Biometristen tunnisteiden sääntelyllä kiire

Biometrisessä tunnistamisessa ihminen tunnistetaan kehon ominaisuuksien, kuten esimerkiksi kasvojen, sormenjälkien tai silmän avulla.

Tulevaisuudessa tunnistamiseen voidaan käyttää vaikkapa verisuonistoa, joka skannataan röntgenin tyyppisellä tekniikalla.

Jos biometrinen tunniste joutuu vääriin käsiin sitä ei voi enää koskaan käyttää luotettavana tunnisteena.
Kun näiden tunnisteiden käyttö kasvaa on uhkakuvana identiteettivarkauksien raju lisääntyminen.

Tällä hetkellä biometriseen tunnistautumiseen kehitellään jatkuvasti uusia kaupallisia sovelluksia, vaikka alalta puuttuu ohjaava lainsäädäntö.

- Asia pitää lähitulevaisuudessa nostaa keskeiseksi asiaksi julkisen keskusteluun, sillä tilanne voi mennä todella villiksi. Biometrisiin tunnisteisiin littyy se ongelma, että niitä ei saada takaisin kun ne kerran menetetään, varoittaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Kuntosaleilla käytössä

Sormenjälkitunnisteita alettiin ensimmäisenä ottaa kaupalliseen käyttöön kuntosaleilla. Asiakkaat ovat kuntosaliyrittäjän mukaan suhtautuneet maltillisesti siihen, että sormenjäljet jäävät rekisteriin.

- Meillä on vielä vanhan liiton pahvilappuja käytössä muutamille vanhoille asiakkaille, mutta 99% asiakkaista on sitä mieltä, että asia ei haittaa lainkaan, kertoo kuntosaliyrittäjä Juha-Pekka Tuovinen Töölö Gymistä.

Järjestelmien toimittajien antamien tietojen mukaan heidän turvajärjestelmänsä ovat täysin murtamattomia.

Aarnion mukaan riskejä kuitenkin on.

- Sormenjäljet ovat tällaisessa tietokannassa tietenkin digitaalisessa muodossa ja niiden turvallisuutta voidaan erilaisilla koodausjärjestelmillä parantaa, mutta jos itse koodi on huonosti säilytetty, on se tietoturvariski koko järjestelmälle. Toinen ongelma on tiedonsiirrossa. Esimerkiksi isolla kuntosaliketjulla on toimipisteitä useassa eri kaupungissa ja tietoa joudutaan todennäköisesti siirtämään tietoverkossa, ja ne eivät ole täysin murtamattomia, kuten tiedetään, Aarnio sanoo.

Kuntosaliyrittäjä Juha-Pekka Tuovisen mukaan heidän rekisterinsä ei ole lainkaan yhteydessä nettiin. Rekisterit kopioidaan muistitikulle tasaisin väliajoin, jotta niitä ei menetettäisi jos tietokone lakkaa toimimasta.

Tulevaisuuden uhkakuva

Asiantuntijat eivät näe suuria ongelmia viranomaistoiminnassa vaan ongelman keskiössä ovat kaupalliset sovellukset.

Nykyisin järjestelmät ovat vielä pitkälti paikallisia kuten Töölön kuntosalilla, mutta tulevaisuudessa digitalisoituja tunnisteita tullaan käyttämään etätunnistamisessa. Esimekiksi sormenjälkeä voidaan käyttää digitaalisena allekirjoituksena.

Jo nykyisin identiteettivarkaus on ongelma, joka voi seurata uhria vuosikausia. Jos tunnistaminen tapahtuu ainostaan sähköisesti ongelma kasvaa räjähdysmäisesti.

- Silloin pystytään tekemään mittavia taloudellisia vahinkoja ja pilaamaan ihmisten maineen ja kunnian. Tässä on oikeastaan taivas rajana kun riskejä etukäteen arvioidaan, Aarnio sanoo.

Läpäisee koko yhteiskunnan

Jo aivan lähitulevaisuudessa biometristen tunnisteiden käyttö voi levitä yhteiskunnan kaikkiin toimintoihin.Onkin aika kysyä, haluammeko me todella joka paikkaan biometristä tunnistautumista.

Tietosuojavaltuutun mukaan biometriikan käyttöä esimerkiksi ravintoloissa on perusteltu sillä, että juovuksissa olevat ihmiset kadottavat narikkakorttinsa ja takit olisi parempi jättää sormenjälkeä vastaan naulakkoon.

Sammon keskuslukiossa tampereella on ollut kulunvalvonnassa sormenjälkitunnistus käytössä kuutisen vuotta.

Rehtori Eija Tiisala-Heiskalan mukaan vahtimestarit ottavat uudelta työntekijältäsormenjäljet ja niitä säilytetään sekä vahtimestareilla että kaupungin keskusvirastolla.

- Kun järjestelmä tuotiin ei ketään perehdytetty sen mahdollisiin vaaroihin eikä kukaan maininnut sanallakaan, että sormenjälkien tallentamisesta voisi koitua peruuttamatonta haittaa, Tiisala-Heiskala kertoo.

Lainsäädäntö laahaa jäljessä

Sisäasianministeriön asettaman työryhmän uunituoreessa raportissa todetaan yksiselitteisesti, että biometristen tunnisteiden säädöstarve on ilmeinen.

Tietosuojavaltuutetun mukaan on korkea aika nostaa kissa pöydälle ja käydä säätämään tarvittavat lait. Vaarat ovat hirmuiset.

- Kun identiteeti on kerran menetetty haitta toistuu ja toistuu hyvin pitkän ajan. Ihminen ei saa millään sitä kierrettä loppumaan ja se aiheuttaa pelkoa, turhautumista ja henkinen hyvinvointi vaarantuu. Se on aivan varmasti kaamea tunne, Aarnio sanoo.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä