Kuulusteleminen on taitolaji

Hyvällä kuulustelijalla on psykologista silmää. Hän näkee nopeasti ihmisen lävitse - peitteleekö tämä jotain, puhuuko totta.

Kuulustelun tavoitteena on päästä totuuden jäljille. Poliisi voi olla saamansa näytön perusteella vakuuttunut epäillyn syyllisyydestä. Mutta, jos tuomiota ei oikeudessa tule, poliisi ei välttämättä ole pettynyt, sanoo rikoskomisario Paavo Tuominen.

- Esitutkinta on päätyömme. Jos sen perusteella ei ole tarpeeksi näyttöä rikoksesta, ehkä on parempi, että siinä ei anneta tuomiota.

Poliisin ja pidätetyn suhde

Kuulustelija pyrkii luomaan luontevan suhteen epäiltyyn. Kuppi kahvia ja tupakkatauko saattavat jo auttaa kuulusteltavaa rentoutumaan. Tuominen on joskus käynyt pidätettyjen kanssa kaupungilla kävelemässä.

- Joskus on käyty heidän kotonaankin esimerkiksi katsomassa postia, hoitamassa arjen asioita.

Yhteys syntyy, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että pidätetty alkaisi kertoa kaikki asiansa uudelle ystävälleen, poliisille.

- Puhutaan kaikesta muusta, mutta heti kun lähestytään tehtyä rikosta, niin kaveri menee puolustuskannalle, eikä kerro mitään - tavallaan loukkaantuu siitä, että häntä epäillään.

Kuulustelut ovat usein pitkiä

Epäiltyä saa kuulustella enintään kahdentoista tunnin ajan vuorokauden aikana.

Amerikkalaissarjoista tuttu hyvä poliisi - paha poliisi -yhdistelmä ei ole Suomessa käytössä. Täällä kuulusteleminen on pitkäjänteistä, mutta yksinäistä puuhaa. Kahdeksan tunnin jutustelun jäljiltä saattaa muistiinpanopaperilla olla vain muutama rivi epäolennaisuuksia.

- Mutta toisaalta, mitä pidempään sitä asiaa pohditaan yhdessä, saattaa tulla se hetki, että hän haluaakin kertoa jotain, mitä on aiemmin päättänyt salata.

Jos kemiat eivät kuulusteltavan kanssa kohtaa, kuulustelijaa voidaan vaihtaa. Epäiltykin voi pyytää tätä.

Entistäkin tarkempi ja yksityiskohtainen tekninen näyttö on vähentänyt kuulusteluista saatavan tiedon merkitystä. Rutiinikuulustelut ovat vähentyneet roimasti, mutta edelleen oikeudenkäyntiä varten kuulustellaan kaikki henkilöt, jotka jotain asiasta tietävät.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä