Laillista ja laitonta seksinostoa

Seksinmyyminen ei ole Suomen lain mukaan rikos, eikä sitä ole ostaminenkaan, kunhan kauppaa ei käydä julkisella paikalla. Seksinmyyjä ei saa olla alaikäinen eikä parituksen tai ihmiskaupan uhri. Jos näin on, asiakas syyllistyy hyväksikäyttörikokseen.

Lokakuussa 2008 käsittelimme ihmiskauppaa ja ihmiskaupan kaltaisia rikoksia Poliisi-TV:ssä. Ihmiskauppa on niin tuore rikoslaji, ettei oikeuskäytäntöä ole ehtinyt muotoutua. Edes lainoppineet eivät ole samaa mieltä siitä, mitkä rikokset täyttävät tunnusmerkistön.

Aiheesta väitöskirjaa valmistelevan Venla Rothin mukaan paritus on toisen prostituution edistämistä ja siitä hyötymistä. Törkeässä parituksessa taas haetaan huomattavaa taloudellista etua. Paritus hyödyttää sekä paritettua että parittajaa eikä paritetun asema ole erityisen alisteinen parittajaansa nähden.

Ihmiskaupassa uhria painostetaan prostituutioon. Tällöin lähestytään seksuaalista hyväksikäyttöä taloudellisen hyödyn tavoittelemisessa. Ihmiskaupatun seksityö hyödyttää ennen kaikkea muita kuin itse seksityöläistä.

Virolaisen tytön tapaus

Syyttäjä vaati viime syksynä kahdelle parikymppiselle virolaiskaverille rangaistusta ihmiskaupasta. Nämä olivat parittaneet tuntemaansa lapsenomaiseksi kuvattua virolaisnaista kahden viikon ajan Helsingissä kesällä 2008.

Poliisi tutki ja syyttäjä syytti epäiltyjä ihmiskaupasta, koska kaverukset olivat värvänneet hyväuskoisen naisen harjoittamaan prostituutiota ja kuljettaneet hänet sitä varten Suomeen. Keinona he käyttivät erehdyttämistä lupaamalla muuttoa Ruotsiin, kunhan rahaa on hankittu riittävästi. Tarkoituksena oli siis naisen seksityöllä rahan ansaitseminen.

Tuomiot - kymmenen kuukautta ehdollista - tulivat kuitenkin vain parituksesta, koska tyttö oli jatkanut seksikauppaa Helsingissä viikon vielä senkin jälkeen, kun parittajat olivat matkustaneet takaisin Viroon. Syyttäjän näkemyksen mukaan ihmiskauppa oli jo tapahtunut ennen parittajien matkaa takaisin Viroon.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Simola on valittanut tuomiosta hoviin. Syyttäjän mukaan tapaus täytti lain tunnusmerkistön kolme kohtaa: tekotavan, keinot ja tarkoituksen. Hovioikeus käsittelee tapausta myöhemmin tänä vuonna.

Tämän jutun yhteydessä jaettiin ensimmäistä kertaa tuomioita myös asiakkaille. Poliisi jäljitti lähes 120 seksinnälkäistä asiakasta, jotka olivat löytäneet naisen internet-ilmoituksen kautta.

Kaksi seksinostajaa on jo tuomittu päiväsakkoihin seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä. Nelisenkymmentä asiakasta odottaa omaa oikeudenkäyntiään, joka istutaan Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuun kolmantena päivänä.

Poliisit seksiä ostamassa

Tässä tapauksessa on ollut epäiltyinä myös kolme poliisimiestä seksinostamisesta. Yksi heistä tosin on vapautettu syytteistä. Kaksi muuta ovat kiistäneet rikoksen ja heitä odottanee tunnistusrivistö. Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä epäiltyjen poliisien osalta oikeutta käydään myöhemmin keväällä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on ehtinyt julkisuudessa jo tuomita seksinoston poliisin arvolle sopimattomaksi. Samoilla linjoilla on haastattelemamme rikosylikomisario Jaakko Sonck Keskusrikospoliisista.

Rikosylikomisario Kari Tolvanen myöntää, että nykyinen laki on hankala niin poliisille kuin esimerkiksi seksiä ostaville asiakkaille. Monesti asiakkaan on mahdotonta havaita, onko seksinmyyjä paritettu tai ihmiskaupan uhri.

Seksiseuraa välittävän sivuston keskustelupalstoilla kyseisestä paritustuomiosta vedettiin nopeasti johtopäätökset. Jos suomea puhumatonta seksityöläistä kaupataan netissä ja palvelu on jotenkin vastentahtoista, pitäisi asiakkaan kellojen soida.

Voiko tuomiosta päätellä, että poliisin linja on muuttunut? Jahtaako poliisi Helsingin yössä parittajien lisäksi jatkossa myös seksinnälkäisiä asiakkaita?

- Ei, vastaa Tolvanen, pääpaino on edelleen ammattimaisissa parittajissa. Seksinostajien osuus nousee esiin oheistuotteena isoissa paritusjutuissa.

Tolvanen ei myönnä, että Eduskunnasta tai naisjärjestöistä tuleva paine käräyttää myös seksinostajia vaikuttaisi poliisin päätöksentekoon. Helsingin rikospoliisi priorisoi jutut edelleen oman harkintansa mukaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä