Kallen muistiinpanon arvo oli 100 000 €

7.12.2009 19-vuotias Kalle Kauppinen oli lähdössä töistä kotiin. Oli lähes keskiyö ja Iisalmen kadut vaikuttivat autioilta. Parkkipaikalle kävellessään Kalle huomasi auton, joka oli käynnissä. Se ei liene sinällään kovin kummallista, mutta tässä ajoneuvossa ei ollut moottoreiden käymisestä huolimatta kuskia, valot olivat pois päältä ja lisäksi takapenkillä nukkui joku. Kalle Kauppinen aavisti, että tilanteessa eivät kaikki palaset olleet kohdallaan.
- Otin siitä ylös kaikki tiedot; rekisterinumeron, värin, mallin ja sen, että ratti oli oikealla puolella. Sitten menin omaan autooni ja ajoin kotiin muistiinpanojeni kanssa.

Kaikki ei todellakaan ollut kohdallaan, aivan niinkuin Kalle aavisti. Torin valvontakameralle oli jo pari tuntia aihemmin tallentunut kaksi hahmoa, jotka tutkailivat hyvin huolellisesti Iisalmen torilla sijaitsevan korukaupan ikkunoita. Johonkin aikaan yöstä samainen kaksikko oli tunkeutunut liikkeeseen monen portin, panssariverkon ja ikkunan läpi kiinteistön sisäkäytävän puolelta. Rikolliset sulloivat laukkuunsa tuhansittain koruja ja kelloja. Saaliin yhteisarvo oli noin 100 000 €:a. Tämän jälkeen murtovarkaat ajelivat rauhassa rajan yli. Heidän käyttämänsä auto oli juuri se samainen, johon Kalle Kauppinen oli kiinnittänyt huomiota.
- Seuraavana päivänä kuulin murrosta ja ajattelin heti, että asioilla voisi olla joku yhteys, Kalle muistelee.

Asiolla todellakin oli yhteys. Laivalistoista selvisi samaisen ajoneuvon saapuneen Suomeen paria päivää aiemmin. Lisäksi keikalle kiirehtinyt kolmikko oli kuvauttanut itsensä nopeusvalvontatolpan kameraan. Kun auton tiedot saatiin rajoille, oli Liettuan poliisilla helppo työ poimia konnalauma talteen. Suomen poliisin pyynnöstä Liettuan ja Latvian rajalla tarkastetusta autosta löytyi tekijöiden lisäksi koko saalis. Ilman Kallen muistiinpanoja saalis tuskin olisi koskaan omistajalleen takaisin päätynyt. 

Kalle Kauppinen haluaa kannustaa kaikkia ihmisiä tarkkailemaan ympäristöään. Kummastuttavan asian muistiinpaneminen on pieni vaiva, mutta hyöty todella suuri. Ylikonstaapeli Eero Wetzell Kuopion poliisilaitokselta muistuttaakin, että kännykkä on tähän tarkoitukseen oiva apuväline.
- Napataan se kuva rekisterinumerosta, pahoinpitelystä tai mistä vaan tilanteesta, jossa kaikki ei tunnu olevan kohdallaan. Suosittelen kuitenkin tekemään sen vaivihkaa, ettei joudu itse vaaraan, Wetzell vetoaa.

Poliisi palkitsi Kalle Kauppisen 28.8.2010 Kuopion torilla hänen erinomaisesta avustaan. Poliisipäälliikö Kari Heimonen ja apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen luovuttivat Kallelle Who cares -kunniakirjan, joka jaetaan välittämisen hengessä. Pienet huomiot ja vähäiset teot voivat tehdä ympäristöstämme turvallisemman. Siksipä ylikonstaapeli Wetzell haluaa vielä painottaa, että mikään havainto ei ole liian pieni kerrottavaksi. Tähän yhtyy Kalle Kauppinen kaiken pyörityksen keskellä.
- Ei olisi uskonut, että niin pieni huomio ja siitä tulee näin iso juttu, nuorimies hymyilee.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä