Karkurit kuriin ja konnat kotiin

Avovankiloista karkaa pari asukkia viikossa ja sille olisi nyt tarkoitus laittaa stoppi. Tämän syksyn aikana 150 avolaitosvankia saa jalkaansa pannan, joka hälyttää luvattomista liikkeistä.

Laitteessa on kaksi osaa: pääte ja jalkapanta. Itse panta näyttää mustalta rannekellolta ja pääte taas muistuttaa pöytäpuhelinta ja sillä voidaan kattaa noin parikymmen metrinen, ympyrän muotoinen alue. Avolaitoksen alue miinoitetaan riittävällä määrällä päätteitä ja näin esimerkiksi yöaikaan on tarkka tieto siitä, että jokainen vanki pantoineen todella lusii huoneessaan.
- Pannan sisällä kulkee piuhat ja laite hälyttää myös niiden katkeamisesta, kertoo projektipäällikkö Maarit Suomela Rikosseuraamuslaitoksesta.

Ensimmäisenä pannan jalkaansa saavat Vanajan vankilan Ojoisten osaston asukit. Ojoisilla startti on lokakuussa ja kuukautta myöhemmin kokeilu alkaa myös Kuopion vankilan vapauttamisyksikössä sekä Suomenlinnan vankilassa.

Monien mahdollisuuksien järjestelmä

Janica ja Jaana istuvat tällä hetkellä suljetulla osastolla, mutta avotalot ovat molemmille tuttuja. Avolaitosjärjestelmä saa molemmilta kiitosta.
- Täällähän sun puolesta tehdään kaikki. Ovet avataan ja suljetaan, ruoka tulee eteen ja vaatteet pestään, itse tarvitsee vain kävellä. Avolaitoksessa sun pitää itse tehdä itsesi eteen. Meistä itsestä sen pitää lähteä. Pysyt siellä tai et, jokainen tekee sen valinnan, kuvailee Jaana. Hän itse ei ole avovankilasta karannut, mutta Janica on kerran jättänyt palaamatta lomilta.
- Olin ylilomilla kaksi kuukautta ja tein siinä 10 kuukauden tuomion. Huumeet sekoitti sen verran päätä, etten voinut palata. Näyte olisi ollut positiivinen ja olisin joka tapauksessa lentänyt takaisin suljetulle. Ajattelin, että kai sitä voi saman tien koko kesän rillutella, Janica muistelee.

Panta jalassakin voi toki ottaa hatkat, mutta pitkä rilluttelu ei ole mahdollista, sillä hälytys laukeaa heti sallitulta alueelta poistuttaessa. Pantaan on myös mahdollista yhdistää gps-seurantalaite.
- Eri vankien kohdalla voidaan tehdä eri ratkaisuja. Jos jonkun kohdalla on syytä katsoa, mihin hän menee, niin voidaan antaa gps mukaan, kertoo Maarit Suomela. Laite hälyttää myös, jos panta ja gps joutuvat erilleen.

Tulevaisuudessa soveltamiskeinoja on monia. Jalkapantaa voitaisiin käyttää vaikkapa matkustuskiellon valvomiseen.
- Tämä ratkaisu voisi toimia myös lähestymiskiellon valvomiseen. Mielestäni se toisi lisää uskottavuutta lähestymiskieltoon, projektipäällikkö Suomela kertoo jalkapannan mahdollisuuksista.

Kaksi vaihetta

Näin alkuun jalkapantakokeilu etenee kuitenkin kahdessa osassa. Ensimmäisellä vaiheella on tarkoitus saada avolaitoskarkailu kuriin. Toinen vaihe tuo mukanaan täysin uuden rangaistusmuodon, kotona istuttavan valvontarangaistuksen.
- Tarkoitus luoda rangaistusmuoto, joka on vankilaa halvempi, mutta samalla riittävän ankara, Suomela sanoo.
Ankaruudeltaan valvontarangaistus sijoittuu ehdottoman vankeuden ja yhdyskuntapalvelun väliin. Tarkoitus on myös, että tuomitun siteet ulkomaailmaan eivät katkeaisi kuin vankilassa ja näin sopeutuminen rangaistuksen jälkeiseen elämään olisi mahdollista. Valvontarangaistukseen sisältyy 10-40 viikkotunnin kuntoutumista edistävä toimintavelvoite, joka voi olla vaikkapa päihdehoitoa tai vapaaehtoistyötä.
Janican mielestä uudistus on hyvä.
- Monen vangin kanssa oon jutellut, että se on hyvä juttu. Paikkojen puutteen vuoksi avolaitoskelpoisetkaan vangit ei pääse minnekään. Ehkä tämä auttaa tilannetta.
Jaanalla on valvontarangaistuksesta kahtiajakoiset ajatukset. Omalle kohdalleen hän ei sitä haluaisi.
- En tiedä, onko se periaate. Oon aina ajatellut, että kotonani en lusi, Jaana pohtii. Uudistuksessa on silti hänen mielestään yksi todella suuri plussa.
- Täällä vankilassa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät kuulu tänne. Nuorille erityisesti pitäisi tuollaisia vaihtoehtoja miettiä. Kun ne lykätään tänne, niin täällä opetetaan kaikki, mitä eivät vielä aiemmin osanneet.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä