Lapsisieppaukset harvinaisia Suomessa

 

24.9.2009

Kun lapsi ilmoitetaan Suomessa kadonneeksi, yleensä kyse on siitä, että jompikumpi vanhemmista on vienyt lapsen esimerkiksi toiseen maahan tai siitä, että lapsi – yleensä teini-ikäinen – on lähtenyt karkureissulle.

Ulkopuolisen tekemiä sieppauksia Suomessa poliisi saa tutkittavakseen keskimäärin puolenkymmentä vuosittain. Niistä osa osoittautuu väärinkäsityksiksi, mutta muutama todellisiksi sieppaustapauksiksi. Useimmiten sieppaaja on pedofiili, joka tekee seksuaalista väkivaltaa ja sen jälkeen palauttaa lapsen.

Suomessa sieppaustapauksia on ollut suhteellisen vähän verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Britanniaan tai joihinkin Etelä-Euroopan maihin. Kansainvälistymisen myötä Suomi kuitenkin seuraa muita maita rikollisuudenkin suhteen, ja niin myös lapsisieppaukset voivat lisääntyä.

Uutiset ulkomailta järkyttävät

Maailmalta on viime vuosina tullut julkisuuteen useita tapauksia, joissa lapsena siepattu on päässyt vapauteen vasta vuosien päästä. Elokuussa Yhdysvaltain Kaliforniassa löytyi 18 vuotta aikaisemmin siepattu Jaycee Lee Dugard. Kolme vuotta sitten itävaltalainen Natascha Kampusch vapautui oltuaan vankina 8 vuotta. Pari vuotta sitten Portugalissa katosi hotellihuoneesta brittiläinen 5-vuotias Madeleine McCann, jonka kohtalo on edelleen arvoitus.

-Toivon vilpittömästi, että samanlaisia uutisia ei Suomessa jouduttaisi lukemaan. Ovathan nuo uskomattomia ja järkyttäviä juttuja, eikä kukaan ei ole huomannut tai pystynyt niihin aikaisemmin puuttumaan, kertoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin rikospoliisista.

Vaikka varsinkaan kaupungissa ei ehkä kiinnitetä juuri huomiota naapurien tekemisiin, lapsiin liittyvistä laiminlyöntiepäilyistä tai esimerkiksi yksin harhailevista lapsista ilmoitetaan viranomaisille ilahduttavan usein. Yksikään ilmoitus ole turha, vaan jokainen tapaus tutkitaan.

Vakavin sieppaustapaus Suomen rikoshistoriassa on vuodelta 1989, jolloin Jammu Siltavuori sieppasi kaksi 8-vuotiasta tyttöä Helsingin Myllypurossa ja surmasi heidät. Poliisitutkimuksissa kävi ilmi, että Siltavuori oli rakentanut myös vankilanomaiset tilat, joissa lapsia olisi voitu säilyttää. Viime keväänä tapahtui myös sieppaustapaus, jossa turkulainen mies otti vangikseen naisen, josta vaati lunnaita. Nainen kuitenkin selvisi tapauksesta fyysisesti vahingoittumattomana.

Sieppausyrityksiä myös Suomessa?

Tamperelaiset lapsiperheet säikähtivät heinäkuun alussa uutista, jonka mukaan Tohloppijärven rannalta yritettiin siepata 3-vuotias tyttö. Vaikka tapauksella oli silminnäkijöitä, epäiltyjä ei tavoitettu. Ihmiset leimasivat tapauksen pian jonkinlaiseksi väärinkäsitykseksi.

Rikosilmoituksen tehnyt äiti kertoo, että hän istui 3-vuotiaan tyttärensä kanssa samalla rantapeitolla, kun paikalle tuli kolme tuntematonta ihmistä. Ulkomaalaisittain suomea puhunut nainen halasi tyttöä ja kyseli tämän nimeä. Kun lapsi kertoi sen, nainen otti tytön syliinsä ja antoi hänet toiselle naiselle, joka lähti nopeasti poispäin. Äiti joutui juoksemaan naisen perään ja vetämään tytön väkisin pois naisen sylistä.

-Päätimme tehdä rikosilmoituksen, koska näin olisi voinut käydä jollekin toiselle myöhemmin. Nyt ihmiset olivat tarkkana, ja poliisi tiesi tästä. Jos tapaus kaikesta huolimatta oli väärinkäsitys, henkilöt olisivat voineet tulla esiin ja selittää, mitä tapahtui, äiti kertoo.

Toinen uutinen toukokuussa kertoi, että kolme ulkomaalaista yritti siepata lastenvaunut Helsingin keskustassa keskellä kirkasta päivää. Tapausta on selvitelty valvontakameroidenkin perusteella, eikä sieppausyritystä ole ainakaan kerrotulla tavalla kyseisellä paikalla tapahtunut.

Lasta pitää valvoa

Rikosylikomisario Kari Tolvanen kertoo, ettei sieppausuhasta tarvitse olla erityisen huolissaan. Pientä lasta täytyy joka tapauksessa valvoa tapaturmienkin varalta koko ajan. Isommalle lapselle voi kertoa, miten erilaisissa tilanteissa täytyy toimia. Lapselle täytyy opettaa, kuinka toimia, jos tuntematon pyytää mukaansa, kuten opetetaan sekin, mitä pitää tehdä vaikkapa tulipalon syttyessä.

Tärkeää on opettaa lapselle myös se, miten toimia netissä. Tosiasia nimittäin on, että monet seksuaalirikolliset ovat siirtyneet kaduilta nettiin. Netissä vieras ihminen voi esiintyä kenenä tahansa ja ehdotella lapselle tapaamista. Vaikkei lasten vanhempien tarvitsekaan olla turhan huolissaan, on oltava realisti ja opastettava lasta itseäänkin toimimaan oikein.

 

Piia Ketopaikka/Poliisi-tv

Raportti esitettiin Poliisi-tv:ssä 24.9.2009

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä