Aiheesta lisää
Jarkko Sipilä, dekkaristi ja rikostoimittaja
Rikosuutisissa kaiken kerrotun pitää olla totta. Rikoskirjoissa tarinat saa kehitellä itse. MTV3-kanavan rikostoimittaja Jarkko Sipilälle kirjojen kirjoittaminen on jatke päivätyölle. Hänen päähenkilönsä Kari Takamäki on ratkonut rikoksia tiiminsä kanssa vuodesta 2001.
- Jos en olisi rikostoimittaja, olisi aika vaikea käsitellä rikoksia kirjoissa. Kirjoitustyylini on sellainen, että siihen tarvitaan paljon ajankohtaista tietoa poliisin käytännön työstä ja tutkintamenetelmistä.
Vaikka Sipilä tapaa työssään paljon poliiseja, mitään yksittäisiä esikuvia kirjojen hahmoille ei heidän joukossaan ole.
- Jos ajattelee nykyisiä Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikön rikospoliiseja, niin kyllähän heistä tiettyjä luonteenpiirteitä kirjojen hahmoissa on. Olen yrittänyt tehdä esimerkiksi Takamäestä aika kovia arvoja edustavan poliisimiehen, heitä on myös oikeassa elämässä. Ehkä hänessä on palanen jostakusta poliisista, palanen toisesta ja loput mielikuvituksen tuotetta.
Romaania varten pitää tehdä myös leikkauksia. Kirjojen rikokset ovat vakavia, mutta yleensä niitä tutkii suhteellisen pieni ryhmä. Oikeassa elämässä tutkinnassa olisi fiktiota enemmän poliiseja töissä.
- Se on lukijaystävällistä, että kirjan sivuilla ei seikkaile 80 nimettyä poliisia.
Fakta/fiktio
Jarkko Sipilä on istunut rikostoimittajan penkillä lukemattomissa oikeudenkäynneissä. Silti tosielämän rikokset ja niiden motiivit onnistuvat yllättämään kerta toisensa jälkeen.
- Saatanan palvojat tekivät aikanaan Hyvinkäällä todella törkeän kidutusmurhan, jossa ruumis silvottiin. Kun sitä kuunteli oikeudessa, mietti, että voiko tämä olla totta. Se oli niin uskomattoman kuuloinen tarina.
Tosielämän ja fiktiorikollisuuden ero on uskottavuudessa. Tosielämässä rikoksentekijöitä eivät pidättele mitkään rajat – kuka tahansa voi tehdä minkä tahansa teon. Fiktion rajat sen sijaan ovat tiukat. Lukija ei niele mitä tahansa juonikuviota.
- Jos fiktiorikollisuudessa tekijän ja teon välinen epäsuhta on liian suuri, se on lukijalle epäuskottava.
Viime kesän sieppausdraaman tekijä oli Sipilän mukaan mahdollinen rikoksentekijä. Rikos vaan oli vääränlainen. Romaanissa juristi syyllistyisi luontevammin talousrikostyyppiseen kuvioon.
- Se saattaisi ehkä johtaa henkirikokseen, mutta ei niin, että kiristetään kahdeksaa miljoonaa euroa kaappaamalla miljonäärin tytär.
Esitysaika
Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.
YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan