Huuto.netissä myös huijareita

Sanoma Osakeyhtiön omistama Huuto.net on hyvä tapa päästä eroon käyttökelpoisesta tavarasta. Se on kuitenkin myös erinomainen toimintaympäristö huijareille. Ongelma on syntyneiden kauppojen määrään nähden pieni mutta kiusallinen.

- Meillä on puoli miljoonaa eri viikkokävijää ja kohteita on tälläkin hetkellä myynnissä reilut 700 000. Ilmoituksia huijauksista tulee toistakymmentä viikossa, joten se on suhteellisen vähän. Olemme silti huolissamme tilanteesta ja ehdottomasti haluaisimme, että siellä olisi nolla huijausta, sanoo Huuto.netin tuotepäällikkö Toni Ruuska.

Soittokierros eri poliisilaitoksille tuottaa aina samat vastaukset. Huutonetissä toimivat huijarit työllistävät poliisia runsaasti. Juttujen selvittäminen ei ole hankalaa, mutta se on aikaa vievää. Näin se kuluttaa poliisin resursseja ja siten meidän kaikkien verovaroja. Voidaankin kysyä mikä on nettihuutokaupan vastuu kaupan turvallisuudesta.

Toni Ruuska muistuttaa Huuto.netin tarjoavan vain kauppapaikan ja säännöt, joiden mukaan ihmiset sitten tekevät kauppaa keskenään.

-Huuto.net ei ole missään vaiheessa kaupan osapuoli, mutta kuitenkin meidän intresseissämme on valvoa kaupankäyntiä, jotta sääntöjä noudatetaan, Ruuska kuvaa tilannetta.

Palautejärjestelmä turvallisuuden takana

Huuto.netissä on käytössä palautejärjestelmä, jossa käyttäjät antavat toisilleen palautteita kaupan sujumisen perusteella. Näin luotettaville kauppiaille syntyy pikkuhiljaa positiivinen profiili ja ostaminen on yleensä turvallista.

Huuto.net on lisäksi lanseerannut ostajan turvaksi tunnistuspalvelun. Siinä käyttäjän henkilötiedot tulevat pankki- tai puhelintunnisteiden avulla huutonetin ylläpidon tietoon. Tunnistautunut saa käyttäjätunnuksensa perään peukkumerkin.

Joidenkin huutonetin aktiivikäyttäjien mielestä tunnistautuminen ei kuitenkaan tuo luotettavuutta kaupankäyntiin. Näin siksi, että tunnistautumisen jälkeenkin myyjä voi käydä muuttamassa ostajan tietoon tulevia nimi- ja osoitetietojaan.

- Rekisteröityessä annettuja tietoja pääsee aivan vapaasti muuttamaan ja niitä ei vertailla keskenään. Moneen kertaan tuomittujen huijareiden tiedoilla pääsee uudestaan rekisteröitymään vartin sisään siitä kun edellinen tunnus on suljettu, kritisoi Huuto.nettiä pitkään käyttänyt Maarit Smolander.

Tämän lisäksi mahdollinen huijari voi tunnistautumisesta huolimatta luoda itselleen useita tunnuksia.

- Se on kuin vapaa moottoritie huijareille, koska ne voivat luoda tunnuksia kuinka monta tahansa. Suuri yleisö ei ymmärrä, että tunnistautumiseen ei voi lainkaan luottaa, Smolander väittää.

Antaako siis tunnistauminen ostajille väärää turvallisuuden tunnetta? Toni Ruuska on eri mieltä.

-Se on yksi työkalu turvallisuuden takaamiseksi. On hyvä ymmärtää se, että tunnistautuneen oikeat henkilötiedot on varmennettu ja Huuto.netin ylläpidon tiedossa. Vaikka henkilö muuttaisikin esimerkiksi osoitetietojaan jälkikäteen, kyseessä ei voi olla täysin tekaistu henkilöllisyys. Toisaalta nimen ja osoitteen vaihtaminen on aivan luonnollistakin, jos ihminen vaikka muuttaa tai menee naimisiin, Ruuska selvittää.

Kuitenkin mahdollinen huijari voi käytännössä tunnistautua useammalla kuin yhdellä tunnuksella, vaikka se onkin sääntöjen vastaista. Monet käyttäjät ovat ihmetelleet miksi tämä sallitaan.

-Se on mahdollista sen vuoksi, että käyttäjä ei mahdollisesti halua enää jatkaa vanhalla käyttäjänimellään jos vaikka on siihen tyytymätön. Käyttäjä voi myös haluta olla sekä yritysmyyjä ja yksityismyyjä samaan aikaan, jolloin tunnistetieto liittyy molempiin samanaikaisesti, Ruuska sanoo.

Ruuska haluaa korostaa, että palautejärjestelmä on edelleen paras luotettavuuden mittari.
Ruuska myöntää, että tunnistautumisesta on eniten apua huijarin kiinnisaamisessa huijauksen jo tapahduttua. Maito on kuitenkin jo maassa, sillä vaikka tekijä saadaankin kiinni pankkitietojen perusteella, rahoja tuskin saa takaisin. Näin siksi, että tekijät ovat yleensä varattomia henkilöitä, jotka eivät välitä tuon taivaallista kiinni joutumisestaan. Siksi on erityisen tärkeätä harkita tarkkaan ennen rahojen maksamista.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä