Lompakkovarkauksia junissa

Tapahtui joulukuussa 2010. Kansalainen nousi Helsingin rautatieasemalla kaukojunaan ja asettui paikalleen. Hän laittoi takkinsa selkänojan kohdalla olevaan naulaan kuten tapana on.

Pian hän sai työpuhelun joka kesti kolme minuuttia. Sen aikana matkustaja tunsi kuinka takki heilahti aavistuksen verran. Kansalainen ajatteli, että takana ollut matkustaja laittoi myös takkinsa naulaan. Puhelun jälkeen hän kuitenkin tunsi, että kaikki ei ole kohdallaan. Kun hän kokeili takkinsa povitaskua, oli lompakko tiessään.

"Matkustaja on siinä aivan neuvoton. Matkalippu on mahdollisesti viety lompakon mukana, juna on lähdössä ja matkatavaroita ei voi jättää. Mielestäni turvallisuusvaje on erittäin suuri."

Junissa ei hälytysnappeja

Helsingin lähiliikenteen junissa on ollut jo pitkään hälytysnapit, joilla voi kutsua apua. Miksi siis sellaisia ei ole myös kaukojunissa?

- Hyvä idea, lähtökohtaisesti kuitenkin jokaisessa junassa on henkilökuntaa, jonka vastuulla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito, sanoo turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen VR henkilöliikenteestä.

Edelle kerrotussa tapauksessa uhri tiesi muutaman minuutin tarkkuudella koska lompakko vietiin.
Koska juna oli vielä laiturilla saataisiin siis junasta poistuvasta tekijästä edes valvontakameran kuvaa. Kuvaa ei kuitenkaan ollut saatavilla. Laiturialueet kuuluvat viestintäviraston hallintaan ja kameroita ei tällä hetkellä ole. Niitä on kuitenkin tulossa.

- Liikennevirastolla on menossa mittava valtakunnallinen hanke, jossa tullaan kameroittamaan matkustajaliikenneasemia läpi suomen, Väänänen kertoo.

VR ei ota vastuuta

Koska kaukojunien laitureilla ei ole valvontakameroita ja junista puuttuu hälytysnapit on ammattivarkaalla kiinnijäämisen riski lähes olematon. Poliisi ei käytännössä ehdi akuuttiin tilanteeseen, joten pitäisikö VR:n ottaa enemmän vastuuta junissa tapahtuvista varkauksista?

- Nämä ovat kaikki ikäviä tilanteita ja ne kohdistuvat meidän maksaviin asiakkaisiimme. Me kuitenkin tuotamme joukkoliikennepalveluita ja junat ovat yleisiä tiloja, joihin on kohtuullisen vapaa pääsy. Aina kun käytetään joukkoliikennevälineitä on oman omaisuuden valvominen käytännössä matkustajan vastuulla, Väänänen sanoo.

Ei tavaroita ravintolavaunuun

Junissa on kuitenkin tiukasti kielletty ottamasta ravintolavaunuun takkeja, läppäreitä ynnä muuta omaisuutta, kuitenkin niitä pitäisi VR:n mukaan matkustajan itsensä valvoa.

- Tässä kohdin varmaan on jonkinlaista rajanvetoa ja asiaa täytyy miettiä. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että ravintolavaunu on fyysisiltä ominaisuuksiltaan pieni ja käyttömukavuus olisi koetuksella jos siellä olisi matkatavaroita. Muutamissa junatyypeissä on olemassa matkustajille suunnatut lukolliset lokerot, Väänänen neuvoo.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä