Mitä meillä oli ennen WinCapitaa?

Pieni verkostomarkkinointiin hurahtanut piiri on ottanut osaa monenmoisiin viritelmiin jo ennen WinCapitaa.
Yksi valuuttakauppahuijausten katkeamaton ketju voisi olla tällainen: First Bank/Foreign Found-KMP Global Group Corporation-WinClub-WinCapita? WinCapitan oikeuskäsittelyt tosin ovat vasta alkutekijöissään. Tuusulan käräjäoikeudessa on käsitelty jutun sivuhaaraa, yhden pariskunnan osuutta.

WinCapitalla on sitten ollut seuraajiakin, jotka ovat poliisitutkinnassa, kuten Ikaros Group, Global Pension Plan ja Smart Profit. Global Pension Planissa markkinoitiin rahallista turvaa eläkepäiviksi. Eläketurvaa luvattiin muutamien kymmenien eurojen sijoituksella. Jos olet johonkin edellä mainituista rahojasi sijoittanut, ennuste ei ole kovin hyvä - missään mielessä.

Viranomaisille on alkanut paljastua, että aika moni on ollut jäsenenä useissa eri valuuttaviritelmissä, mikä ei ainakaan paranna heidän asemaansa, kun oikeus arvioi jäsenten vilpittömyyttä tulevilla käräjillä. Kun olet aiemmin ollut mukana tällaisessa huijauksessa, niin olisiko pitänyt ymmärtää, ettei tämä toinenkaan ole rehellistä toimintaa?

Valuuttakauppa on toimintaa, joka ei kuulu Finanssivalvonnan piiriin. Tämän on arveltu olevan yksi syy, miksi lukuisat huijausviritelmät on 2000-luvulla rakennettu valuuttakaupan ympärille.

Tällä kertaa tarkastelemme kuitenkin, valtaisan WinCapita-jutun esiastetta KMP Global Group Corporation -nimistä sijoitushuijausta, josta on päätekijöiden osalta ehditty saamaan jo lainvoimaisia tuomioitakin. KMP-petos toteutettiin muutamien kuukausien aikana vuonna 2005.

Valuuttakompassi näytti suuntaa

KMP:ssä yhtiö oli rekisteröity Panamalle ja se lupasi 200:sta 400:aan prosentin vuotuisia tuottoja. Huimiin tuloksiin päästiin muka valuuttakompassin avulla. Huijarit pitivät sijoittajien uskoa yllä tekaistuilla internetsivuilla, joiden tuottokäyristä näki, kuinka asianomistajien sijoitukset olivat kuukausittain nousseet keskimäärin noin 20 prosenttia.

Tosiasiassa asianomistajien varat eivät olleet sijoitettuna valuuttakauppaan, eivätkä ne tuottaneet mitään tuottoja, vaan niitä oli siirretty vastaajille ja ulkopuolisille tahoille keväästä 2005 lähtien. Petosmiehet kertoivat perättömästi sijoittaneensa itsekin toimintaan saaden huomattavia tuottoja. Huijarit väärensivät tiliotteen, jonka mukaan KMP oli saanut London Capital INC:ltä yli 380 000 euroa. Kaikki oli tehty asianomistajien sumuttamiseksi.

Kaksi nokialaista päätekijää tuomittiin muun muassa törkeästä petoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin: vuonna -82 syntynyt sai kahdeksan kuukauden ja vuonna -69 syntynyt kahden vuoden ehdollisen tuomion. Koska syyttäjä ei sen paremmin kuin päätekijätkään ole valittaneet tuomioista, ne jäävät voimaan.

Sen sijaan syyttäjä valitti kouvolalaisen vuonna -40 syntyneen miehen syytteiden hylkäämisestä, joten hovivaihekin tässä jutussa istutaan myöhemmin tänä vuonna. Käräjävaihetta istuttiin Tampereen oikeustalolla viime vuoden puolella kaikessa hiljaisuudessa. Kansliatuomio julistettiin marraskuun alussa 2009.

WC:sta tuttuja

KMP:ssä oli 120 asianomistajaa, joiden menettämät summat vaihtelivat sadoista euroista muutamaan kymmeneen tuhanteen. Moni heistä lähti edellä kerrotusta huolimatta mm. WinClubiin ja myöhemmin WinCapitaan. Yksi KMP:ssä rahaa menettäneistä lasketaan WinCapita-jutun pääepäiltyihin. Hänet lennätettiin Thaimaasta Suomeen poliisikuulusteluihin.

Toinen mielenkiintoinen nimi pulpahti myös pintaan KMP:n asianomistajalistalta. Tampereen Aktia-pankissa nimittäin jäädytettiin erään urjalalaismiehen tili, kun sinne alkoi valumaan rahaa yksityisiltä kansalaisilta eri puolilta Suomea. Pankki teki poliisille rahanpesuilmoituksen siinä vaiheessa, kun urjalalaismiehelle oli tupsahtanut yli 230 000 euroa lyhyessä ajassa.

Sijoittajille oli luvattu huimia tuottoja kansainvälisestä valuutta- ja öljykaupasta. KMP:ssä urjalalainen oli asinaomistajana. WinCapitassa hän oli yksi paikkakunnan päävärväreistä.

Viisaskin oli mennä vipuun

Haastattelimme tätä juttua varten myös professori emeritus Erkki Holloa, joka otti opikseen KMP-huijauksesta eikä lähtenyt enää muihin vastaaviin onneansa kokeilemaan. Erkki Hollolla olivat isot rahat kyseessä, kun hän otti pankista lainaa ja sijoitti ne määräaikaistilille ikään kuin vakuudeksi myöhemmistä sijoituksista.

Ennen kun professori Hollo ehti siirtää rahojaan ulkomaille valuuttabisneksiin, hänen epäilyksensä heräsivät. Hän oli kirjelmöinyt Yhdysvaltoihin sopimusluonnoksen saamatta vastapuolta kuitenkaan kiinni. Niin jäivät Hollon rahat Suomeen ja hän otti ne omaan käyttöönsä. KMP:hen professoria oli houkutellut tuttava.

Uusi WinCapita

Uusi Worldwide Investment Solutions House WinCapita Oy on Suomeen 2010 perustettu ja rekisteröity yhtiö, joka on luvannut noudattavansa Suomen lakia. Espoon Areenan tiedotustilaisuuden mukaan kyse on kauppapaikasta, jossa tarjotaan asiakkaille muun muassa automaattisia, valuuttakaupankäyntiin soveltuvia ohjelmistoja. Juuri sellaista kehittelee parhaillaan vanhan WinCapitan pääepäilty Hannu Kailajärvi.

Jos uusi WISH WinCapita Oy toimii niin kun avoimesti on tiedottanut, niin kellään ei ole syytä epäillä heitä mistään vilpillisestä. Kyllä maailmaan automaattisia valuuttakaupankäyntiohjelmistoja mahtuu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen sijoittaa rahansa umpimähkään. Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan joka viides rahastosijoittaja ei osaa sanoa, millaisia sijoitusrahastoja hän omistaa. Tilanne lienee samanlainen valuuttakauppaan sijoittaneista.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä