Koiravarkaudesta suuri suru

Rotukoirien varkauksia tulee tietoon tasaisin väliajoin vaikka varsinaisesta ilmiöstä ei voidakaan puhua. Koiria on hävinnyt kauppojen edestä ja niitä on viety myös röyhkeästi aidatuista pihapiireistä.

Ylöjärven Takamaalla asuvien Helkiöiden dalmatialais-nartut hävisivät kuin tuhka tuuleen viime vuoden lokakuussa. Koirat eivät olleet koskaan lähteneet pihapiiristä, joten ne mitä todennäköisimmin varastettiin.

- Aamulla päästettiin koirat ulos pissalle ja sitten kun vähän päästä mentiin huutelemaan niin koiria ei näkynyt missään. Ne eivät olleet saaneet aamuruokaakaan, joten senkin vuoksi tuntuu täysin uskomattomalta, että ne olisivat lähteneet omin päin seikkailemaan, Taija Helkiö kertoo.

Helkiöt tekivät ilmoituksen poliisille ja kyselivät koiriaan löytöeläintarhoista. He ilmoittivat lehdessä ja radiossa ja laputtivat kaupat ja lähikunnat. Myös paikallisille takseille ja postinjakajille ilmoitettiin. Kaikesta tästä huolimatta kukaan ei ole nähnyt vilaustakaan koirista.

Koirilla on hyvät tuntomerkit. Nuoremman toinen silmä on sininen. Vanhemmalla on lähes musta mahanalus. Lisäksi molemmilla koirilla on rekisteröintitunnus tatuoituna korvassa. Rekisteröintitunnukset ovat FIN15387/07 ja FIN15854/04.

Pennutukseen tai rajan taakse

Kennelliiton tietojen mukaan varastetuille koirille löytyy pimeät markkinat, jotka voivat olla hyvinkin tuottoisat. Normaalisti rotukoira maksaa tuhannesta eurosta ylöspäin. Varastetun koiran voi saada puoleen hintaan.

-Rahallista hyötyä saa varsinkin jos onnistuu varastamaan narttukoiran, joka on hyvä rotunsa edustaja ja sille on tehty kaikki terveystutkimukset, sitä on käytetty näyttelyissä ja sillä teetetään pentuja, jotka sitten myydään pimeillä markkinoilla, kertoo Sinikka Mäkelä Kennelliitosta.

Koirat päätyvät pennuttamisen jälkeen lemmikeiksi. Niillä saatetaan sitä ennen teettää useammatkin pennut.

-Pahimmassa tapauksessa ne päätyvät monttuun. On myös vahvoja epäilyksiä siitä, että koiria menee Suomen rajojen ulkopuolelle, Mäkelä sanoo.

Koiran ostajalla suuri vastuu

Varastettuja koiria saadaan erittäin harvoin takaisin. Suuri vastuu onkin koiria ostavilla ihmisillä. Koirakaupassa pitää aina päästä myyjän kotiin näkemään minkälaisista oloista koira on kotoisin. Jos kyseessä on pentukoira pitää nähdä sen vanhemmat tai ainakin sen emä.

Jos myynnissä on aikuinen koira ja se myydään esimerkiksi pitovaikeuksien tai allergian vuoksi pitää selvittää minkälaisia ne pitovaikeudet ovat ja ennenkaikkea pitää pyytää koiran rekisteripaperit nähtäväksi. Jos koira on tunnistusmerkitty se näkyy papereista ja koiran taustoja voi näin jäljittää.

- Koiraa ei missään nimessä pidä hankkia sillä tavalla, että mennään parkkipaikalle ja sieltä jostain takakontista ostetaan koira, Mäkelä varoittaa.

Tuska ei lopu koskaan

Kukapa haluaisi ostaa koiran, vaikka sen saisi halvallakin, jos tietää millaista tuskaa sen menettäminen on aiheuttanut.

Koira on perheen jäsen ja sitä saatetaan etsiä vuosikausia. Jos koiran kohtalosta ei saada mitään tietoa asia vaivaa ihmistä loppuun saakka. Juuri tietämättömys on ollut Helkiöillekin se pahin paikka.

-On aivan sama mikä se tieto on, kunhan vain saisi tietää niiden kohtalon, Taija Helkiö huokaa.

- Sellainen ihminen, joka myy toisten koiria on halveksuttava. En voi käsittää kuinka joku voi tehdä sellaista, Taija Helkiö sanoo.

Dalmatialaisten katoaminen on ollut vaikeaa myös perheen lapsille, 6-vuotiaalle Neealle, 8-vuotiaalle Inkalle ja 13-vuotiaalle Jerelle.

Jere Helkiö muistelee koiria päivittäin

- Olivat ne aika rasavilleja, varsinkin se toinen. Menin usein niiden tarhaan puuhun kiipeämään ja leikkimään niiden kanssa, Jere sanoo.

- Uskon, että ne tulevat vielä takaisin jonain päivänä, Jere jatkaa.

Tämän vuoden alusta astui voimaan pakollinen tunnistusmerkintä koiranpennuille. Tunnistusmerkinnästä on hyötyä esimerkiksi, jos koira karkaa tai se varastetaan.
Suomessa ei vielä kuitenkaan ole virallista, valtakunnallista koirarekisteriä. Kennelliitto on tällä hetkellä pyrkimässä sellaisen pitäjäksi. Koirarekisteristä voisi tarkistaa koiran oikean omistajan helposti. Siitä olisi myös hyötyä poliisille ja löytökoiratarhoille. Tällä hetkellä rekisteriin liittyminen on vapaaehtoista.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä