VR:n vartijoiden matkassa Helsingin rautatieasemalla

Järjestyksenvalvojat Tomi Lindfors ja Aleksi Brummel, kumpainenkin muutamia vuosia vartijanpuvussa kulkeneet, aloittivat illan käskynjaolla klo 20. Siinä käytiin läpi illan mahdolliset kipupisteet ja merkillepantavat asiat. Sitten rutiinikierros asemahallissa tuottikin heti huomautuksen eräälle kulkijalle, joka mukamas salaa yritti tölkistä ottaa hömpsyä. Alkoholin juomisesta ja tupakanpoltosta huomauttaminen on vartijan perustyötä ja tänäkin iltana suurin osa työtehtävistä painottui näille alueille. Kiinniottoja vuodessa tapahtuu Helsingin rautatieasemalla viitisensataa eli kyseessä on vartijan työn kannalta hyvin vilkas paikka. Muutakin kuin kaljanjuojille huutamista työhön siis mahtuu.

Sitten painitaan

Pari skedepoikaa lautaili sisällä ja siitä Brummel ja Lindfors eivät tykänneet. Ulkomaalainen herrasmies odotti junan lähtöä omissa vaunuissaan maaten - eriskummallista kyllä mutta ei mitenkään kiellettyä. Tässä vaiheessa partiomme päätti ottaa illan vakiojunakierroksen Leppävaaraan. Juna lähti klo 20.50 ja reissun tarkoituksena on turvata matkustajien ja konduktöörien turvallisuus. Nyt alkuillasta touhu junassa oli erittäin rauhallista mutta usein juopottelevia ryhmiä on useampiakin ja tällöin vartijan tehtäväksi jää neuvotella, haluaako asiakas jatkaa matkaa vai juomista.

Romanit kähysivät itäsisäänkäynnin luona mutta tilanne rauhoittui vartijoiden tultua paikalle. Samaan syssyyn paikalle osui useampikin virvokkeita nautiskeleva ja tupakkaa röyhyttelevä ihminen - Brummel ja Lindfors pysyivät kuitenkin kovina. Kymmenen yli yksitoista vartijaparille ilmoitettiin raiteiden 1 ja 2 välissä seikkailevasta, sekavanoloisesta miehestä. Toden totta, naamansakin verille kolhinut nuori mies provosoitui, kun vartijat ihmettelivät hänen touhujaan. Suljettuun junaan väkisin sisään yrittänyt miekkonen ei uskonut vartijoiden rauhoitteluja eikä halunnut sanoa, minne päin hän oli matkustamassa. Ainoa vaihtoehto tässä tilanteessa oli siis poistaa sekava mies asemaalueelta. Vaan kovapäinen asiakaspa ei uskonut kehotuksia vaan tuli takaisin alueelle ja alkoi uhkailla vartijoita. Tämä johti kiinniottoon ja rimpuilu vielä raudoissa ollessa yhteydenottoon poliisille. HIV:tä kertomansa mukaan sairastava mies räki ja potki vielä maassaollessaankin ja sai lopulta jonkun kouristelukohtauksen, joka osoittautui kuitenkin teeskentelyksi. Poliisit veivät vastaanhangoittelevan miehen pois ja näytöksen loppu näyteltiin Pasilan pahnoilla.

Ilta etenee, känni kovenee

Asema sulkeutuu yhdeltä ja sen tyhjennys on vartijoiden jokailtainen taksvärkki. Ihmiset eivät kaikki aina tahdo uskoa, että hallista pitäisi oikeasti poistua, jotta ovet saadaan lukkoon. Muutama niskoittelija oli joukossa nytkin mutta lopulta ulko-ovet saatiin kiinni tarkalleen yhden aikoihin. Tosin asemaravintolan vessaan oli jäänyt siinä määrin juhlakuntoinen mies, että hänen poistumisessaan kesti vielä jonkin aikaa. Joku yön kulkija käveli vartijoita vastaan muka 'löytämänsä' junakyltin kanssa. Kyltti takavarikoitiin vääristä käsistä ja annettiin konnareille. Puoli kahdelta vartijat tarkistivat ilmoituksen, jonka mukaan itäoven edessä oli pystyssä leiri! Melkoinen peace-meininki rappusilla olikin mutta aseman edessä hengailukaan ei kiellettyä sinänsä ole, kunhan ei vahingoita omaisuutta tai ihmisiä. Näillä iloisilla veikoilla tuntui kaikki olevan kunnossa.

Loppuillasta vartijat auttoivat vielä nuorta tyttöä, joka oli juonut itseltään tolkun pois ja oksentanut asemalaiturille aimo spytät. Onneksi hänellä oli ikätoveri auttamassa, joten vartijoiden tehtäväksi jäi lopulta vain varmistaa, että kaksikko pääsi varmasti turvallisesti junaan. Kolmelta laiturin 16 luona sekoili DJ, joka halusi johonkin junaan, vaikkei hänellä ollut rahaa mukanaan. Miehen aikeet jäivät hieman epäselviksi mutta vartijat osoittivat hänelle ravintolan, jonne voi mennä lämmittelemään aamuviiteen saakka, ettei tule kylmä notkua ulkona.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä