Julmat salakaatajat

Suomessa on neljä rauhoitettua suurpetoa: karhu, susi, ilves ja ahma. Nämä suurpedot ovat salakaatajien tähtäimessä. Salakaatajia suojaa suomessa niin kutsuttu hiljaisuuden muuri – arvoilta vain kymmenen prosenttia salakaatotapauksista tulee ilmi. Poronhoitoalueella puhutaan jopa salakaatokulttuurista. Se on kuulemma eräänlainen taito joka siirtyy isältä pojalle.
Minkälainen tämä isiltä pojille siirtyvä ihailtava taito oikein on? Minkälaisiksi metsästäjiksi isät opettavat poikiaan? Tämän jutun sisältö ei sovellu herkille ihmisille. Tapauskuvaukset perustuvat oikeisiin salakaatotapauksiin, kuvat ovat poliisin arkistosta, eivätkä kuvat välttämättä liity esimerkkitapauksiin.

Tapaus karhu

Poromies näkee lumessa karhun jäljet. Hän soitta toiselle poromiehelle ja pyytää tätä saapumaan porokämpälle. Siellä nämä kaksi poromiestä suunnittelevat karhun tappamista. Pian he lähtevät maastoon moottorikelkoillaan. He ovat lähteneet matkaan pyyntitarkoitus mielessään, heillä roikkuu selässään suojaamattomat kiväärit.
Noin kilometrin matkan päässä porokämpältä miehet havaitsevat karhun. Eläin lähtee kauhuissa pakoon kun miehet kaasuttavat paikalle moottorikelkoillaan. Pelästynyt karhu ei pääse pitkälle, vaan se ammutaan pahimpaan teloitustyyliin: luoti osuu karhua takaapäin niskaan.
Tapon jälkeen poromiehet nostavat kuolleen karhun mukana olleeseen rekeen. Sitten alkaa ankara tappojälkien peittely. Miehet ajavat kelkoillaan ympäriinsä jotta tapetusta karhusta jääneet verijäljet ja muut mahdolliset tappojäljet sekoittuisivat lumeen.
Karhu on rauhoitettu eläin. Lisäksi karhu on suomen kansalliseläin.

Tapaus ahma

Ahma juoksee henkensä edestä. Kaksi poromiestä ajaa moottorikelkoilla pelästyneen ahman perässä. Tämä takaa-ajo tapahtuu aukealla jängällä, eikä ahmalla ole pienintäkään madollisuutta piiloutua. Moottorikelkkamiehet pitkittävät ajojahtia, sen pituudeksi lasketaan myöhemmin kuusi ja puoli kilometriä.
Kilometrien takaa-ajon jälkeen toinen miehistä yrittää ajaa ahman päälle - mutta ei kuitenkaan osu. Toinen moottorikelkkamies korjaa tilanteen ja jyrää puolustuskyvyttömän ahman kelkallaan. Kuin ihmeen kaupalla väsynyt ja peloissaan oleva eläin pääsee pakenemaan. Mutta pakeneminen on hyödytöntä. Poromies ajaa ahman päälle uudestaan.
Ja tällä kertaa hän jättää kelkan uupuneen ahman päälle. Mies nousee kelkan päältä, ottaa esiin kirveen ja tappaa rääkätyn ahman lyömällä sitä kirveellä päähän.
Ahma on erittäin uhanalainen ja se on ollut täysin rauhoitettu eläin viimeiset 29 vuotta. Ahmalla ei ole muuta vihollista kuin ihminen.

Tuomiot

Karhun tappaneet poromiehet jäivät kiinni. Kuulusteluissa he sanoivat julman salakaadon syyksi sen että he halusivat suojella omaa elinkeinoaan. Molemmat miehet saivat ehdollista vankeutta jonka koeaika päättyy heinäkuussa 2012. Lisäksi he menettivät moottorikelkkansa ja he saivat 2 vuoden ja kolmen kuukauden mittaisen metsästyskiellon.
Ahmantappajat saivat lyhyemmät vankeustuomiot, toinen heistä menetti kelkkansa ja molemmat saivat pitkän metsästyskiellon.
Rangaistuksia kiristetään tuntuvasti, silti poliisikaan ei usko että salakaadot tulevat loppumaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä