ja sillä selvä. Festivaalikeikkojen lisäksi ratsupoliisit kiertävät PR-tehtäviä ja muita yleisötapahtumia, samana päivänä mm. Helsinki City Marathonissa moli pari ratsua ja muutamaa viikkoa myöhemmin Taiteiden Yössä.

Hevosella Helsinkiin

Yleensä jo pelkkä hevosen läsnäolo saa normaaliriekkujan rauhoittumaan ja sammunutkin kaveri löytää nopeasti jalat alleen, kun pollen turpa lenheästi kutittelee leukaperistä. Korson kävelykadulla oli tulla pientä 'tilannetta päälle' mutta kun Jore ja Toivio laukkasivat autopartion avuksi, tuli pukareille aivan muuta mietittävää. Jotkut halusivat syöttää hevosia, ja se on tietenikin kiellettyä niinikään. Romaniryhmä intoutui kavioveikoista siinä määrin, että kajauttivat ilmoille oikein musiikkikappaleen, joka tallentui kamerallekin. Liikenteen valvontaa partio suoritti siinä ohessa, autoilijat uskoivat auliisti, kun Jore tai Toivio kehotti laittamaan valot päälle tai vaihtamaan polttimon.

Kun pimeys laskeutui ja illan viimeinen artisti lopetti päälavalla, olivat Jore/Max ja Toivio/Poke pääportin luona vahtimassa ihmisten poistumista alueelta. 17 000 juhlijaa olivat siinäkin vaiheessa niin sopuisasti, että mihinkään ei tarvinnut puuttua. Työvuoron lopuksi väsymystään jo hirnuneet hevoset pakattiin taas autoon ja vietiin takaisin Ruskeasuolle paupimaan. Aamulla olisi edessä uusi työvuoro...

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä