Huumekoiralle työ on leikkiä

Kun ulkomaanmatkustajat saapuvat Suomeen, on usein lentokentällä tai satamassa vastassa kiltin näköinen koira. Sen taluttajalla on virkapuku ja koira pyrkii lähituntumaasi. Jos se tuntuu tykkäävän sinusta erityisen paljon, saattaa kotimatkaasi tulla ylimääräinen mutka.

Huumekoira ei kauan aikaile, kun nenään osuu sen metsästysviettiin iskevä haju. Toistaiseksi ei ole kehitetty konetta, joka parissa sekunnissa tekisi analyysin ja ratkaisun esimerkiksi siitä, onko haju niin voimakas, että siitä seuraisi jatkotoimia. Koira tarkastaa lentokoneellisen matkustajia samalla, kun nämä kävelevät matkalaukkujansa noutamaan. Koiran etu mahdolliseen kilpailevaan robottiin on myös ketterä liikkuvuus mitä erilaisimmissa paikoissa.

- Yksinkertaisesta sanottuna meidän koirat ovat sporttisempia versioita kotilabradoreista. Ne ovat noin 15-20 kiloa kevyempiä. Meidän työtehtävissä koirat joutuvat hyppimään ka kiipeilemään korkeille paikoille. Jos raskas koira tulee alas korkealta, niin se on sen nivelille ja ruumiille paljon raskaampi, sanovat koiraanohjaajat Paula Hämäläinen ja Timo Pasanen.

Käry käy eniten postissa

Lentotullissa on viisi huumekoiraa. Ne ovat tämän vuoden elokuun loppuun mennessä tehneet lähes 2000 tarkastusta. Koirat tarkastavat saapuvien matkustajien lisäksi muun muassa heidän matkatavaroitaan, pikarahtiyritysten terminaaleja, ulkomailta saapuvaa postia ja joskus antavat poliisille virka-apua, esimerkiksi maastoetsinnöissä.

Mainittuna aikana Helsinki-Vantaan lentokentällä 21 matkustajaa on jäänyt tulotarkastuksessa kiinni huumausaineen hallussapidosta. Ylivoimaisesti eniten koirat ovat puuttuneet ulkomailta saapuvan postin kulkuun. Epäilyttävältä tuoksahtavia kirjelähetyksiä on löytynyt tänä vuonna 151 kpl.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä