Aiheesta lisää
Hiv-tuomiot -laahaako laki perässä?
Suomessa on noin 2500 hi-viruksen kantajaa. Heistä vajaa pari tuhatta tietää tartunnastaan. Rachel eli Judith Omondi-Mäkelä on yksi niistä, jotka infektiostaan tietävät ja silti hän oli suojaamattomassa seksiyhteydessä useiden eri miesten kanssa. Nykyisen oikeuskäytännön mukaan Rachel on rikollinen.
- Lähtökohta on se, että syyte tulee törkeästä pahoinpitelystä, jos vastapuoli on saanut tartunnan ja vastaavasti törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, kun tauti ei ole tarttunut, selventää tutkinnanjohtaja Antti Heijari.
Yhdysvaltalainen Steven Thomas sai tuomionsa vastaavanlaisesta tapahtumasarjasta vuonna -97. Silloin hi-virusta pidettiin vielä auttamatta kuolemaan johtavana tautina ja siksi Thomasin tuomio langetettiin tapon yrityksistä. Lääkehoidon kehittymisen myötä rikosnimike on lieventynyt törkeäksi pahoinpitelyksi, mutta laahaako laki edelleenkin lääketieteellisen kehityksen perässä?
- Tänä päivänä hiv-infektioon on olemassa erittäin hyvä hoito ja tartunnan saaneiden elinikäennuste on ihan sama kuin muillakin, kertoo nykytilanteesta Marja Pakarinen, joka on aids-tukikeskuksen palvelujohtaja. Poliisille Pakarinen lähettää painokkaat terveiset.
- Kun sairaudesta tulee rikosoikeudellinen kysymys, on erittäin tärkeää, että poliisilla on viimeisin tieto siitä, mitä hiv-infektio on, kuinka se tarttuu ja mitä hoito on tänä päivänä.
Hi-virus herättää vanhan maineensa vuoksi jo pelkkänä sanana äärimmäistä pelkoa. Mikään sairaus ei ole leikin asia, mutta voidaanko ihmistä enää edellä mainittujen lääketieteen voittojen myötä syyttää törkeästä pahoinpitelystä? Varsinkin, kun vastapuoli on vapaaehtoisesti lähtenyt mukaan tähän vällyjen väliseen venäläiseen rulettiin.
- Kahden aikuisen välisessä vapaaehtoisessa seksisuhteessa vastuu suojautumisesta on molemmilla. Sekä hiv-negatiivinen että hiv-positiivinen ovat velvollisia suojaamaan niin itseään kuin partneriaan, Marja Pakarinen summaa.
Tutkinnanjohtaja Heijari sanoo, että kuvan julkaisemisella ei ole tarkoitus leimata hiv-positiivisia. Poliisin perusteluissa kyse on vakavasta hengen ja terveyden vaarasta ja he tahtovat estää mahdollisten kolmansien osapuolten tartunnat. Aids-tukikeskuksen kannan mukaan poliisi ei tällä tavalla tee kansanterveystyötä tai estä uusia tartuntoja. Terveydenhuollon puolella on riittävät keinot tartuntojen löytämiseksi.
Poliisi vaikenee visusti kaikista kuulusteluissa käydyistä keskusteluista. Poliisi ei myöskään kerro myöntääkö vai kieltääkö Rachel eli Judith Omondi-Mäkelä rikoksia. Kuvan he kuitenkin ovat julkaisseet ja kaipaavat asianomistajien yhteydenottoja.
Esitysaika
Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.
YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan