Maksukorttirikollisuus kasvaa

Euroopan unionin poliisivirasto Europol on todennut kansainvälisen järjestäytyneen maksukorttirikollisuuden yhdeksi merkittävimmäksi ja vahvistuvaksi petosrikollisuuden uhaksi.
Rikosylikonstaapeli Tero Toivonen Keskusrikospoliisista myöntää tämän, mutta muistuttaa, että suomessa maksukorttirikollisuus on huomattavasti muuta Eurooppaa vähäisempää ja poliisi on saanut sen suitsittua hyvin kuriin.

Ns. skimmausporukoita kuitenkin liikkuu myös Suomessa. Tänä vuonna poliisi on napannut jo kaksi ulkomaalaisista koostunutta sakkia. Toivosen mukaan Suomessa tapahtuneet maksukorttien data-varkaudet ovat sataprosenttisesti Suomen rajojen ulkopuolelta tulleiden rikollisten tekemiä.

Krisiinankaupunkilainen Tapio Haavisto raapii korvallistaan Kuljetus Haavisto Oy:n konttorissa. Yhtiön kahdesta autosta kopioitiin yhteensä viiden maksukortin tiedot ja konnat tankkasivat yhtiön tiliin noin 50 000 litraa dieselpolttoainetta 22:n päivän aikana syyskuussa. Haaviston tapauksen tekee erikoiseksi se, että heidän korttejaan ei ole todennäköisesti kopioitu automaatilla vaan ne on käyty röyhkeästi kopioimassa auton hytissä. Joko kuljettajan ruokatunnin aikana tai autojen seistessä parkissa yöaikaan. Pelkkä kortin magneettijuovan kopiointi ei tietenkään riitä, vaan pin-koodi pitää myös saada, jotta kortilla voi tankata. ” Se löytyy, väittäisin jokaisesta suomalaisesta autosta, jos tiedetään mistä haetaan, niin se löytyy kyllä,” puuskahtaa Haavisto.

Maksupalvelulaki muuttui 1.5.2010

Toukokuussa voimaantullut uusi maksupalvelulaki määrittelee entistä selkeämmin maksukortteihin liittyviä vastuita. Kortin haltijan taloudellinen vastuu rajataan väärinkäyttötapauksissa 150:een euroon, paitsi jos myötävaikuttaa tai on törkeän huolimaton ja törkeätä huolimattomuutta on mm. se, että säilyttää korttia ja tunnuslukua samassa paikassa,” sanoo Toivonen ja jatkaa ”tästä ei ole vielä oikeuden päätöksi, vaan linja muotoutuu ennakkopäätösten mukaan.”

Maksukorttirikollisuus on suurinta verkossa

Kaupallisia sovelluksia mm. verkkokaupoille tuottavan Ambientia Oy:n toimitusjohtaja Ville Avila sanoo, että heidän tietoturvaskannerinsa käyvät läpi yli 100 000 erilaista haavoittuvuutta ennen kuin tuotteet lasketaan verkkoon. Se kuvastaa sitä eri rikollisten yritysten määrää, millä yritetään kalastella esimerkiksi ihmisten pankkitunnuksia ja luottokorttien dataa. Availa nostaa esille erään tyypillisimmistä haavoittuvuuksista, ns. ssx-haavoittuvuuden, minkä uhriksi joutuivat pari vuotta sitten suomessakin erilaiset tahot, mm. joitakin pankkeja sekä poliisi ja eduskunta. Mainitussa tapauksessa rikollinen pääsee sivujen ylläpitäjän tietämättä rakentamaan esimerkiksi linkin oikeille sivuille, millä ohjataan pahaa aavistamaton käyttäjä rikollisille sivuille, ilman että tämä epäilee mitään. Jos näin käy esimerkiksi pankin sivuilla, on selvää, että syötetyt tunnukset päätyvät rikollisten käyttöön.

Laillista tekniikkaa

Sinänsä skimmauksessa käytetty tekniikka on laillista, osin samoja komponentteja kuin itse maksuautomaateissa käytetyt. Sekä lukevia että kirjoittavia magneettinauhanlukijoita on ostettavissa nettikaupoista aivan laillisesti, mutta Toivonen varoittaa menemästä lankaa, sillä monet näistäkin sivuista ovat huijausta ja kukapa tekisi rikosilmoituksen siitä, että ei saanut rikollisiin tarkoituksiin hankkimaansa tavaraa, vaan menetti vain rahansa.

Perinteinen rikollisuus kasvussa

Koska sekä laiteturvallisuus ja maksukorttien tekninen turvallisuus ovat parantuneet SEPA:an , eli eurooppalaiseen yhteismaksualueeseen siirtymiseen liittyvän sirukorttiuudistuksen myötä on perinteinen huijaaminen automaateilla lisääntynyt jo nyt Euroopassa. Tero Toivonen kertoo, että tavallinen tapa on jumiuttaa kortti rautalangalla automaattiin. Tuskastunut asiakas saa pian avuliaan kaverin, joka kertoo, että hänelle kävi aivan samoin, mutta laittamalla pin-koodin uudelleen sai automaatin toimimaan. Hyväuskoinen ja avusta helpottunut asiakas näppäilee koodin ja rikollinen painaa koodin tarkasti mieleensä. Automaatti ei tietenkään toimi ja kortti jää laitteeseen, joten asiakas lähtee pois. Tämän jälkeen rikollisen on helppo purkaa rautalankavirityksensä, ottaa kortti ja käydä nostamassa rahat kulman takana olevasta automaatista. Niin helppoa se on.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä