Lahti - ennen niin Chicago

Lahden poliisiaseman lähistöllä pizzeria Araratissa ammuttiin 18. tammikuuta vuonna 2000 kolme motoristia kuoliaaksi ja haavoitettiin viittä muuta asiakasta. Yksi motoristeista pelastui luotiliivien ansiosta. Kyse oli vuosituhannen vakavimmasta rikollisjengien yhteenotosta Suomessa. Asialla olivat silloin vielä Cannonball MC:n Lahden osastoa edustaneet, sittemmin Rogues Galleryksi muuttuneet jengiläiset.

Noista ajoista on Lahti muuttunut, ainakin jos uskoo Päijät-Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppästä - ja miksi emme uskoisi. Tilastot ovat poliisin puolella. Lahden maine Suomen Chicagona on vähintäänkin uhattuna. Jopa rikosuutisista tuttu Liipolan kaupunginosa vaikuttaa juttumme perusteella lähes rauhan tyyssijalta.

Poliisi-tv kyseli myös keskustan kävelykadulla kulkijoilta, mitä he ovat mieltä nyky-Lahdesta: tuntuuko kaupunki turvalliselta? Moni, etenkin varttuneempi väki, piti ydinkeskustan aluetta turvattomana iltaisin. Tosin ainakin 2008 pahoinpitelyjä tapahtui eniten juuri ydinkeskustassa. Poliisin kohdistettua huomionsa keskustaan, tilastot kaunistuivat 2010.

Chicagosta New Yorkiin

Poliisi-tv tutustui kymmenisen vuotta sitten New Yorkin poliisin toimintaan. Siellä poliisi sai rikoslukuja painettua alas analysoimalla tarkasti, missä tapahtui ja mihin aikaan. Sitten poliisi kohdisti toimet ongelmapaikkoihin. Apulaispoliisipäällikkö Seppäsen mukaan Lahdessa on ollut käytössä samat metodit, vaikka konstaapeleja ei olekaan sijoittaa joka kadunkulmaan, kuten New Yorkissa.
Sen lisäksi poliisi on alkanut tarkastella rikoksia tekijälähtöisesti.

Lahden poliisin Pimiöryhmä on koottu muutamasta virkaiältään nuoresta ja motivoituneesta rikostutkijasta. Kuten nimestä voi päätellä, Pimiöryhmä keskittyy juttuihin, jotka eivät selviä heti kättelyssä, vaan jäävät alkuvaiheessa pimeiksi.

- Juttutyyppejä tarkastellaan tekijälähtöisesti. Kun tiedetään, että esimerkiksi automurtoja on tehtaillut parinkymmenen hengen porukka, seuranta ja tutkintatoimet suunnataan heihin. Poliisin pitää tietää, ovatko taparikolliset vankilassa vai vapaalla ja missä he aikaansa viettävät. Keinot ovat aika yksinkertaiset ja tulokset hyvät, kehaisee Tero Seppänen alaisiaan.

Etenkin automurroissa tilastopylväät ova laskeneet viime vuonna edellisvuodesta lähes puoleen. Toki suuntaus on ollut alaspäin koko valtakunnassa jo pitemmän aikaa.

Rikokset alas,
prosentit ylös

Kun tarkastelee Päijät-Hämeen poliisilaitoksen rikoslakirikoksia - pois lukien liikennerikokset - huomaa, että määrät ovat vähentyneet ja selvitysprosentit nousseet. Kaiken päälle rikosten tutkinta-ajat ovat laskemaan päin, mikä on erittäin tervetullut uutinen kansalaisille, jotka joutuvat rikosten uhreiksi.

Rikosten selvitysasteet ovat olleet valtakunnan kärkeä Lahden suunnalla jo jonkin aikaa. Rikoslakirikosten keskimääräinen tutkinta-aika on myös valtakunnan huippua ollen 66 vuorokautta. Viime vuonna tutkijat saivat nipistettyä vielä kahdeksan vuorokautta pois edellisvuoteen verrattuna.

Talousrikoksen tutkintaan kuluu Suomessa keskimäärin 271 vuorokautta. Päijät-Hämeessä talousjutut tutkitaan lähes sata päivää rivakammin, 186:ssa vuorokaudessa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä