Huuhaa-sivustojen piraattilääkkeiden suosio kasvaa

- Suomalaiset eivät taida vieläkään tietää, että vain muutama prosentti netin kautta tilatuista lääkevalmisteista on sitä, mitä paketissa lukee.
Näin epäilevät tulliylitarkastaja Petri Lounatmaa ja rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Poliisi-tv:lle lentotullin tiloissa kaksi viikkoa sitten.
Olimme seuraamassa, miten Tulli valikoi lentopostin seasta epäilyttäviä paketteja pois hihnalta lähempää tarkastelua varten.

Kyse oli 12. lokakuuta päättyneestä Blue 2 -operaatiosta, jossa tutkittiin viiden päivän aikana kaikki Suomeen lentopostin mukana tulleet laittomat lääkelähetykset. Puolet takavarikoiduista 5000 ampullista oli sairauksien hoitoon tarkoitettuja tavallisia reseptilääkkeitä. Dopingaineita takavarikoitiin noin 1300 ja erektiolääkkeitä vain reilu tuhat lääkeyksikköä. Tämä yllätti Tullin rikostutkijat.

Uutta on se, että nyt suomalaiset luottavat internetin epämääräisiin nettisivustoihin
myös sairauksien hoidossa. Tähän asti netin kautta on tilattu lähinnä potenssivalmisteita.
Sydän- tai syöpälääkkeiden tilaaminen hämäräsivustojen kautta voikin olla todellista lottoa omalla terveydellä.

Netin kautta tilattavien lääkevalmisteiden koostumus voi olla mitä sattuu. Vaikuttavaa ainetta voi tulla yliannos tai sitä ei ole ollenkaan. Pahimmillaan internetin kautta tilatuista lääkkeistä on löytynyt ihmiselle myrkyllisiä aineita. Maailmalla on raportoitu kahdesta kuolemantapauksesta.

Valtaosa maailman laittomista "nettiapteekeista" tarjoaa piraattikamaa eli lääkeväärennöksiä.
Niiden lisäksi Aasian lukuisista nyrkkipajoista postitetaan esimerkiksi malarialääkkeitä muina lääkkeinä. Malarialääkkeet sopivat huijaustarkoitukseen hyvin, koska niistä on ylitarjontaa.

Kuvan valkotakki voi hämätä

Suomenkieliset, lääkkeitä halpaan hintaan kauppaavat sivustot on pyritty rakentamaan uskottavan näköisiksi. Silti tässä operaatiossa pintaan nousseiden sivustojen ylläpitäjillä tai lääkkeiden lähettäjillä ei ole löydetty yhteyttä terveydenhoitoalaan. Kyse on siis pesunkestävistä huuhaa-sivustoista. Tulli on yhdessä poliisin kanssa sulkenut kahden viikon aikana useita laittomia, suomenkielisiä "nettiapteekkeja".

- Nyt takavarikoituja aineita ei ole vielä ehditty analysoimaan, mutta aikaisemmin
takavarikoiduista aineista on löytynyt Tullilaboratoriossa muun muassa tiilipölyä,
lateksimaalia ja lattiavahaa. Niillä aineilla ei ainakaan potenssi parane,
kertoo rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Läntisestä tullipiiristä.

Blue 1 -operaatiossa vuonna 2009 potenssivalmisteiden osuus oli 70 prosenttia kaikista takavarikoiduista lääkkeistä. Silloin ratsattiin kahden kuukauden aikana Suomeen tulleet laittomat lääkelähetykset. Tullin haaviin jäi yli 140 000 pilleriä tai muuta lääkevalmistetta.

Lääkkeiden hankkimisessa ulkomailta voi syyllistyä lääkerikokseen tai -rikkomukseen tai isoissa erissä jopa salakuljetukseen. Lääkevalmistetta ei saa tilata tai vastaanottaa postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta. ETA-alueen sisälläkin lääkkeitä saa tilata vain laillisista nettiapteekeista kolmen kuukauden tarvetta vastaava määrä, mikäli asiakkaalla on voimassa oleva resepti.

Blue 2 -operaatiossa laittomista lääkelähetyksistä aloitetaan normaali esitutkinta.
Tämä tarkoittaa sitä, että nettilääkkeitään kotona odottava kansalainen saattaa saada postipaketin sijasta kirjeen Tullin rikostutkijalta.

Useimmiten pienen määrän lääkevalmistetta ETA-alueen ulkopuolelta tilannut
suomalainen selviää hallinnollisella toimenpiteellä eli Tulli takavarikoi aineet ja
huomauttaa kansalaista. Mikäli kyse on terveydelle vaarallisesta lääkkeestä,
dopingaineesta tai huumaavista aineista, pyörähtää käyntiin rikosprosessi.

Tulli yrittää selvittää yhdessä keskusrikospoliisin,Interpolin ja kansainvälisen
tullijärjestön kanssa myös laittoman lääkekaupan pyörittäjiä ja rahavirtojen
liikkeitä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä