Markku Tuomisen tutkimuksia

Rikostutkinnan pitkittymisen aiheuttava virhe tehdään yleensä heti tutkinnan alkuvaiheessa. Poliisipartion raportti tapahtumasta voi päästää henkirikoksen tekijän livahtamaan kalterien lomitse.

Väkivaltaryhmän rikostutkija Markku Tuominen sai 80-luvun alussa käteensä poliisiraportin, jossa väitettiin että nuori mies olisi tehnyt itsemurhan puukottamalla itseään rintaan.

- Teräaseen jälki oli yllättävän korkealla solisluun seudussa ja haava oli syvä. Oikeuslääkäri oli vahvasti sitä mieltä, että ihminen ei voi tehdä tällaista tekoa itse. Se sattuisi jo aikaisessa vaiheessa niin paljon, että liike pysähtyisi.

Asunnossa oli ollut paikalla myös miehen naisystävä. Kuulusteluissa hän myönsi olleensa puukon kahvassa kiinni. Ja lopulta hän päätyi kertomaan, että oli hyökännyt miesystävänsä kimppuun takaapäin, kun mies istui lattialla.

- Kyllä se olisi voinut mennä läpi itsemurhana. Poliisin tärkein tehtävä näissä kuolemansyytutkinnoissa onkin taustatietojen hankkiminen ja puntarointi.

Hukkuneet

Nyt Tuominen on poliisin edustajana mukana Onnettomuustutkintakeskuksen projektissa, jossa tutkitaan kaikki vuoden aikana tapahtuneet hukkumiskuolemat tai kuolemat, joissa vesi on ollut yhtenä osallisena. Viime vuoden huhtikuun alusta laskien hukkumistapauksia on lähes 300. Pienikin vesimäärä riittää täyttämään hengitystiet – tapahtumapaikkoja on kylpyammeista tulvavesilammikoihin ja vesistöihin.

Tavoitteena on vähentää hukkumisia, kun hukkumiseen johtaneet syyt selvitetään riittävän tarkasti. Esimerkiksi vääränlaisten pelastusvälineiden käyttö veneonnettomuuden yhteydessä voi olla kohtalokasta. 60-kiloiselle tarkoitettu liivi ei riitä yli 80-kiloiselle henkilölle.

- Tavoitteena ei ole selvittää rikoksia tai saattaa joku syytteeseen tai hakea suoranaisesti jonkun tekemisiä tai tekemättä jättämisiä.

Koska hukkumistapaukset tutkitaan perusteellisesti, joissain tapauksissa syvällisemmin kuin mitä paikalla käynyt poliisipartio oli ehtinyt tehdä, sivutuotteena on löytynyt joitakin rikokselle haiskahtavia hukkumisia. Projektiryhmä ei tutki näitä rikosepäilyjä, vaan ne hoidetaan asianomaisella poliisilaitoksella.

- Tässä on mainio tilaisuus kehittää myös poliisin kuolemansyytutkintamenetelmiä. Aina pitäisi tehdä tiedusteluja tapahtumapaikkaa syvemmälle. Oikeuslääkäri ei pysty arvailemaan tapahtumatietoja, eikä hän ole selvänäkijä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä