Afganistanin tilanne vaikuttaa Suomeen

Lahtelainen komisario Pekka Kokkonen palasi viime keväänä kolmen vuoden Afganistan -komennukselta. Palvelusaikanaan hän menetti kolme työtoveria, kaksi saksalaista ja yhden suomalaisen.

- Afganistan-keskustelussa halutaan aina tuoda esiin näitä verta ja suolenpätkiä ja tuntuu, että verellä mässäily vie huomion koko keskustelusta - siitä miten tärkeää työtä siellä tehdään.

Pekka Kokkonen ei ole Suomessa poliisina ollessa laukaissut asetta virkatehtävissä kertaakaan. Afganistanissa toki vaaratilanteita tulee eteen useammin kuin Suomessa, mutta sielläkin valtaosa työpäivistä oli rauhallisia.

Korruptio tuli tutuksi

Katutasolla hyvin tavallinen on tapaus, jossa poliisi pysäyttää autoilijan ja vaatii nähdä ajokortin. Afganistanissa vain harvoilla on ajokortti. Koko ajokorttilainsäädäntö on uutta ja varsin kehittymätöntä. Jos asiakkaalla ei ole ajokorttia, olisi seurauksena kolmensadan afgaanin sakko. Poliisi tarjoaa autoilijalle toista menettelyä: asiakas maksaa sata afgaania poliisimiehelle käteen ja asia on hoidettu.

On ehkä jopa oletettavaa, että Afganistanin tapaisessa maassa korruptio on räikeän avoin maan tapa. Yhtä helposti voisi olettaa, että syynä on poliisin alhainen palkka.

- Kun aloitin Afganistanissa, poliisin palkka oli noin 50 dollaria kuukaudessa. Sitten se lähes tuplattiin, mutta sillä ei ollut merkitystä korruptioon. Korruptiolla on pitkät perinteet siellä ja osin sitä ei mielletä lainvastaiseksi. Palkan korottamisella ei tehdä parempia poliisimiehiä.

Miksi Suomen pitää osallistua Afganistan-operaatioon?

Osallistuminen Afganistan-operaatioon jakaa Suomessa mielipiteitä. Pekka Kokkosen mukaan osallistuminen siihen on tärkeää siksi, että se mitä Afganistanissa tehdään, vaikuttaa jopa Suomeen asti. Afganistan tuottaa 90 %, ellei enemmänkin, koko maailman heroiinista ja oopiumista.

- Kotimaiset huumausaineiden käyttäjämme polttavat tai pistävät suoneensa Afganistanista peräisin olevaa heroiinia. Jos me pystymme kehittämään Afganistanin poliisia toimimaan paremmin ja ottamaan vastuun rikostutkinnasta ja edes vähentämään maasta lähtevän opiumin määrää - se on jo konkreettinen peruste osallistua Afganistan-operaatioon.

Jälkikirjoitus Kuopiosta

Pekka Kokkonen osallistui alkukesästä Kuopiossa pidettyyn afganistanilaisten poliisi- ja syyttäjäviranomaisten koulutukseen. Poliisi-tv:n jutun kuvausten jälkeen heinäkuussa neljä koulutukseen osallistunutta henkilöä haki turvapaikkaa Suomesta.

Perusteena turvapaikan hakuun oli kotimaassa heihin kohdistuva vaino. Yksi turvapaikanhakijoista perui myöhemmin hakemuksensa.

Kokkonen oli yllättynyt tapahtumien käänteestä, mutta toisaalta moinen mahdollisuus oli pelättävissä ja siihen oli siksi varauduttu. Koulutukseen osallistujat oli valittu sellaisilta alueilta Afganistanissa, joilla Talebanilla ei ole valtaa.

Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvan humanitaarisen suojelun perusteella niille afgaaniturvapaikanhakijoille, jotka tulevat neljästä Etelä- ja Itä-Afganistanin maakunnasta: Kandaharista, Helmandista, Khostista tai Kunarista. Kukaan Kuopiossa koulutettavista ei ollut kyseisiltä alueilta.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä