Katsomoväkivalta yleistymässä Suomessa

Keski-Euroopan urheilukatsomoista tuttu rähinöinti on pikkuhiljaa nostamassa päätään myös Suomessa. Perjantaina 13.3. jääkiekkoliigan puolivälierän Jokerit - Kärpät jälkeen Helsinki Areenan edessä alkoi tapahtua. Iso joukko Jokerien kannattajia suoritti niin sanotun 'myllytyksen' eli kävivät Kärppäfanien kimppuun urheilupyhätön edessä. Seurauksena oli neljä pahoinpitelyä ja useita rikosilmoituksia. Mylläkkä jatkui aina Pasilan asemalle asti.

Virkavalta lisäsi tapauksen seurauksena valvontaa. Tiistain ottelussa poliisit olivat varmistamassa katsojien turvallisuutta runsaslukuisempina kuin aiemmin vastaavanlaisissa tapahtumissa. Paikalla oli useita normaalipartioita sekä viisi ratsupoliisia. Näyttäytyminen on ennaltaehkäisevistä keinoista paras. Isoin vastuu etenkin hallin sisäpuolisen turvallisuuden takaamisesta on toki järjestysmiehillä, joille poliisit siis antavat tukea ulkopuolella. Areenan turvallisuuspällikön Leo Vilkan mukaan yhteistyötä on vankistettu ja järjestysmiesten määrää lisätty.

- Näillä samalla järjestelyillä mennään ainakin koko loppukausi ja toivotaan ettei mitään ikävää enää tapahdu. Ensi kautta ajatellen käymme SM-liigan kanssa pohdintoja jatkotoimista. On mielenkiintoinen kysymys, että keitä nämä häiriköt oikein ovat.

Vilkankin mielestä ilmiö on vakava ja tarvitsee pikaista puuttumista. Suomessa aiemmin vähäinen urheiluhuliganismi on keskittynyt pääkaupunkiseudun joukkueiden ympärille. Vuoden aikana isoja järjestyshäiriöitä on ollut yksistään Jokereiden ottelujen yhteydessä ainakin viisi kertaa. Juttua varten tavoitettu kärppäfani Tero Aromaa ei edes pidä riehujia kunnon faneina.

- Jostain syystä tällainen Keski-Euroopasta tullut organisoitu toiminta on pesiytynyt Suomeen. Matkitaan muka hienoja juttuja, kun nakkikioskikähyt ei enää tyydytä. Oikeat Jokeri-fanit ovat mukavaa porukkaa, vakuuttaa Aromaa ja jatkaa:

- Ja ainakin Kärpissä fanit tykkäävät analysoida peliä, eikä keskittyä riehumiseen. Tää on kuitenkin vain hokia!

Fanikunnan sisällä ristivetoa

Aihe on tulenarka ainakin Jokerien faniyhdistykselle Eteläpääty ry:lle. Heidän edustajistaan yksikään ei ollut halukas kommentoimaan asiaa Poliisi-TV:lle. Syynä tähän on valtava pelko.
Jokerien virallisten fanien lisäksi seuralla on myös Ultras Jokerit- niminen epävirallinen, suljettu kannattajajoukko sekä Ultrasien toiminnasta erotettujen ex-jäsenten pienilukuinen porukka. Viimemainitut roikkuvat mukana vain, koska rakastavat jalkapallosta tuttua vihakulttuuria. Juuri tämän äärijoukon uskotaan olevan viimeaikaisten rähinöintien takana.

Poliisi-TV:n saamien tietojen mukaan Ultras Jokerit-ryhmän jäsenillä on yhteyksiä Keski-Euroopan huligaaniporukoihin. Tiettävästi myös Jokerien eri faniryhmien välillä on ollut riitoja, jotka ovat johtaneet ilkivaltaan, vahingontekoihin ja tappouhkauksiin. Ultrasien sisäinen ryhmäkuri on vahva, eikä rötöstelijöistä kielitä vaikka tietoa olisikin. Äärifanien toiminnan tuomitsevaa Jokerien virallista faniyhdistystä on syyttä suotta epäilty teoista.

Tavallista kiekkokatsojaa ei ainakaan vielä touhu pelota. Kaikki Poliisi-TV:n jututtamat Areenalle jonottaneet kiekkodiggarit tuomitsivat rähinöinnin ääliömäisenä toimintana. Lasten kanssa liikkuvia aikuisia tuntui hieman tilanne arveluttavan. Fanikulttuuri on erikseen mutta ottelut käydään kentällä, totesi eräskin pitkän linjan urheilumies.

SM-liigankin ryhdistäydyttävä

Moni kysyy nyt, miten pitkälle raggarien toiminnan annetaan mennä. SM-liigalta penätään toimia ei-toivotun fanikunnan raakkaamiseksi pois otteluista. Ensi hätään liiga vieritti asiasta vastuun Jokereille ja langetti seuralle 10 000 euron sakot eräiden kannattajiensa toiminnan vuoksi.

Tiistain ottelun Jokerit voitti 4-1. Urheilun ulkopuolisena saldona oli yksi pieni nujakka. Muuten 7000 katsojaa osasi tällä erää käyttäytyä kunnolla. Poliisi kuitenkin myöntää, että on vissi ero sillä, pelataanko ottelu viikolla vai viikonloppuna. Lauantaisin alkoholi tuo tapahtumaan oman lisänsä ja on todennäköisempää, että tällöin myös nujakoidaan enemmän.

Viikontakaisen riehumisen jälkitohinoissa pahiten kävi Kärppien pelipaita yllään kävelleelle naiselle Pasilan asemalla. Tapaus on edelleen selvittämättä. Jos Poliisi-TV:n katsojilla on muistikuvia tapahtumista, soitto vihjenumeroon voi auttaa ainakin tämän jutun ratkaisussa.

0800 14 555

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä