Ensin meni omat - sitten firman rahat

Viimeisen väestökyselyn mukaan noin 130 000 suomalaista kärsii rahapeleistä aiheutuvista haitoista. He eivät juurikaan näy julkisuudessa, paitsi silloin, kun ongelma on sillä asteella, että pelaamiseen on täytynyt hankkia rahaa laittomin keinoin. Näin kävi eräälle nurmeslaiselle yrittäjälle.

Alle nelikymppinen mies pelasi vakavaraisen yrityksen rahat internetin rahapeleihin muutamassa vuodessa - ilman että kukaan puuttui peliin. Hän oli saanut perheyrityksen johdettavakseen vuonna 2003. Yrittäjästä olisi tullut monimiljonääri, mikäli olisi malttanut olla pelaamatta uhkapelejä. Kymmenen henkeä työllistävä yritys tahkosi voittoa ainoalle osakkeenomistajalle eli johtajalleen keskimäärin yli puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Nurmeslainen yrittäjä oli kuullut jostain, että ahvenanmaalaisen PAF:n peleillä pääsisi pelaamaan isoista summista. Ja niin panokset kasvoivat. Yrittäjä pelasi lähinnä nettirulettia, eikä nettipokeria kuten lehdissä on kirjoitettu. Omien sanojensa mukaan yrittäjällä saattoi olla ruletin kehällä kerralla euromäärä, joka vastaa duunarin vuosipalkkaa.

"Pelasin ensin ennen pelihimon iskemistä varallisuuteni. Kun nämä rahat loppuivat, aloin siirtämään yhtiön varoja omalle käyttötililleni. Käyttötililtä olen siirtänyt rahoja Paffille sekä esimerkiksi MoneyBookersille", myönsi mies poliisikulusteluissa.

MoneyBookersin tileille siirretyt 20 000 euroa olivat maksuja WinCapitalle eli nurmeslainen pelasi ison riskin rahapelejä monella rintamalla. WinCapitasta mies sai ulos vain 5000-8000 euroa, koska tarvitsi kaikki varat kipeästi nettipeleihin. Niinpä persnettoa tuli sieltäkin.

Kun firmasta ei voinut nostaa enää tarpeeksi osinkoa eikä osakaslainaa, hän erehdytti paikallispankkia ja vakuutusyhtiötä lainaamaan joitakin satoja tuhansia euroja lisää. Nekin menivät sen sileän tien. Välillä rahaa myös tuli: PAF:n omien selvitysten mukaan voittoja tuli lähes 41 miljoonaa euroa, mutta kun kaikki rahat lyötiin takaisin, tappioita pelkästään PAF:lle kertyi puolitoista miljoonaa euroa, verrattain lyhyessä ajassa vuosien 2006-2008 aikana.

Uhkapelin seurauksena erittäin hyvin kannattava firma ajautui konkurssiin vuoden 2008 alussa. Yrittäjä itse tuomittiin viime huhtikuussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Tuomio on lainvoimainen. Päälle lätkäistiin vielä liiketoimintakielto.

PAF vastasi -
pelaaja ei

Olimme pariin otteeseen yhteydessä nurmeslaiseen pelaajaan. Hän ei ollut halukas kameran eteen. Kerroimme kuitenkin käyttävämme hänen tapaustaan esimerkkinä siitä, kuinka voi käydä, kun kukaan ei puutu ongelmapelaamiseen, eikä pelaajalla itsellään ole siihen voimia. Omien sanojensa mukaan peluri on koettanut aktiivisesti unohtaa koettelemuksensa. Tukea peliongelmaansa hän on saanut lähinnä läheisiltään.

Ahvenanmaalainen peliyritys vastasi meille sähköpostilla muun muassa näin: "Me noudatamme periaatetta, että asiakkaamme ostavat meiltä viihdettä ja pelaavat oman harkintansa mukaan. Tiedotamme ja tarjoamme asiakkaillemme työkaluja itsehillintään. Kun valvontaan käyttämämme järjestelmät tai asiakaspalvelumme havaitsee, että asiakkaan pelikäyttäytyminen on huomattavasti muuttanut, me seuraamme pelikäyttäytymisen kehitystä ja tarvittaessa otamme yhteyttä asiakkaaseen puhelimitse. Emme voi taata, että kiinnitämme huomiota kaikkiin tilanteisiin koska pelitapahtumia systeemissämme on miljoonia."

Mainittakoon tässä yhteydessä, että nurmeslaiseen yrittäjään PAF ei ollut missään vaiheessa yhteydessä. Ilmeisesti nurmeslaisen pelaamat summat tai pelitapa eivät soittaneet hälytyskelloja PAF:n valvontajärjestelmissä.

Tony Asumaa PAF:sta korosti vielä erikseen: "Raportointimenettelymme viranomaisille tehdään voimassa olevan lakien perusteella ja lakien edellyttämillä tavoilla. Rahanpesulain muutos (18.7.2008) antoi meille uudet mahdollisuudet ilmoittaa viranomaisille pelaajien poikkeavasta käyttäytymisestä. Yksittäisten asiakkaiden tietoja tai pelikäyttäytymistä emme kommentoi muille tahoille kuin viranomaisille, joilla on siihen lakiin perustuva oikeus."

RAY:n nettipelit
turvallisempia?

Raha-automaattiyhdistys on lanseeraamassa lokakuun aikana internetiin myös omat rahapelinsä. Kysyimme PAF:n palveluksesta RAY:n leipiin siirtyneeltä turvallisuuspäällikkö Marko Hietalalta, voiko monopoliyhtiön nettipeleissä käydä jollekin yhtä huonosti kuin nurmeslaiselle kävi?

- Ei ole mahdollista meidän peleillä. Pelirajamme tekevät häviämisen niin hitaaksi, että siinä menisi vuosia ja siinä ajassa siihen ehdittäisiin jo puuttua. Pelipalvelussa asiakas voi hävitä raha-automaatteihin korkeintaan 500 euroa ja pöytäpeleihin korkeintaan 500 euroa vuorokaudessa. Nettipokerin osalta sisäministeriö ei asettanut kaikille yhteistä maksimihäviörajaa, mutta asiakkaan itsensä määrittelemät rajat ovat voimassa siinäkin, kertoo turvallisuuspäällikkö Hietala.

RAY korostaa vastuullisuuttaan pelinjärjestäjänä. Esimerkiksi pelitilin saldon yläraja on 5000 euroa. Pelipalveluun ei voi tallettaa rahaa puolen yön ja kello 06 välisenä aikana. Verkkopankkitunnusten ja väestörekisterikeskuksen avulla pelaajan ikä ja henkilöllisyys voidaan varmentaa. Lisäksi pelaaja voi ottaa käyttöön playscan-vastuullisuustyökalun, kasinopelien osalta ensimmäisenä maailmassa.

RAY ei myöskään hyväksy luotolla pelaamista. Tosin Pekka Lund näkee velaksi pelaamisen toisessa valossa tuoreessa Rahapeliongelma-kirjassaan. Siinä hän katsoo, että monopolijärjestelmä vain pesee kätensä likaisesta velkarahasta, ja kaikki vastuu on kaadettu yksilön niskaan, kuten rahapeleistä aiheutuvat ongelmat muutenkin.

- Velaksi pelaamisen estämisellä on voitu siirtää velkaongelma pois valtiollisen pelinjärjestäjän vastuulta yksilön ongelmaksi. Jokainen pelaaja on saanut hakea velkansa mistä tahansa, yleensä jopa kymmeniltä eri tahoilta, ja tulla sitten pelaamaan hyvän mielen pelejä käteisellä rahalla, kirjoittaa Lund.

Pekka Lund ennustaa kirjassaan peliriippuvuuden luonteen muuttuvan, kun pelit siirtyvät nettiin. Kirjan mukaan netissä pelaaja pystyy vuodessa hankkimaan samankaltaisen riippuvuuden, johon perinteisissä peleissä kuluu vuosikausia. Pelirytmin voi kehittää tiiviiksi, sillä pelaaja voi pelata helposti 15:ttä peliä yhtä aikaa. Pelisivustot eivät koskaan sulkeudu ja niihin on pääsy mistä tahansa. Lisäksi pelattavat summat voivat olla valtavia, mikä nopeuttaa ongelmakehitystä.

Raportti nähtiin Poliisi-tv:ssä 14.10.2010

Tietoa, tukea ja hoitoa rahapeliongelmiin:
www.peliklinikka.fi
www.peluuri.fi
www.pelipoikki.fi
www.pelivoimapiiri.fi
www.tiltti.fi
www.pelirajat-on.fi
www.nimettomatpelurit.fi

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä