Harmitonta puutarhanhoitoa?

Kannabiksen kotikasvatuksen laillistamista kannattavilta unohtuu helposti, millaisia yllättäviä ilmiöitä aineeseen liittyy. Oulun poliisi teki maaliskuun lopussa mittavan huumeiskun, jonka seurauksena otettiin kiinni 38 henkilöä. 14 asunnosta löydettiin kannabiskasvustoja ja kaikkiaan 50 ihmistä on nyt epäiltynä rikoksesta. Samalla paljastui myös oheisrikoksia, kuten ampuma-aserikoksia, varkauksia ja kätkentärikoksia.

Rikoskomisario Antti Luoto Oulun poliisista muistuttaa, että kun ihminen tekee päätöksen alkaa kasvattaa huumausainetta, hän tekee samalla päätöksen olla osana huumausainerikollisuutta.

- Kasvattaminen on rikos ja käyttäminen on rikos. Tuloksen saaminen kukinnoista kestää viikkoja, jopa kuukausia. Siinä täytyy todella päättää pitkällä aikavälillä, että ryhtyy tekemään huumausainerikosta.

Kannabiksen laillistamista kannattavat argumentoivat laillistamispyrkimyksiään sillä, että kannabis on alkoholia halvempaa, turvallisempaa ja vähemmän riippuvuutta aiheuttavaa. Psykiatrian erikoislääkäri Mikko Naarala kertoo työssään nähneensä kannabiksen käytön pahimmat seuraukset.

Naarala kuvailee, että kasvattajien elämä alkaa pikkuhiljaa pyöriä kasvatuksen ja käytön ympärillä. Henkilökohtainen hygienia saattaa unohtua, samoin kaikki muu sosiaalinen elämä.

- Jos puhutaan kannabiksen käyttäjäryhmästä, niin minulla on sellainen mielikuva, että niillä jotka käyttävät kannabista enemmän, on enemmän häiriintyneisyyttä.

Psykiatri varoittaa myös siitä, että kukaan ei voi ennalta tietää, kuinka kannabis juuri omassa kehossa vaikuttaa. Aine varastoituu elimistöön, ja kummallisia seurauksia voi tulla pitkiä aikoja käytön jälkeen. Myös kannabispsykoosin mahdollisuus on joka kerta olemassa.

- Sieltä voi tulla käyttäjälle ylläri. Epämiellyttävä ylläri, sillä psykoottiset tilat ovat aina epämiellyttäviä. Usein tulee vainoamiseen ja seuraamiseen liittyviä kuvitelmia.

Porttiteoria vakavaan rikollisuuteen

Jokainen tuntee porttiteorian miedoista huumeista vahvempiin. Puuttumatta siihen, on mietojen huumeiden kohdalla mahdollisuus myös toisenlaisen porttiteorian toteutumiseen.

Kannabiksen kotikasvatusta harjoittavat perustelevat omaa puutarhanhoitoaan myös sillä, että eivät tahdo tukea järjestäytynyttä rikollisuutta. Kun lähtee mukaan huumausainebisnekseen; vaikka ilman voitontavoitteluakin, kaveripiiri saattaa kokea yllättävän muutoksen, joka ei ole enää omassa hallinnassa. Oulun iskussakin takavarikoitiin melkoinen määrä laittomia aseita.

- Aseet löytyivät tällä kertaa henkilöiltä, joilla on jo rikollista entisyyttä, eli niin sanotusti ammattirikollisilta. Mutta kannattaa todella muistaa, että kotikasvattajat ja käyttäjät liikkuvat niissä samoissa piireissä kuin nämä ammattirikolliset. Kynnys vakavan rikollisuuden puolelle siirtymisessä on hiuksen hieno, rikoskomisario Antti Luoto muistuttaa.

- On varmasti niin, että kaikista alkoholin käyttäjistä ei tule alkoholisteja eikä kaikista huumausaineiden käyttäjistä tule narkomaaneja sanan vahvimmassa merkityksessä, mutta huumeiden kohdalla riski tähän on suurempi, Luoto jatkaa.

Sekä poliisi että psykiatri ovat yksimielisiä siitä, että laillistaminen ei palvelisi yhteiskunnan etua:

- En olisi laillistamassa kannabista. Meillä on jo tämä yksi laillinen "huume", josta tuskin koskaan päästää eroon, eli alkoholi. Eli me emme varmaankaan uusia enää tarvitse.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä