Hannes Markkula - Suomalaisen rikostoimittamisen asiantuntija

Legendaarinen rikostoimittaja Hannes "murha" Markkula tuntee suomalaiset rikokset Kyllikki Saaren murhasta Bodomiin yli 40 vuoden kokemuksella.

Markkula aloitti Ilta-Sanomissa rikostoimittajana jo vuonna 1965. Nykyisin hän toimii uutispäällikkönä. Markkula on myös kirjailija. Häneltä on julkaistu kaikkiaan 16 teosta

Rikosjutut olivat 1960- ja 1970-luvuilla pitkälti onnettomuusvoittoisia

- Niihin aikoihin, kun autokin oli harvinainen vekotin, olivat onnettomuudet kovia uutisia ja esimerkiksi tulipaloista kirjoitettiin usein. Henkirikokset tulivat kuiten mukaan pikkuhiljaa. Kun henkirikos tapahtui ja murhaajasta ei ollut tietoa, täytti se lehdet viikkokausia, jopa kuukausimäärin.

Erityisesti Markkulan mieleen on jäänyt kolmen tytön murha-sarja. Nämä "liftarimurhat" tapahtuivat vuonna 1971. Tapauksiin liittyen Markkula oli ennen poliisia yhden uhrin löytöpaikalla.

- Eräs pariskunta oli metsässä sienestämässä ja he törmäsivät ruumiiseen. Siihen aikaan ei ollut vielä keksitty kännyköitä, joten heille tuli kova tehtävä etsiä paikkakunnalta puhelinkoppi, jotta he voisivat ilmoittaa asiasta poliisille. Mies soitti kaksi puhelua, toisen poliisille ja toisen minulle. Kiiruhdimme valokuvaajan kanssa paikalle ja olimme sattumalta puolta tuntia ennen poliisia paikan päällä.

Tapahtuman seurauksena Markkula sai sitkeästi elävän liikanimen "Murha-Markkula".

- En loppujen lopuksi ollut siihen kauhean ihastunut, koska silloin kun se lausuttiin väärässsä paikassa, kuten vaikkapa jossain coctail-tilaisuudessa, näin kuinka ihmiset säpsähtivät. He luulivat,että minä olen tehnyt murhan. Pyysinkin kollegoilta, että välttävät käyttämästä nimeä ainakin väärissä tilanteissa.

Hannes Markkula sanoo hieman yllättäen, että rikos sinänsä ei häntä kiehdo.

- En ole tullut tähän työhön siksi, että olisin kovin innostunut tapahtuneista rikoksista. Enemmän asiassa kiehtoo se, että rikos voi yhtäkkiä tulla kenen tahansa ihmisen elämän keskelle ja tästä syntyy tietynlainen tapahtumasarja. Jännittävää on se, kuinka viranomaiset pääsevät liikkeelle, kuinka he pystyvät selvittämään rikoksen tilanteessa, jossa tietoja on hyvin vähän. Juuri tämä tapahtumasarja kiehtoo, rikoksen seuraaminen ja selvittäminen siihen pisteeseen, että syyllinen saadaan kiinni.

Markkula on kirjoittaut kaikkiaan 16 kirjaa, jotka yhtä lukuunottamatta käsittelevät rikoksia. Alkuperäinen ammatti on siis laajentunut myös kirjallisuuden pariin.

Tällä hetkellä Markkula on 65-vuotias ja eläkepäivät häämöttävät muutaman vuoden päästä.

- 68-vuotiaana on viimeistään pakko jäädä eläkkeelle, mutta silloin voi jatkaa kirjallisia harrastuksia jos siltä tuntuu.

Rikoksista kirjoittaminen kuitenkin jatkuu.

- Ikävä kyllä niin kauan kun rikoksia tehdään riittää töitä myös niille, jotka kertovat niistä yleisölle.

- Rikostoimittamisessa ensiarvoisen tärkeätä olla liikkeessä ja ulkona tapahtumapaikoilla, tutustumassa viranomaisten työhön ja pitämässä heihin yhteyttä. Toivon, että myös tulevat rikostoimittajat ovat entistä enemmän "baanalla", kuten sanotaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä