Kukaan meistä ei ole syntyessään paha

Ihminen on väkivaltainen olento. Jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäänsä käyttänyt fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa toista ihmistä kohtaan. NFG:n toiminnanjohtaja ja perustaja Timo Purjo pyrkii työssään vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ja arvoihin niin, että väkivallan määrä edes vähenisi. Kohderyhmänä on aina tuleva sukupolvi - nuoret.

- Yritän saada aikaiseksi nuorisoliikettä, joka ottaisi arvokseen väkivallattomuuden. Se ei tarkoita sitä, että yrittäisimme tehdä väkivallalla oireilevista nuorista mahatmagandheja tai äititeresoja - vaan sitä, että on olemassa jotain parempaa, mitä kohti kannattaa pyrkiä.

Kielteisyys on helpompaa kuin myönteisyys. Myönteisyyden eteen pitää nähdä vaivaa, ponnistella. Hyvä ja arvokas elämä ei koskaan lankea itsestään.

- Nuorille ei kannattaisi silotella elämää liian helpoksi. Monet vanhemmat tarkoittavat lapselleen vain hyvää, kun yrittävät varjella heitä maailman pahuudelta. Se on lapselle karhunpalvelus.

Oikea tapa kasvattaa

Arvot ovat Timo Purjon omasta viisikymmenluvulla vietetystä lapsuudesta tähän päivään tultaessa muuttuneet. Koko kylä ei enää yhdessä kasvata lapsia. Nuoret vanhemmat ovat usein hukassa sen suhteen, miten lapsia ylipäätänsä pitäisi kasvattaa.

Ensimmäinen suuri mahdollisuus rakentaa jotain myönteistä lapsen elämään on noin kaksivuotiaana. Kotikasvatus on tärkein.

- Kaksivuotias imee ympäristöstään paljon vaikutteita. Vanhempien ilmeet, eleet, miten reagoit asioihin. Mitään nyrkkisääntöjä ei ole, paitsi se, että nyrkkiä ei pidä lapselle näyttää. Sormen heristäminenkään ei ole välttämättä hyvä asia. Paheksuva ilme ei välttämättä ole se paras keino ilmaista lapselle, että nyt teit väärin.

Lasta pitäisi mieluummin kannustaa hyvään kuin että kiinnitetään huomiota tehtyyn pahaan. Jokainen lapsi kaipaa hyväksyntää ja sitä että kokee itsensä arvokkaaksi. Jos kokee koko ajan vanhempien paheksuntaa, voi alkaa kokea olevansa paha.

Purjon mielestä ensikertalaisia vanhempia ei voi syyllistää tai asettaa vastuuseen, jos on yrittänyt parhaansa. Vanhemmat tarvitsisivat rinnalleen lisäkasvattajia. Kouluissa pitäisi olla nykyistä enemmän kasvatusta, eikä vain pelkkää kouluopetusta, joka usein typistyy numeroarvosteluihin.

- En halua syyllistää opettajiakaan. Haluan syyllistää ennemminkin heidät, jotka tekevät päätöksiä yhteiskunnallisista asioista. Vaikuttaa siltä, että päättäjillä on heikko ymmärrys näihin asioihin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä