Huonoa onnea Tallinnassa

Kun suomalainen joutuu pahoinpidellyksi Tallinnassa, yhtenä syyllisenä voi usein pitää liiallista alkoholin nauttimista. Aina ei kuitenkaan tarvita edes puuduttavaa päihtymystä, kun huono tuuri kohtaa matkaajan.

Jyväskyläläinen Seppo Mykkänen matkusti helmikuussa Tallinnaan ja tiedusteli hotellin respasta, josko lähimain olisi tarjolla elävää musiikkia. Kysymyksen kuuli kaksi paikallista naista, joiden mukana Mykkänen lähti elävän musiikin perään - pankkiautomaatin kautta.

Kolmikko päätyi syrjäisen kuppilaan ja Mykkänen tilasi kahvit. Käytyään miestenhuoneessa hän joi kahviaan, alkoi voida huonosti ja sitten hän ei enää muistakaan tapahtumien kulkua.

Kun tyrmäystippojen vaikutus lopulta haihtui, Mykkänen heräsi tallinnalaisesta sairaalasta: tili oli tyhjä, kasvoissa ruhjeita ja mikä pahinta, miehen toinen silmä oli puhki.

Harvinaisen vakavaa

Suomesta tehdään Tallinnaan arviolta 6,3 miljoonaa matkaa joka ikinen vuosi. Kuitenkin Suomen konsulaatin tietoon tulee vuosittain alla kymmenen pahoinpitelytapausta, joissa uhrina on suomalainen.

Näpistyksiä ja pikkuvarkauksia riittää, mutta Seppo Mykkäsen pahoinpitelyn kaltaiset tapaukset ovat vakavuudessaan harvinaisia. Tallinnan poliisi ei välttämättä suhtaudu suomalaisten tekemiin rikosilmoituksiin riittävällä vakavuudella. Ainakin Seppo Mykkänen koki, että hänen asiansa tuli jopa osin väärinymmärretyksi.

- Kuulustelijoita oli suuri porukka, mutta vain yksi heistä osasi suomea, ja hänkin huonosti. Tilanne ei ollut reilu, ja rikosilmoitukseen jäi selkeästi virheitä, joiden vuoksi asiointini Suomen viranomaisten kanssa on hankaloitunut.

Viron syyttäjänvirastosta kommentoidaan, että suomalaisten tekemissä rikosilmoituksissa yhteys Viron ja Suomen poliisin välillä toimii hyvin. Jos uhrin yhteystiedot ovat olemassa, tutkinnassa ei ilmene ongelmia. Mykkäsen tapaus on edelleen esitutkintavaiheessa, eikä virastosta osata arvella, kauanko tutkinta kestää.

Seppo Mykkänen ei ainakaan toistaiseksi kykene tekemään työtään, eli sisustusremontteja. Tallinnakaan ei juuri nyt houkuta, mutta muita sinne matkustavia mies tahtoo muistuttaa, kuinka tärkeää on ottaa matkavakuutus - hänellä sitä ei ollut.

Jos ulkomailla joutuu rikoksen uhriksi, on tärkeää, että kertoo rehellisesti, mitkä tekijät johtivat tapahtumiin. Missä on ollut ja mitä tekemässä. Kaikista rikoksista kannattaa myös ilmoittaa, sillä esimerkiksi toivottamilta tuntuvia lompakkovarkauksia voi kotietsinnän aika selvitä kerralla kymmenittäin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä