Lähestymiskiellot - ehtiikö apu perille?

Miksi poliisi ei tule paikalle, vaikka ex-puolisoaan pelkäävä kansalainen on soittanut hätänumeroon ja kertonut uhkaavasta tilanteesta? Vastaus voi olla siinä, että uhkauksia lateleva henkilö on oven ulkopuolella ja soittaja sisäpuolella.

Vaikka lähestymiskieltokin olisi voimassa, saattaa hätäkeskus tulkita, ettei poliisipartiota tarvita ainakaan kiireellisesti paikalle, mikäli henki ja terveys ei ole välittömästi vaarassa.

Laki tosin ei jätä harkinnanvaraa: lähestymiskiellon rikkoja tulisi poistaa paikalta. Oli lähestymiskielto tai ei, perhehelvetissä elävät kokevat usein, että viranomaiset vähättelevät uhkaavia tilanteita.

Kyseltyämme asiaa perheväkivallasta kärsineiltä naisilta, kävi ilmi, että moni on samaa mieltä Lounais-Suomessa asuvan Tanjan kanssa. Tanjan mukaan poliisi tulee paikalle hyvin hitaasti, vaikka hätäkeskukseen on ilmoitettu kotona riehuvasta miehestä.

- Puoli tuntia tai ylikin kestää partion saapuminen, vaikka asun ihan poliisilaitoksen lähellä. Kerran HÄKE unohti ilmoittaa partiolle, että apua olisi tarvittu. Soitin sinne uudestaan ja ilmoitin, että enää ei tarvitse tulla, tilanne on jo ohitse, muistelee Tanja kauhunhetkiään.

Lähestymiskielto olisi voinut auttaa Tanjaa ja lapsia, mutta se jäi monien vaiheiden jälkeen saamatta. Koska mies ei kantanut mukanaan asetta, neuvoi poliisi ottamaan yhteyttä lähestymiskieltoasiassa oikeusaputoimistoon.

Oikeusaputoimistossa lakimies piti perheen sisäisen lähestymiskiellon hakemista vaikeana ja kalliina prosessina. Tanja olisi joutunut hakemaan sillä hetkellä perheen sisäistä lähestymiskieltoa, koska ex-mies ei ollut tehnyt muuttoilmoitusta, vaikka asuikin jo toisaalla. Niinpä koko kielto jäi saamatta, vaikka vainoava ex-mies oli tuttu näky kodin pihapiirissä.

Keski-Uusimaa selvitti

Lähestymiskielto on kuitenkin rauhoittanut monen perheen elämää. Ibrahim Shkupollin tapaus vuodenvaihteessa sai Keski-Uudenmaan poliisin käymään läpi alueensa 79 voimassaolevaa lähestymiskieltoa. Kieltoon oli määrätty 62 miestä ja seitsemän naista.

Rikoskomisario Markku Tuomisen mukaan 51 tapauksessa lähestymiskielto toimi odotetulla tavalla. Kieltoa kuitenkin rikottiin 18:ssa eli lähes joka neljännessä tapauksista. Yhdessä tapauksessa rikkojaa voi pitää hengenvaarallisena tyyppinä, jolla on taustalla mielenhäiriöitä.

Moni lähestymiskieltoa hakenut nainen kertoi Poliisi-tv:lle turhautuneensa siitä, että hätäkeskuksessa eikä poliisissa suhtauduta vaaraan vakavasti, jos ei riehujalla ole asetta mukana. Kuitenkin tiedetään, että suurin osa perheväkivallasta aiheutetaan ihan paljain käsin.

Yhdeksi ongelmaksi on nähty se, ettei kansalainen pääse virka-ajan ulkopuolella puhumaan suoraan poliisille, vaan välittäjänä toimii hätäkeskus. Suomalaisilla tulee HÄKEn kautta asiaa poliisille puolitoista miljoonaa kertaa vuosittain. Vain noin puolet poliisipuolen soitosta johtaa toimenpiteisiin.

Kansalainen soittaa HÄKEen mitä moninaisimmissa asioissa ja usein turhaankin. HÄKE toki neuvoo, jos osaa ja ehtii, mutta miljoona turhaa soittoa on niin paljon, että pahimmillaan avun perille ehtiminen akuuttiin hätään saattaa vaarantua jo niiden takia.

Shkupollin ex-naisystävä
ei saanut apua

Lähestymiskielto ei pelastanut Ibrahim Shkupollin entistä naisystävää. Shkupolli ei jättänyt naista rauhaan. Poliisi-tv:n saamien tietojen mukaan ex-naisystävä ei aina saanut apua, vaikka oli yrittänyt soittaa poliisia paikalle. Ilmeisesti avuntarve ei aina edes tavoittanut poliisia.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksi entinen naisystävä vietti aikaa Shkupollin kanssa, vaikka pelkäsi tätä? Mikäli hän ei ole saanut apua paikalle soittamalla, se voi olla yksi syy, minkä takia nainen ei aina edes ilmoittanut lähestymiskiellon rikkomisista eteenpäin. Asiaan saadaan varmistus esitutkinnassa.

Joskus käy niinkin, että vainottava ei uskalla tai jaksa vastustaa vainoajaansa. Siinä tilanteessa vainoamisen uhri alistuu kohtaloonsa ja koettaa vain selviytyä mahdollisimman vähillä vammoilla. Ehkä Ibrahim Shkupollin entiselle naisystävälle kävi näin?

Juttu tehtiin yhteistyössä LOVE ry:n eli Lapsen Oikeus Väkivallattomaan Elämään ry:n kanssa. Lisätietoja osoitteessa www.yhdistyslovery.org

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä