Anastamisen ammattilaiset

Kun ammattirikollinen tahtoo viedä lompakon, sen hän myös tekee. Aikaa hän tarvitsee muutaman sekunnin eikä uhri ehdi huomata mitään. Rikokset tehtaillaan tiimityönä. Yleisin keino on se, että apuri pysähtyy kaupan ovella tai muussa ruuhkaisessa paikassa pieneksi hetkeksi. Uhri törmää edellä kävelijäänsä ja juuri tuon silmänräpäyksen aikana takana tulleen varkaan käsi käy ja lompakko vaihtaa omistajaa. Kyseessä ei ole iso häiriö, vaan pikemminkin päinvastoin; tilanne vaikuttaa luonnolliselta ja juuri siksi uhri ei ymmärrä tapahtunutta ennenkuin seuraavan kerran tahtoisi rahojaan käyttää.

- Nämä miehet ovat ammatti- tai vähintäänkin taparikollisia. Jo tekotavan opettelu vaatii harjaantumista, kertoo rikoskomisario Jussi Hakaniemi Tampereen poliisilaitokselta. Ammattimaisuus näkyy myös siinä, että uhri valikoidaan huolella ja hän on yleensä iäkkäämpi henkilö. Lisäksi varkauksia tehtaillaan isoina sarjoina.

Sarjojen laajuudesta kertoo esimerkiksi Tampere-Helsinki junaradan varrella sijaitsevien asemien varkaussuma. Poliisi sai viime viikolla muiden työtehtäviensä yhteydessa rysän päältä kiinni kaksi ulkomaalaista miestä, joiden epäiltiin aluksi syyllistyneen noin kolmeenkymmeneen näpistykseen ja varkauteen. Jo esitutkinnan alkuvaiheilla on osoittautunut, että määrä saattaa jopa tuplaantua. Siis jopa 60 rikosta muutaman viikon sisällä kahteen mieheen.

Juna-asemavarkauksien tutkinnanjohtaja Jussi Hakaniemi sanoo miesten valinneen myös tässä tapauksessa uhreikseen vanhempia henkilöitä. He esittivät herrasmiestä ja tarjoutuivat nostamaan uhrin laukun junaan tai vaunun hattuhyllylle. Tämän "avunannon" seurauksena uhrit saivat kyllä matkatavaransa kyytiin, mutta lompakko lähti eri suuntaan.

Lähes kaikki lompakkovarkauksista kiinnijääneet ammattirikolliset ovat ulkomaalaisia, yleensä Romanian kansalaisia. Monesti käy niin, että poliisi saa selville tekijöiden henkilöllisyyden, mutta nämä ovat livahtaneet rajan yli ennenkuin lain koura heihin ylettää.

Lompakkovarkaudet ovat riesa jo itsessään, mutta ongelmaa kasvattaa niihin yleisesti kuuluva liitännäisrikollisuus: maksuvälinepetokset. Tekijä on saattanut kurkkia tunnusluvun tietoonsa uhrin olan yli ennen anastusta ja joissakin tapauksissa saanut numerot haltuunsa kuin tarjottimella. Rikoskomisario Hakaniemi haluaa muistuttaa, että tunnusluku on noston yhteydessä syytä suojata huolella ja sen paikka on aina erillään pankkikortista. -Terve epäluulo ei ole pahasta, hän toteaa.

Toistaiseksi poliisi ei ole löytänyt esitutkinnallista näyttöä siitä, että lompakkovarkaudet olisivat organisoitunutta rikollisuutta. Sarjojen määrää ja niiden laajuutta ajatellen se lienee kuitenkin vain ajan kysymys.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä