Lukoista läpi - ohjeet verkosta

 Netistä voi helposti löytää yksityiskohtaiset ohjeet erilaisten lukkojen murtamiseen ja tiirikointiin. Asiasta nousi suuri haloo viime syksynä Ruotsissa, jossa hyvin yleinen ja turvalliseksi mainostettu Assa Evo -lukko osoittautui helposti ja äänettömästi tiirikoitavaksi.

Suomalaiset ovat lukkoseppämestari Jouni Vesannon mukaan suhteellisen hyvin turvassa. Suomelaisia ovia sulkee yleensä Abloy-lukko, jonka avaaminen ilman avainta onnistuu lyllä, mutta se vie aikaa ja vaatii isoja, äänekkäitä työkaluja.

Finanssialan keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen näkee nettivideoissa myös hyviä puolia:
- Tällaisia pellepelottomia tarvitaan, jotka paljastavat lukkojen heikot kohdat. Se luo paineita valmistajille tehdä yhä turvallisempia laittaita.

Suomalaiset luottavat lukkoihinsa ehkä hieman liikaa, sillä lukon päätehtävä on kuitenkin sulkea ovi ja estää satunnaisten kulkijoiden sisäänpääsy. Murtotapauksissa lukko hidastaa ja siihen jää murtojäljet, joita vakuutusyhtiö yleensä vaatii korvauksiinsa.

Lukkoseppämestari Jouni Vesanto kehottaa tarkistuttamaan kotinsa lukituksen ajantasaisuuden lukkosepällä. Ennen kuin lukkoseppää laskee kotiinsa, kannattaa kuitenkin tarkistaa, että tällä on turvallisuusalan työntekoon oikeuttava, poliisi myöntämä kortti.

Lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin asennetaan nykyisin sähköinen hälytysjärjestelmä. Vakuutusyhtiöissä odotetaankin, että seuraavaksi nettiin saattaa ilmestyä hälytyslaitteiden sabotointia opastavaa materiaalia.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä