Kebab-ravintoloiden kilpailu johtamassa reviiri-riitoihin

Kahden etnisen ravintolan välillä on ollut vihanpitoa Lappeenrannassa. Tampereella kebab-pizzeria on ollut sitkeän häirinnän kohteena ja omistaja on joutunut jopa hengenvaaraan. Onko kebab-ravintoloiden kilpailu niin kovaa, että täytyy turvautua laittomuuksiin?

Lappeenrannassa tapahtui kolmas päivä maaliskuuta kahden etnisen vähemmistön välinen joukkotappelu. Kaikki alkoi iltapäivällä kun Turkin kurdivähemmistöön kuuluva kebab-yrittäjä saapui turkkilaisen omistamaan kebab-ravintolaan. Kebab-yrittäjä oli huolissaan turkkilaisen suunnitelmista laajentaa liiketoimintaansa siihen kaupunginosaan, jossa hänen ravintolansa sijaitsee.

Keskustelu yltyi tappeluksi. Tämä ei kuitenkaan ollut mitään verrattuna siihen mitä tuleman piti.

- Yöllä, kun kebab-ravintola oli sulkemassa ja työntekijät poistuivat ulos, oli heitä vastassa vastassa useilla autoilla paikalle tullut porukka. Kurdien ja turkkilaisten välille syntyi sitten tappelu, jossa käytettiin teräaseita, rautatankoja, rautaputkia ja pesäpallomailaa. Tappelun seurauksena yksi henkilö sai vakavia vammoja vatsaansa ja useille tuli erilaisia kolhuja, kertoo tapahtumista rikosylikomisario Veikko Nyyssönen.

Kiinniotettuina ja pidätettyinä on ollut 17 henkilöä. Kaikkiaan tappeluun osallistui 25 henkilöä.

Osapuolten näkemykset tapahtumien kulusta poikkeavat luonnollisesti suuresti toisistaan.
Kumpikin osapuoli vakuuttaaa kuitenkin, että asia on ryhmien kesken jo sovittu. He eivät halua kertoa tapahtumista julkisesti, koska pelkäävät, että hauras rauha saattaa särkyä.

- Molemmat osapuolet ovat sitä mieltä, että tässä tuli ylilyönti ja tällaista ei tule enää tapahtumaan. Uskoisin, että asia on näin, koska ei tällainen ole varmaan hyvää mainosta liiketoiminnallekaan, Nyyssönen arvelee.

Jatkuvaa häirintää Härmälässä

Härmälän kaupunginosassa Tampereen Nuolialantiellä sijaitseva kebab-pizzeria on joutunut sitkeän häirinnän kohteeksi. Ilkivalta alkoi heti ravintolan avaamisen jälkeen viime vuoden marraskuussa.

- Aamulla kun tulin töihin oli ikkunat rikki. Lasiliike kävi korjaamassa ikkunat, mutta kymmenen päivää myöhemmin ne olivat jälleen rikki, kertoo ravintoloitsija Ahmadi Taleb.

Ikkunat on tähän mennessä rikottu useaan eri otteeseen. Sitten ravintolaan murtauduttiin.

- He veivät työkaluja, valvontakamerat, television ja kaikkea mitä irti saivat, Ahmadi sanoo.

Seuraavan kerran varastettiin röyhkeästi ravintolan auto pihasta, kun sitä oltiin pakkaamassa. Auto löydettiin myöhemmin hylättynä.

Tämän vuoden puolella kolme henkilöä yritti jälleen sisään. He tallentuivat valvontakameran kuviin.

Ryöstäjät pääsivät sisään ja hajottivat paikkoja, mutta pelästyivät ilmeisesti naapuriliikkeen varashälytintä. Tekijät saatiin kuitenkin kiinni valvontakameran kuvien perusteella, kun Ahmad Talebin poika tunnisti yhden heistä ostoskeskuksessa ja poliisit kutsuttiin paikalle.

Asetta ohimolle

Tämän jälkeen sitten alkoikin tapahtua toden teolla. Torstaina 11. helmikuuta ravintolaan tulee tilaus kolmesta pizzasta osoitteeseen Lentokentänkatu 5 Härmälässä. Siellä pizzoja kuljettavaa Ahmadia odottaa tumma pakettiauto, josta tulee ulos kaksi huppupäistä miestä. He pakottavat Ahmadin aseella uhaten pakettiautoon.

- Kaksi henkilöä tulee pakettiautosta ja heillä on ase mukana. He käskevät menemään autoon, mitään muuta he eivät sano. Minä yritän huutaa apua, mutta turhaan, Ahmadi kertoo.

Autossa Ahmadin päähän laitetaan huppu ja alkaa parikymmentä minuuttia kestänyt pahoinpitely ja henkinen kidutus. Koko ajan Ahmadia uhataan aseella päähän. Häneltä murtuu käsittelyssä kylkiluita.

Ahmadi yrittää huutaa apua mutta toinen hyökkääjistä painaa häntä jalalla kyljestä niin kovaa, että hän ei pysty enää päästämään ääntäkään.

Lopulta Ahmadi heitetään autosta ulos ja hän pääsee soittamaan apua.

Tekijöistä ei tietoa

Tekijöistä ei ole tietoa, mutta koska Ahmadilla ei ole koskaan ollut ongelmia suomalaisten kanssa, hän epäilee, että taustalla voivat olla ulkomaalaiset. Varmuutta tästä ei ole.

- Olen asunut 14 vuotta Suomessa eikä minulla ole koskaan ollut minkäänlaista ongelmaa suomalaisten kanssa. Näin noin viiden sekunnin ajan, että toisella hyökkääkällä oli tumma tukka, mutta en tiedä oliko hän suomalainen vai ulkomaalainen.

Tapahtuman seurauksena Ahmadille on tullut pahoja univaikeuksia ja hän näkee painajaisia.
Ahmadi ei aio kuitenkaan taipua kiusanteosta ja pahoinpitelystä huolimatta.

- En halua maata kotona nostamassa työttömyysavustusta. Haluan vain tehdä työtä ja palvella ihmisiä. Töitä emme lopeta koskaan, Ahmadi vakuuttaa.

Tämän jutun kuvausten jälkeisenä yönä ravintolan ikkunat käytiin jälleen kerran rikkomassa. Poliisi epäilee, että ilkivallanteot, murrot ja pahoinpitely ovat toisiinsa liittymättömiä, erillisiä tekoja. Juttu on kuitenkin varsin ihmeellinen, sillä Härmälä ei ole erityisen kuuluisa rauhattomasta menostaan.

Toivottavasti yön pimeydessä puuhaavat tekijät saadaan kiinni. Jos sinulla on havaintoja 11. helmikuuta, illalla kello puoli kymmenen aikaan Lentokentänkatu viidessä olleesta tummasta pakettiautosta, tai jos tiedät jotain ravintolalle tehdystä ilkivallasta, kerro tietosi poliisille.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä