Kun poliisi vilkuttaa punaista - pysähdy!

Pysäytystilanteissa sattuvat vaaratilanteet ovat arkipäivää poliisille, sillä poliisin antamia pysäytysmerkkejä ei meinata tunnistaa. Ja jos tunnistetaankin, niiden noudattamisessa maalaisjärki katoaa. Pysähdytään miten sattuu ja minne sattuu, muiden tienkäyttäjien ja jopa jalankulkijoiden turvallisuutta vaarantaen.

Komisario Erkki Alanen Tampereen poliisista arvelee, että pysäytystilanteissa toheloidaan siksi, että niitä sattuu tavallisen kansalaisen kohdalle niin harvoin.

Liikenneopettaja Markku Mikkola myöntää, että pysäytysmerkkien harjoittelu jää teorian tasolle, ja silloinkin vain parin minuutin mittaiseksi läpikäynniksi. Sekin saattaa hämmentää, että pysäytysvalo voi poliisiautossa sijaita niin monessa eri kohdassa: katolla, konepellin päällä ja tunnuksettomissa autoissa valot ovat ajovalojen välissä sijaitsevan etusäleikön alla.

Monta tapaa

Jos oppi ei ole autokoulusta tarttunut päähän, kerrataan siis vielä:

Poliisi voi pysäyttää autoilijan valoilla. Tällöin kytkettynä on vilkkuvan sinisen valon lisäksi myös vilkkuva punainen valo.

Pysähdyttävä on myös, jos näkee pienoisliikennemerkin, eli tikkukaramelliä muistuttavan "ajoneuvolla ajo kielletty"-merkin. Yleensä siinä vielä lukee "poliisi".

Myös pelkät käsimerkit riittävät pysäyttämiseen. Kun poliisi osoittaa kohti autoasi ja viittoo sivuun, sinun on pysähdyttävä, eikä suinkaan ajettava käden suunnasta ohi. Pimeällä käsimekkejä tehostetaan usein käsivalaisimen päähän liitettävällä punaisella kartiolla.

Kun poliisi antaa pysähdysmerkin, laita vilkku oikealle, niin takanasi tuleva partio tietää, että olet havainnut pysäytyskäskyn. Sen jälkeen etsi sopiva kohta tiestä ja rauhallisesti, muuta liikennettä vaarantamatta aja tien sivuun.

Pysäyttämiskäskyyn on syytä reagoida viipymättä, muutoin poliisilla saattaa herätä epäilys siitä, että kuljettajalla on jokin syy olla pysähtymättä ja jopa paeta. Matka katkeaa kuitenkin aina jossain vaiheessa. Viimeistään tielle heitettyyn piikkimattoon.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä