Äitihahmoa on vaikea mieltää väkivaltaiseksi

 

Joulukuussa 2006 Ulvilassa neljän lapsen isä puukotettiin kuoliaaksi kotonaan. Myös Poliisi-TV etsi useaan otteeseen vihjeitä taloon ikkunan kautta tunkeutuneesta tappajasta. Lähes kolme vuotta myöhemmin välikohtauksessa itsekin loukkaantunut perheen äiti tunnusti poliisin mukaan surmateoni.

Tapauksen käsittely mediassa osoittaa, että myytti hellästä, hoivaavasta äidistä elää vieläkin - tai ainakin vakavaa väkivallantekoa on edelleen vaikea yhdistää naiseen ja äitihahmoon. Ihmisiä on hämmästyttänyt, kuinka hyvin koulutettu perheenäiti, jolla ei tiettävästi ole rikollista taustaa tai päihdeongelmaa, pystyy veritekoon - ja toiseksi, millainen ihminen pystyy elämään normaalia lapsiperheen arkea syyllisyyden taakan kanssa?

Mieli suojelee tekijääkin

Ghitta Weizmann-Henelius on tutkinut väkivaltaisten naisten persoonallisuutta. Hän työskentelee Vanhan Vaasan sairaalassa, jossa tehdään muun muassa kriminaalipotilaiden mielentilatutkimuksia. Hän kertoo, että vakava väkivallanteko voi olla traumaattinen kokemus uhrin lisäksi myös sen tekijälle.

- Ihmisellä on psyykkisiä keinoja, joilla hän pyrkii suojautumaan ja ylläpitämään psyykkistä tasapainoa. Hän voi joko unohtaa koko tilanteen tai torjua osan siitä. Hän voi myös tietoisesti kieltää teon, ja jonkun ajan kuluttua hän alkaa itsekin uskoa tähän, Weizmann-Henelius kertoo.

Kun ihminen kieltää syyllisyytensä, hän voi pyrkiä selittämään teon itselleen parhain päin. Hän voi vakuuttua siitä, että teko oli oikeutettu tai muiden syy. Silloin hän pystyy hyväksymään tekonsa.

Voi olla myös mahdollista, että väkivaltarikoksen tekijällä on psykopaattisia piirteitä, eli esimerkiksi itsekeskeisyyttä ja empatian sekä syyllisyyden puutetta. Silloin syyllisyys ei paina mieltä, ja tekijä voi pystyä jatkamaan normaalia elämää.

Miksi nainen surmaa

Aikaisemmin ajateltiin, että nainen on väkivaltainen vain silloin, kun mies pahoinpitelee häntä. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että myös naiset voivat olla väkivaltaisia. Naisten osuus henkirikoksista on kasvanut hieman viime vuosina, ja naiset tekevät kaikista henkirikoksista noin 12 prosenttia. Naisten tekemät henkirikokset kohdistuvat useammin omiin perheenjäseniin kuin miesten tekemät henkirikokset.

Päihteet ovat usein keskeinen tekijä suomalaisissa henkirikoksissa. Ominaista naisten henkirikollisuudelle on, että yksi laukaiseva tekijä on vaikeudet ihmissuhteissa. Teon taustalta voi kuitenkin löytyä erilaisia syitä, esimerkiksi psyykkisiä ongelmia tai taloudellisia ongelmia.

Kun syyllisyyden taakka on painanut vuosia, vankilaan joutuminen ei välttämättä ole tekijällekään pelkästään paha asia. Kun ihmisen persoonallisuus on oikein kehittynyt ja terve, tunnustaminen voi olla helpotus. Normaalilla ihmisellä on tarve hyvittää ja saada anteeksi tekonsa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä