Amfetamiinia virtaa Suomeen

Poliisi uskoo itähelsinkiläisen kaveriporukan välittäneen amfetamiinia Helsinkiin ja eteläiseen Suomeen parin viime vuoden aikana ainakin 25 kiloa. 15 kiinniotetusta epäillystä yhdeksän istuu edelleen tutkintavankeudessa. Jutun syytteennostopäivä on tänään 28. tammikuuta. Amfetamiinivyyhdin puinti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun toisella viikolla.

Kuten yleensä, isot erät amfetamiinia oli kätketty maastoon pääteiden varsille. Poliisi löysi kauimmaiset kätköt Kotkasta ja Heinolasta. Takavarikkoon poliisi sai noin kolme kiloa amfetamiinia, kolme haulikkoa ja pienen summan rahaa. Tekijät eivät ehtineet rikastua huumebisneksellä. Rahat olivat kuluneet elämiseen.

Poliisin mukaan amfetamiinikopla koostui jo lapsuudesta asti toisensa tunteneista kavereista, ikävuosiltaan 30:n kahtapuolen. Osa on perheellisiä ja päivätöissä käyviä. Päätekijää lukuunottamatta huumepoliisi ei tuntenut suurinta osaa kaveriporukasta. Eikä heitä voi kutsua huumeriippuvaisiksikaan.

Jännityksen
jälkilasku

- Tekijät perustelivat huumebisneksien syyksi jännityksen hakemista ja helppoa rahaa. Eli aika perinteiset syyt, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jarmo Keskitalo huumerikosjaoksesta.

Helsingin käräjäoikeuden käyttämän huumausaineiden rangaistustaulukon mukaan jutun päätekijöille on luvassa pitkä, yli kuuden vuoden kiinteä kakku, koska siihen riittää yleensä jo kaksi kiloa ylittävä määrä amfetamiinia. Ensikertalaiset istuvat tosin vain puolet tuomiostaan.

Aine on tuotu Suomeen Virosta, jossa se mitä todennäköisimmin on myös valmistettu. Virosta virtaa Suomeen satoja kiloja amfetamiinia vuosittain. Jos tulli ja poliisi saavat sitä takavarikkoon 120-150 kiloa per vuosi, voisi kokonaismäärän päätellä nousevan yli tuhannen kilon. Yleensä viranomaisten haltuun päätyy vain 5-10 prosenttia salakuljetetusta huumeesta.

Köyhän miehen kokkeli

Miksi amfetamiinista ja sen johdannaisista on tullut huumeiden numero yksi Suomessa? Yhtä suurta suosiota aine nauttii vain Japanissa ja Uudessa Seelannissa. Päihdelääkärit eivät osaa selittää asiaa tyhjentävästi. Aineen helppo saatavuus ja halpa hinta selittävät ainakin osin tätä köyhän miehen kokaiiniksi kutsutun piristeen suosiota.

Yhden lääkärin mukaan sekakäyttäjät kaipaavat vauhtia lisäävää amfetamiinia lamaannuttavien lääkkeiden ja alkoholin rinnalle. Se ikään kuin täydentää koktailia. Amfetamiinikoukussa arvioidaan Suomessa olevan noin 6000 narkomaania. Useimmat heistä luokitellaan sekakäyttäjiksi.

Ennakkotietojen mukaan poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 17 000 huumausainerikosta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Törkeiden huumausainerikosten määrä kasvoi parilla prosentilla.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä