Graffiti on useimmiten poliisiasia

Helsingin poliisin graffitiryhmä, jota myös Töhry-ryhmäksi kutsutaan, perustettiin jo 1990-luvulla. Yleisnimi graffiti antaa väärän kuvan tämän alan rikosten arjesta. Valtaosalta on kyse tussilla, naarmuttamalla tai spraymaalilla tehdyistä nopeasti sutaistuista tageista, eräänlaisista tekijöiden allekirjoituksista.

Monivärisiä, näyttäviä ja huolellisesti maalattuja graffiteja näkee Helsingissä esimerkiksi Suvilahden laillisella graffitiseinällä. Kun maalamiseen voi käyttää aikaa ilman kiinni jäämisen pelkoa, syntyy myös hyvää tulosta. Laittomilla alueilla tällaiset teokset ovat harvinaisia.

- Me tutkimme rikoksia. Teoksen taiteellisella arvolla ei ole meille merkitystä. Vain aiheutetun vahingon määrä merkitsee jotain, sanoo graffitiryhmän tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi..

Käytännössä näyttävästä monivärisestä graffitista tulee tagia suurempi korvausvaatimus, koska teos peittää suuremman alan neliömetreissä mitattuna. Puhdistaminen on kallista, koska se vie enemmän aikaa.

Monelle tekijälle saattaa oikeudenkäynnin päätteeksi tulla yllätyksenä se, että aiheutetut vahingot, usein puhdistuskustannukset, joutuu useimmiten korvaamaan. Korvauksia voidaan periä tuomituilta vielä pitkän ajan jälkeenkin.

Uusikivi mainitsee huolestuttavana ilmiönä näkymättömän musteen käytön. Joissakin alan erikoisliikkeissä myydään tusseja, jotka voi itse täyttää musteella. Näkymätön muste on väritöntä nestettä. Se syöpyy esimerkiksi muovipintoihin ja tummuu valon vaikutuksesta. Sitä on mahdotonta puhdistaa ilman lisävaurioita.

Näkymätöntä muste on laillista kauppatavaraa, koska sillä on laillinenkin käyttötarkoitus. Musteella täytetyllä ohutkärkisellä tussilla voidaan turvamerkitä esimerkiksi tietokoneita ja vastaavaa omaisuutta. Tagien tekijöiden käyttämät tussit ovat viiden sentin leveysluokkaa. KRP:n rikosteknisen laboratorion mukaan näkymätön muste on myös terveydelle haitallista.

Uusi ilmiö ulkomailla on jauhesammuttimen varustaminen graffitinmaalauskäyttöön. Tätä ei ole toistaiseksi tavattu Suomessa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä