Julma raiskaus työpaikalla

Viime lokakuun lopun lauantaina helsinkiläisessä marketissa työskentelevän Jasminin elämä muuttui. Samassa kauppaa siivonnut mies raiskasi hänet julmalla tavalla alakerran sosiaalitiloissa. Liberiasta kotoisin olevalla miehellä oli tarkoitus ryöstää myös kaupan kassakaappi.

Jasminin piina miehen vankina kesti lähes kolme tuntia. Suuren osan tuosta ajasta hän makasi kädet ja jalat sidottuna, osin paljas iho kylmää lattiaa vasten, veitsi kurkulla.

- Aika tähän päivään on mennyt vähän kuin sumussa. En osaa oikein tarttua tähän hetkeen. Pitää pakottaa itseni siivoamaan ja laittamaan ruokaa.

Jasmin palasi töihin omasta pyynnöstään jo tapahtumaa seuraavalla viikolla. Hän kokee sen olleen hyvä ratkaisu.

- Jos olisin jäänyt kotiin sairaslomalle yksin miettimään näitä, niin olisin seonnut.

Ei mitään hävettävää

Raiskausoikeudenkäynnit ovat yleensä yleisöltä ja medialta suljettuja. Jasmin päätti hyvissä ajoin, ettei vaadi oikeudenkäyntiä salattavaksi.

- Kukaan muu kuin tuomarit ja asianosaiset eivät yleensä tiedä mitä siellä tapahtuu. Yleisö ei saa tietää, mikä oikeuden päätöksiin on vaikuttanut.

Jasmin halusi ratkaisullaan herättää keskustelua rangaistusten pituudesta sekä poistaa häpeää ja syyllisyyttä, joka usein liitetään seksuaalirikoksiin.

- Halusin oikeudenkäynnin julkiseksi, että muutkin raiskatut saisivat voimaa ja esimerkkiä - etteivät syyllistäisi itseään, vaan ottaisivat itsensä uhrina. Yksi raiskaaja ei ole sen arvoinen, että sellaisen pitäisi antaa pilata minun tai kenenkään muun loppuelämää.

Välituomio

Oikeudenkäynti on tätä kirjoitettaessa vielä kesken. Välituomiossa oikeus määräsi raiskaajan mielentilatutkimukseen. Käräjäoikeus perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että tekijä on kertonut aikaisemmista traumaattisista kokemuksistaan, joskin samaan hengenvetoon totesi, että mainittuja kokemuksia on vaikea näyttää toteen.

- Olin todella harmissani ja pettynyt siitä ratkaisusta. Raiskaus ja ryöstöyritys olivat suunniteltuja. Minusta tuntuu siltä, ettei tässä oteta huomioon minun traumaattisia kokemuksiani - mitä tekijä aiheutti minulle. Mielentilatutkimuksella pitkitetään minun paranemisprosessiani.

Syyttäjä vaatii rangaistukseksi kahdeksaa vuotta. Jasmin itse kokee kärsivänsä myös rangaistusta. Raiskaaja vei häneltä mielenrauhan ja tasapainoisen elämän.

- Elän ihan toisenlaista elämää. Joudun tekemään paljon työtä sen eteen, että säilytän positiivisuuteni ja valoisuuteni. Minut on pelastanut avoin suhtautumiseni asiaan ja se, että pystyn puhumaan asiasta. Läheisten ystävien kanssa on aika rankkaakin huumoria - voi sanoa mustaa huumoria - revitty tästä jutusta.

www.tukinainen.fi
www.riku.fi

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä