ABCJWHMDPV -aakkoshuumeet ja lakimuutos

Jehova eli JWH-081 on viimeisin otsikoihin noussut muuntohuume eli täysin huumeen kaltainen aine, jota ei kuitenkaan vielä laissa luokitella huumeeksi. Edellinen suurempaa julkisuutta saanut muuntohuume oli MDPV, joka luokiteltiin huumausaineeksi viime kesänä -ja hyvä niin.
- Edes heroiini ei ole yhtä vaarallista kuin MDPV. Siitä ei pääse millään eroon eikä amfetamiiniin palata. Jos ainetta ei saa, tulee hirveet aggressiot, kertoo kaikkia mahdollisia aineita käyttänyt narkomaani.

Käyttäjien kertomukset ovat oleellinen osa kokonaisuutta, kun uudelle yhdistelmälle haetaan huumausaineluokitusta. 1. kesäkuuta voimaan astuvan lakiuudistuksen myötä vanha, sinänsä toimiva, mutta hidas systeemi saa rinnalleen mahdollisuuden luokitella uudet muuntohuumeet kansallisen tason huumausainelakiin parissa kuukaudessa. Uudistus on todella tarpeellinen, sillä alamaailman luovat kemistit työntävät uusia päänsekoitusaineita markkinoille todella tiheällä sykkeellä.
- Meille tulee viikossa noin 50 näytettä. Ne ovat jauheita, kapseleita ja tabeletteja, joita ei lasketa huumausaineeksi vaan muuntohuumeeksi, kuvailee tullilaboratorin kemisti Marianne Kyber valtavaa työmääräänsä.
Kaikkien näytteiden joukosta tullilaboratorio löysi viime vuonna 52 keskenään erilaista muuntohuumeeksi laskettavaa yhdistelmää, vaikka se tutkii vain rajalta ja ulkomaisen postin joukosta löytyneet näytteet. Tämän päälle tulevat vielä poliisin krp:n laboratorioon lähettämät näytteet.

Helppoa matematiikkaa

Muuntohuumeiden suosioon on useampikin yksinkertainen syy.
- Tietyt aineet ovat erittäin kysyttäjä, koska niistä saatavat voitot voivat olla suurempia kuin perinteisistä huumeista. Lisäksi rangaistusriski on huomattavan pieni, kertoo rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin huumepoliisista.
Pynnönen seurasi aitiopaikalta parin vuoden takaisia aikoja, kun MDPV ilmestyi markkinoille. Käyttäjät kuvailivat aineen välitöntä koukuttavuutta ja sen puutteen aiheuttamaa väkivaltaisuutta. Poliisi teki useita suuria takavarikoita tästä vaarallisesta tavarasta, mutta se ei juuri salakuljettajia tai diilereitä hetkauttanut.
- Välittäjillä ja maahantuojilla oli hyvin tiedossa, että tulossa on pelkkiä sakkoja lääkeainerikoksesta. He puhuivat kuulusteluissa tuoneensa maahan aakkosia eikä huumeita, rikoskomisario Pynnönen muistelee.

Prosessi liikkeelle

Yhden pussukan perusteella viranomaiset eivät vielä toimi. Usein aloitteen tekijän roolissa on tullilaboratorio.
- Me näemme täällä, jos jotain tiettyä ainetta tulee ja paljon, kertoo tullikemisti Kyber.
Tällaisessa tapauksessa alkaa Fimean eli entisen lääkelaitoksen koordinoima, erittäin moniulotteinen arviointiprosessi.
Arvioitavien seikkojen lista on pitkä: riippuvuus, vaikeat vieroitusoireet, käyttötapa, annoskoko, sosiaaliset seuraukset, myrkyllisyys, väkivaltaisuus ja käyttö tyrmäystippoina ovat vain osa niistä.

Aineesta pitää myös löytyä merkintä Early warning –järjestelmästä (EWS), jossa EU-maat seuraavat yhteistyössä uusien yhdistelmien esiintyvyyttä. Lisäksi Fimea kokoaa tietoa esimerkiksi myrkytyskeskukselta, oikeuslääketieteenlaitokselta ja tullilta. Laboratorio selvittää aineen koostumuksen ja poliisi kantaa luonnollisesti kortensa kekoon.
- Me keräämme tietoa käyttäjiltä. Henkilökohtaisia kokemuksia siitä, millaisia vaikutuksia uudella aineella on ollut ja kuinka se poikkeaa aiemmin käytettyjen päihteiden vaikutuksesta, Helsingin huumepoliisin Pynnönen kertoo.

Never ending story

Fimea ehdottaa laatimansa moniammatillisen ja monitasoisen arvioinnin jälkeen, onko jokin muuntohuume tarpeellista luokitella huumausaineeksi. Valtioneuvosto tekee asetuksellaan luokittelusta lopullisen ratkaisun. Lakiuudistus ei tule hetkeäkään liian aikaisin, sillä vaikka MDPV kirjattiin huumausainelakiin jo ennen muutosta, lukuisat uudet aineet odottavat asiantuntija-arviota.
- Maailmalla on farmaseutteja, jotka kehittelevät aivoissa vaikuttavia molekyylejä. Sitten vuoron saa kemisti, joka syntsaa jutun kasaan, kertoo Marianne Kyber. Hän myös tietää, että alamaailman kemistit ovat aina askeleen edellä.
- Kun jokin aine on todettu laittomaksi riittävän monessa maassa, odottaa hyllyllä valmiina jo seuraava yhdistelmä.

Suuri lakkatakavarikko Varsinais-Suomessa

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä